Latince neden öldü?

Bir dönemin neredeyse ana dili olan: Roma, Bizans ve Avrupa'nın en çok konuşulan dili hatta katolik hristiyanlığın resmi dili ne oldu da ölü dil oldu?
Bildiğim kadarıyla sadece Vatikan'da konuşuluyor.
Ölmedi aslında kollara ayrıldı. Fransızca, İtalyanca, İspanyolca olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca bildiğim kadarıyla hala kiliselerde İncil ve bazı dualar Latince okunuyor.
 
Tam sebebini bilmiyorum ama batı Roma'nın çökmesine bağlıyorum ben. Bir dönemlerde de kutsal kitaplar sadece latince yazılıp okunuyordu. Sonrasında bu mevzu değişmişti ve insanlar latince öğrenmenin gerekli olmadığını düşünmüş olabilir. Sonuçta zor bir dil. Ayrıca "öldü" demek yanlış bir ifade. Aksine roma imparatorluğunun çökmesine rağmen günümüzdeki Avrupa devletlerinin ondan birçok esinti taşıması gibi, latince de özellikle Avrupa dillerinin içine sinmiş ve onların bedeninde yaşamaya devam eden bir dil.
 
İlber Ortaylı'nın olduğu bir videoda söylemişti ama bulamadım. Zor bir dil.
Mesela İngilizce için C Şengör İngilizce için senin cahiline kadar bulaştı diyor. Latince zor ve üst tabaka konuşabiliyor. O yüzdendi sanırım.
 
Kısa cevap: Çünkü Latincenin yazılış şekli (Klasik Latince) ve konuşma biçimi (Halk Latincesi) evrimleşerek, birbirlerinden ayrılarak iki farklı dil haline geldiler. Sonunda Halk Latincesi kazandı. Herkes Halk Latince konuşuyordu ve Klasik Latince artık kimsenin ana dili değildi.

Daha da kısa cevap: Çünkü İtalyanca'ya Modern Latince demiyoruz.

Latince hiçbir şekilde ölmedi. Latin dilleri'nin hepsi Halk Latincesinin lehçeleridir. Bunlar dilsel evrimin bir sonucudur, Halk Latincesi kök dildir.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı