Lenovo Ideapad Gaming 3 BIOS düşük çözünürlük

zamkino

Decapat
Katılım
16 Eylül 2021
Mesajlar
44
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, Lenovo Ideapad Gaming 3 dizüstü bilgisayarımda, BIOS ekranında düşük çözünürlük (ekranın çok büyük olması) sorunu var. Ekranın sadeece yarısı gözüküyor bu yüzden BIOS üzerinden işlem yapma olanağım kısıtlanıyor. Eklerde resimleri paylaştım bu sorunun nedeni ve çözümünü bilen varsa yardımlarınızı bekliyorum.
 

Dosya Ekleri

  • WhatsApp Image 2022-08-12 at 02.09.57.jpeg
    WhatsApp Image 2022-08-12 at 02.09.57.jpeg
    179,2 KB · Görüntüleme: 444
  • WhatsApp Image 2022-08-12 at 02.09.56.jpeg
    WhatsApp Image 2022-08-12 at 02.09.56.jpeg
    95,6 KB · Görüntüleme: 377
Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS'u biraz kurcaladım, şöyle durumlar var: PC açılırken F12'ye basıp boot device menüsünden HDD dışındaki diğer seçenekleri seçince ekrana gelen yazılardan ESC ile çıkış yaparsan ekran çözünürlüğü normale dönüyor. Fakat normal BIOS'u açarken F2 ile Lenovo ekranı geldiğinde otomatik olarak çözünürlük düşüyor. Bu durumda başlangıç ekranında çıkan Windows simgesi için de geçerli normalde PC'yi açınca kilit ekranı çıkana kadar mavi Windows işareti dahil tüm çözünürlükler düşük. Sonrasında kilit ekranından itibaren çözünürlük düzeliyor. Yani sorun gerçekten Windows'la ilgili olabilir. Format atarken hatırlıyorum, Windows'un format menüsünde de çözünürlük böyleydi, masaüstüne geçince format bitince düzelmişti.

BIOS'u biraz kurcaladım, şöyle durumlar var: PC açılırken F12'ye basıp boot device menüsünden HDD dışındaki diğer seçenekleri seçince ekrana gelen yazılardan ESC ile çıkış yaparsan ekran çözünürlüğü normale dönüyor. Fakat normal BIOS'u açarken F2 ile Lenovo ekranı geldiğinde otomatik olarak çözünürlük düşüyor. Bu durumda başlangıç ekranında çıkan Windows simgesi için de geçerli normalde PC'yi açınca kilit ekranı çıkana kadar mavi Windows işareti dahil tüm çözünürlükler düşük. Sonrasında kilit ekranından itibaren çözünürlük düzeliyor. Yani sorun gerçekten Windows'la ilgili olabilir. Format atarken hatırlıyorum, Windows'un format menüsünde de çözünürlük böyleydi, masaüstüne geçince format bitince düzeldi.
moderasyon çözüldü olarak işaretlemiş fakat sorun devam ediyor.
 
Son düzenleme:
Kendiniz yan kısımdan kaldırabilirsiniz, OCCT testinde ekran kartının aşırı ısındığını söylüyor. Termal macun yenileme ve fan temizliği yapabilirsiniz.
cevabınız için teşekkürler fakat ben performans, ısınma vs olarak bir sorun yaşamıyorum aslında. bilgisayar da 10 aylık daha ve performansından memnunum. düşük çözünürlük sebebiyle bios ekranında işlem yapamamam.
 
Cevabınız için teşekkürler fakat ben performans, ısınma vs olarak bir sorun yaşamıyorum aslında. Bilgisayar da 10 aylık daha ve performansından memnunum. Düşük çözünürlük sebebiyle BIOS ekranında işlem yapamamam.

BIOS ekranında işlem yapın demedim ki? Ekran kartı aşırı ısınıyor ve bozulabilir.

O yüzden bilgisayarın içini açıp fan temizliği ve termal macun yenilemesi yapmanızı öneririm.
 
BIOS ekranında işlem yapın demedim ki? Ekran kartı aşırı ısınıyor ve bozulabilir.

O yüzden bilgisayarın içini açıp fan temizliği ve termal macun yenilemesi yapmanızı öneririm.
konu bios ekranı ile ilgili problem ya , o sebepten yazdığınız şey belirttiğim sorunum için bir çözüm değil , performansla ilgili bir sorunum olsaydı onunla ilgil başlık açardım.
 
Konu BIOS ekranı ile ilgili problem ya, o sebepten yazdığınız şey belirttiğim sorunum için bir çözüm değil, performansla ilgili bir sorunum olsaydı onunla ilgili başlık açardım.

Performans ile alakalı değil zaten yaptırdığım test. Sistem ekran kartı ve işlemci yük altındayken kapanacak mı diye. Kapanmamış ama çok ısınıyor. İleride arıza olabilir ya da ekran kartı arızalı olabilir. BIOS ekranının böyle olması genelde ekran kartı ile ilgili.
 
bir çözüm bulabildiniz mi hocam benim böyle kaldı, bios downgrade işlemine de girmek istemiyorum pek
Nasıl oldu anlamadım ama 1 gün sonra normale döndü herşey yerli yerinde.
Ben 16 ile başlayan biosu yükleyecektim bi baktım düzelmiş

19.sürümü yükleyip bios ta sadece exit yeri görünenler. Enter tuşuna bastıkları da bios seçeneklerine girebiliyorlar oradan bacak to bios seçeneğini enable yapıp 16 numaralı bios u yükleyebilirler sorumluluk tamamen sizlere aitler ben sadece sizlere yol gösteriyom
 
Son düzenleme:
Ben de sorunu şu şekilde çözdüm dün gece: Boot menüsünde karışma çıkan ilk üç seçeneği farklı kombinasyonlarla enable ve disable yapmaya çalışarak, ayrıca boot Mode'u UEFI ve legacy olarak ayrı ayrı deneyerek sürekli aç kapa yapıp BIOS'a girdim sonunda boot ekranı düzeldi.

Bahsettiğim üç seçenek: Boot priority, boot mode ve USB boot seçenekleri olması lazım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı