Lenovo Y510P 755M SLI kod 43 sorunu

furkanozm

Centipat
Arkadaşlar selamlar.
Başlıktada belirttiğim gibi Y510P cihazımda çıkarılabilen ekran kartı(GT755M) bir türlü çalışmıyor. NVIDIA denetim merkezinde de SLI sekmesi bir türlü aktif olmuyor. Ne yaptıysam getiremedim.
Yaptıklarım:
-Normal BIOS ve VBIOS güncellemesi yaptım.
-DDU ile driverleri kaldırım temiz kurulum yaptım(defalarca kez)
-Windows 10 ve Windows 8.1'de denedim.

aygıt yöneticisi.PNG

nvida2.PNG

nvdia.PNG

genel.PNG

@Tolga Samet

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu serinin uzun vadedeki en büyük kronik problemi kod 43 hatası ve SLI'ın devre dışı kalması. Genelde donanımsal bir arıza olup GPU'nun balling yapısındaki problemden kaynaklı. Temiz kurulum yaptıysanız, BIOS güncellediyseniz ve sürücüleri NVIDIA'nın official sitesinden yüklediyseniz sorun devam ediyorsa problem donanımsaldır. DVD-Rom yerindeki harici ekran kartını çıkarın ve anakartın üstündeki 755M'i test edin. Hangi grafik işlemcide problem olduğunu tespit etmeniz gerekiyor. Sadece harici takılan 755M arızalıysa şanslısınız. Onu çıkarıp sorunsuz şekilde anakarta tümleşik olan 755M'i kullanabilirsiniz.

Bundan sonra cihazın termal bakımlarına daha fazla özen göstermenizde fayda var. Bu gibi sıkıntılar genelde grafik işlemcinin yüksek ısılara çıkmasından kaynaklanıyor. Ekran kartlarınızın hangisi arızalıysa da kesinlikle profesyonel olmayan teknik serviste tamirini gerçekleştirmeyin.

Bu serinin uzun vadedeki en büyük kronik problemi kod 43 hatası ve SLI'ın devre dışı kalması. Genelde donanımsal bir arıza olup GPU'nun balling yapısındaki problemden kaynaklı. Temiz kurulum yaptıysanız, BIOS güncellediyseniz ve sürücüleri NVIDIA'nın official sitesinden yüklediyseniz sorun devam ediyorsa problem donanımsaldır. DVD-ROM yerindeki harici ekran kartını çıkarın ve anakartın üstündeki 755M'i test edin. Hangi grafik işlemcide problem olduğunu tespit etmeniz gerekiyor. Sadece harici takılan 755M arızalıysa şanslısınız. Onu çıkarıp sorunsuz şekilde anakarta tümleşik olan 755M'i kullanabilirsiniz.

Bundan sonra cihazın termal bakımlarına daha fazla özen göstermenizde fayda var. Bu gibi sıkıntılar genelde grafik işlemcinin yüksek ısılara çıkmasından kaynaklanıyor. Ekran kartlarınızın hangisi arızalıysa da kesinlikle profesyonel olmayan teknik serviste tamirini gerçekleştirmeyin.

Hocam dediğim gibi dahili olan kartta değil CD ROM kısmına takılan ekran kartında kod 43 hatasını alıyorum. Yani bozuk olabilme ihtimali olan kart harici olan kart gibi gözüküyor. Genelde bu durumun hep BIOS ile alakalı olduğuna dair yazılar okudum forumlarda. O yüzden bir ihtimal yazılımsal ise çözebilirim diye 2-3 gündür sadece bu meseleye yoğunlaştım ama elde var 0.
Diptnot: Daha önce dahili olan 755m ekran kartında sorun mevcuttu ve profosyonel bir teknik serviste tamirini gerçekleştirmiştim.Dediğim gibi dahili olan kartta bir sorun yok.Problem harici olan 755m ekran kartında gibi duruyor

BIOS ile alakalı olma ihtimali çok düşük. Çünkü sıkıntısız çalışan SLI bağlantısı durduk yere BIOS ile alakalı bozulmaz. Bu sıkıntıyı ne zaman yaşadınız? SLI sıkıntısız çalışıyordu da sonradan mı kod 43 hatası alıp devre dışı kaldı. Cihazın ilk sahibi misiniz? Cihazın termal bakımlarını düzenli olarak yapıyor muydunuz harici 755M dahil? Bununla ilgili bana genişçe detay verirseniz doğru yönlendirmeyi yapabilirim.

BIOS ile alakalı olma ihtimali çok düşük. Çünkü sıkıntısız çalışan SLI bağlantısı durduk yere BIOS ile alakalı bozulmaz. Bu sıkıntıyı ne zaman yaşadınız? SLI sıkıntısız çalışıyordu da sonradan mı kod 43 hatası alıp devre dışı kaldı. Cihazın ilk sahibi misiniz? Cihazın termal bakımlarını düzenli olarak yapıyor muydunuz harici 755M dahil? Bununla ilgili bana genişçe detay verirseniz doğru yönlendirmeyi yapabilirim.
Cihazın 2.sahibiyim. Bu sıkıntının ne zaman ortaya çıktığına dair bir fikrim malesef yok. Yakın zamanda oyun oynamak amacıyla ekran kartına ciddi manada ihtiyaç duydum. Eskiden SLI çalışıyordu.Aktif şekilde kullandım, oyunlarda 4gb olarak görüyordu vs.Eskisi gibi verim alamadığım için Aygıt Yöneticisine ve NVDIA Denetim Masasına baktığımda eskiden erişebildiğim SLI ayarlarına erişemediğimi fark ettim. Ve Aygıt Yöneticisinde 2. ekran kartında ünlem işaretinin olduğunu gördüm.
Cihazı alalı 2 sene oldu ve bu 2 senede 2 kere termal macun için teknik servise vermiştim.Açıkcası bu konuda pek bilgi sahibi olduğum söylenemez.

Sorun net olarak malesef donanımsal onu söyleyeyim. Bahsettiğiniz cihazdan elime çok geçti hepsinin de sıkıntısı harici GPU'da değil anakart üstündeki GPU'dan çıktı. Yani sizinki kadar şanslı değillerdi. Size bundan sonraki tavsiyem anakarta gömülü 755M'in de aynı sıkıntıyı vermemesi adına cihazın termal bakımlarını aksatmamanız. Siz yapamıyorsanız da vereceğiniz teknik servis mutlaka profesyonel olmalı. Kaliteli termal macun bile muadillerine göre sıcaklığı 10 ila 15 dereceye kadar düşürebiliyor.

Sorun net olarak malesef donanımsal onu söyleyeyim. Bahsettiğiniz cihazdan elime çok geçti hepsinin de sıkıntısı harici GPU'da değil anakart üstündeki GPU'dan çıktı. Yani sizinki kadar şanslı değillerdi. Size bundan sonraki tavsiyem anakarta gömülü 755M'in de aynı sıkıntıyı vermemesi adına cihazın termal bakımlarını aksatmamanız. Siz yapamıyorsanız da vereceğiniz teknik servis mutlaka profesyonel olmalı. Kaliteli termal macun bile muadillerine göre sıcaklığı 10 ila 15 dereceye kadar düşürebiliyor.
Peki harici ekran kartının tamir edilebilme ihtimali var mıdır? AİDA64 raporu paylaşmamı ister misiniz?
Size yardımı dokunur mu ?

AIDA64 raporuna gerek yok bu gibi hatalar DXDIAG gibi raporlarla anlaşılmaz. Harici ekran kartınızın elbette tamiri mümkündür fakat söylediğim gibi bunu amatör teknik servisler de yapıyor ve aynı arızanın tekerrür etme ihtimali çok yüksek. Vereceğiniz teknik servis ne kadar profesyonel olursa arızanın tekrar etme ihtimali o kadar düşer. Mümkünse BGA X-ray cihazına sahip bir teknik servis bulun. Böyle bir teknik serviste yaptırırsanız termal bakımlarını gözettiğiniz sürece 4-5 yıl kafanız rahat olur.

AIDA64 raporuna gerek yok bu gibi hatalar DXDIAG gibi raporlarla anlaşılmaz. Harici ekran kartınızın elbette tamiri mümkündür fakat söylediğim gibi bunu amatör teknik servisler de yapıyor ve aynı arızanın tekerrür etme ihtimali çok yüksek. Vereceğiniz teknik servis ne kadar profesyonel olursa arızanın tekrar etme ihtimali o kadar düşer. Mümkünse BGA X-ray cihazına sahip bir teknik servis bulun. Böyle bir teknik serviste yaptırırsanız termal bakımlarını gözettiğiniz sürece 4-5 yıl kafanız rahat olur.
İlginiz için çok teşekkür ediyorum,Şu virüs meseleleri ortadan kalkınca üzerine düşeceğim.
İyi akşamlar.

Merhaba hocam, ben de aynı pc ve soruna sahibim🙂.Yalnız bende bu sorun ara ara oluyor.Mesela 1 yıla yakın belki daha fazladır ünlem işareti bende de gözüküyordu(ondan önce calisiyordu sorunsuz) .Son 3 aydır sorunsuz calışmaya basladi 2. ekran kartı.Şu an ünlem geri geldi ve çalışmıyor yine.Donanımsal sorun olsa yukarıda hocamın da bahsettiği gibi.Geri gelmesi mümkün olur muydu?

Ben hor kullanmıştım, bakımını yapmamıştım.2 sene cpu, gpu 95,90 derecelerde çalıştı oyunlarda.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı