Lenovo Legion 5 aşırı ısınıyor

whatsername21

Hectopat
Katılım
3 Haziran 2021
Mesajlar
1.561
Çözümler
8
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Lenovo Legion 5 (15ACH6H) laptopa sahibim. R7 5800H, RTX 3060 (130W), 1TB M.2 SSD, 16 GB DDR4 3200 MHz RAM, Windows 10 şeklinde özellikleri.

Sorunum ise ısınmayla alakalı. Cihazı 2021 Kasım'da aldım. İlk başta sıcaklık düzeyinden oldukça memnundum işlemci en ağır oyunlarda bile 80-85 derece, ekran kartı ise 65-70 derece düzeylerini geçmiyordu. Ancak yaklaşık 7-8 aydır büyük bir ısınma problemi yaşıyorum, özellikle CPU kısmında. CPU bazı oyunlarda 100-102 derece oluyor (Afterburner öyle söylüyor gerçekte o kadar sıcak olduğundan emin değilim) ve internette birebir aynı laptopun oyun testlerini incelediğim zaman sıcaklık seviyesinin bırakın 100 dereceyi benim laptopu ilk aldığım zamanki seviyelerinden bile düşük olduğunu görüyorum. Ekran kartı da yine aynı şekilde 70 derece seviyelerinden 80-85 derece seviyelerine çıktı. Oyun oynarken klavye elimi rahatsız edecek derecede ısınıyor. Bunun ilk başta yazın sıcak havalardan kaynaklandığını düşündüm ancak aralık ayındayız ve hava sıcaklığının durumla ilgili olmadığı ortada.

Öncelikle kafamda birkaç soru var. Birincisi, CPU gerçekten bu kadar sıcak olabilir mi? Çünkü ben saatlerce oyun oynuyorum ve bilgisayarda kapanma-mavi ekran gibi bir durum bugüne kadar asla yaşamadım. Eğer bu kadar sıcak olsaydı kapanırdı diye düşünüyorum. İkinci sorum ise buna ne sebep olabilir? Laptopu yükseltici ve harici monitörle kullanıyorum ve hava akışında hiçbir sorun yok, BIOS üzerinden fanların seviyesi en üstte olacak şekilde ayarladım. Acaba sıcaklık algılayan sensörde bir sorun olabilir mi? Son sorum ise termal macun değişimi yapmak istersem hangisini kullanmalıyım. Öyle büyük miktarda bir macuna ihtiyacım yok tek kullanımlık kaliteli bir şey önerirseniz sevinirim.

Not: Normalde çok rahatsız eden bir durum yok ancak ısınma sebebiyle işlemci 3.5 GHz hızını geçmiyor, thermal throttle oluyor kısaca ve bu da oyunlarda gözle görülür derecede performans kaybına sebep oluyor.
 

Geri
Yukarı