LGA775 sistemi yükseltme

erenaga_1

Hectopat
Arkadaşalr merhaba, benim bayağı eski bir LGA775 Intel Pentium Dual E2160 işlemci masaüstü bilgisayarım var.
2K bütçeyle bu bilgisayarı Valorant'ta 60FPS alacak bir bilgisayar yapabilir miyim? Bu arada sistem DDR2.

Hocam bakacağızda anakartınızın modelini yazın her işlemci her anakarta uymaz.

E2160 varsa her türlü LGA 775 işlemcisi takılabilir. Yeterli eski Pentium serisi olmasın.
Windows + r ile çalıştırı açın ve ''msinfo32.exe" yazın çıkan bölümden sistem özetine tıklayın ve sistemi modeli karşısında anakartınızın ismin yazacaktır.
Benim de sistemim çok kötü bende de 2K bütçe var Valorant'ı 60 FPS oynanır hale getirmek istiyorum hemen hemen aynı kaderi paylaşıyoruz.

Hocam Q9550 yerine biraz daha para koyup 350 TL'ye AMD FX-6300 öneririm şahsen bende ondan alacağım.

X5470 veya X5460 alın derim ben. Eğer soğutucu düşük modelde veya stok soğutucu ise E5450 önerim.

E2160 varsa her türlü LGA 775 işlemcisi takılabilir. Yeterli eski Pentium serisi olmasın.

Hayır, takılamaz. E2160 model işlemci varsa anakart yongasının G31 öncesi olma ihtimali çok yüksek, ki G31 öncesinde de P9xx serisi hariç G945 gibi anakart yonga setlerine Q2C, C2D, 1066MHz ve üstü FSB destekleyen işlemcileri takamazsınız.

Hayır, takılamaz. E2160 model işlemci varsa anakart yongasının G31 öncesi olma ihtimali çok yüksek, ki G31 öncesinde de p9xx serisi hariç G945 gibi anakart yonga setlerine Q2C, C2D, 1066MHz ve üstü FSB destekleyen işlemcileri takamazsınız.

İyide 2160 işlemcisi p9xx anakartlara takılmıyor diye biliyorum. Yani Pentium 4 serisi takılan anakartlara olmuyor diye hatırlıyorum. Pentium serisi hiç kullanmadım ama benim bilgim böyle. Yanlış ise doğrusunu söyle kabulümdür.

O zaman bir bu anakartın yonga setine Asus ROG Commando - Motherboard Specifications On MotherboardDB
Bir de destek listesine bakın :) Commando - Destek

Ama bilmem belki fark etmişsindir. Q9650 uyumluluğu da bu listede. Beta desteği diyor ama sonuç olarak destekliyor. Bu arada verdiğin örneğe göre söyledim.
Ama ASUS dışındaki anakartların büyük çoğunluğu o Pentium Celeron dışında desteği olacağını zannetmiyorum. Core 2 Duo desteği G31 P35 sonralarında geldi diye biliyorum.

İyide 2160 işlemcisi p9xx anakartlara takılmıyor diye biliyorum. Yani Pentium 4 serisi takılan anakartlara olmuyor diye hatırlıyorum. Pentium serisi hiç kullanmadım ama benim bilgim böyle. Yanlış ise doğrusunu söyle kabulümdür.

Ben buradakine göre verdim o örneği; E2160 işlemcisi P9xx serisi anakartlara takılmıyor dediniz diye. P9xx yonga setinin eski olması sebebiyle 1333MHz FSB destekleyen işlemcilere doğrudan desteği yok, BIOS güncellemesi ile takılabiliyor. O Beta yazısı da 1333MHz FSB destekli olan tüm işlemcilerde var fark ettiyseniz. O yüzden diyorum LGA775 bir anakart ve işlemci bile olsa önce anakart modelini öğrenin, sonra işlemci önerisi yapın diye.
Ama ASUS dışındaki anakartların büyük çoğunluğu o Pentium Celeron dışında desteği olacağını zannetmiyorum. Core 2 Duo desteği G31 P35 sonralarında geldi diye biliyorum.

BIOS güncellemesine bakar işte o işler, tıpkı A320 anakartların BIOS güncellemesiyle Ryzen 3000 - hatta 5000 desteğinin gelmesi gibi.

Ben buradakine göre verdim o örneği; E2160 işlemcisi p9xx serisi anakartlara takılmıyor dediniz diye. P9xx yonga setinin eski olması sebebiyle 1333MHz FSB destekleyen işlemcilere doğrudan desteği yok, BIOS güncellemesi ile takılabiliyor. O beta yazısı da 1333MHz FSB destekli olan tüm işlemcilerde var fark ettiyseniz. O yüzden diyorum LGA775 bir anakart ve işlemci bile olsa önce anakart modelini öğrenin, sonra işlemci önerisi yapın diye.

BIOS güncellemesine bakar işte o işler, tıpkı A320 anakartların BIOS güncellemesiyle Ryzen 3000 - hatta 5000 desteğinin gelmesi gibi.

O zaman tartışma yerine konu sahibi anakartını söylesin. Bence böylesi daha iyi. Ama genel olarak ASUS'un veya başka anakartların BIOS ile desteği vardır doğrudur orasını ayrı tutuyorum. Ama genel olarak 90nm işlemcilerin takılabildiği anakarta en fazla 65nm Quad Core işlemciler takılabilir Q6600'dü galiba tam model ismi hatırlamıyorum. Ama 45nm desteği olanların Max desteği X5470 tür hatta 1600MHz anakartlara X5482(X5472 de olabilir) Max takılabilecek işlemci budur.

Bence birazcık genelleme olarak konu açıklığa kavuştu.

90nm Pentium 4 Celeron işlemci takılan anakartlara 65nm Q6000 serisi 4 çekirdekli işlemcileri Max desteği var. Ama 45nm olan versiyonlar (G31 G41 P45 gibi anakartlar) ki G31 RAM MHz sınırından belki biraz işlemci desteğinden mahrum olabilir. Ama genel olarak durumu bu. Anakartlara göre konuşursak iş daha fazla karışır işin içinden çıkamayız.

Manufacturer: Foxconn
Model: 45CMX/45GMX/45CMX-K
Bus specs: PCI-Express 1.0 (2.5GT/s)

Dosya Ekleri

• IMG_20211212_153156~2.jpg
    IMG_20211212_153156~2.jpg
    183,4 KB · Görüntüleme: 34
Manufacturer: Foxconn
Model: 45CMX/45GMX/45CMX-K
Bus specs: PCI-Express 1.0 (2.5GT/s)

Anakartın Quad Core desteği yok maalesef, en yukarı E8600 takılabilir sanırım.

Anakartın Quad Core desteği yok maalesef, en yukarı E8600 takılabilir sanırım.

E7500 takılması biraz daha iyi olabilir çünkü taktığı anakartın 333FSB desteği biraz sıkıntı olabilir. Ayrıca eğer FSB arttırılmak istenirse çok rahat 3.33 GHz hızını geçiyor. Şu anda ben o işlemciyi 3.81 GHz hızında kullanıyorum.
Ama BIOS üzerinde OC için yeterli ayar yoksa kesinlikle E8600 alınmalı. ya da anakart değiştirilmeli. LGA 1156 soketinde daha iyi işlemciler bulunuyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı