LGS'de başarılı olamadım, ailem baskı yapıyor

Deneme sınavlarım iyi geçiyordu ve ailem takip ediyordu ama LGS'de başaramadım.
Onlara durumu toparlayacağıma söz verdim ve özel Anadolu'ya yazdırmalarını teklif ettim ve bana 1 şans daha verdiler kendimi bu seneki bursluluk sınavlarında kanıtlamam lazım.
Evet sınav ortamı çok farklı oluyor. Özel lise hiç tercih etmem. Kaç almıştın LGS'den?
 
Zaten yoğun bir sınav programından çıktım nasıl ders çalışayım ki.

Bu kadar şey yazdım. Eğlenmen de lazım, ailenle konuş, olmazsa bunu yap VS. Ayrıca sen de defalarca çalıştığını veya çalışmaya çalıştığını belirtmişsin. Ancak bu alintiladiğim mesajda tek gördüğüm hala çalışmaktan kaçan bir çocuk. Bu alıntiladığım cümlenle kendini kandırıyorsun. Aynı zamanda kendi söylediklerinle çelişiyorsun. Çalışmanın yarını simdisi VS. yok. Tamam sınavdan çıktın dinlenmeyi hak ediyorsun da ne kadar dinleneceksin 1 yıl mı? Artık başla çalışmaya. Bak kendini ölesiye sıkmana gerek yok tekrar söylüyorum. Bir calisma programı oluştur, bu programda hem eğelencen olsun hem sorumlulukların. İlla programını kağıda dökmene gerek yok kafanda oluştursan da olur. Sorumluluklarını yerine getirmen lazim. Bu sorumlulukların içerisinde ders de ve eğlence de. Ancak şu mesajda gördüğüm tek şey hala ders çalışmadan kaçan, ailesini suçlayan bir çocuk. Resmen bilinç altında kendini kandırıyorsun.
 
Sayın Evil Mørty'nin de dediği gibi bilgisayar veya telefon ile vakit geçiriyorsanız bunu kesin. Kitap okuyun, ders çalışın. Mutlaka ailenizin dikkatini çekersiniz, eğer bir anlığına yumuşar, sizin ders çalışmanız hakkında bir şey söylerlerse işe bolca duygu katarak konuşma yapın.

Ailenizi onlara şikayet etmeyin. Bu okul müdürünü okul müdürüne şikayet etmek gibidir. Bunun yerine mümkünse gözlerinizi yaşartın ve LGS'den aldığınız olumsuz sonu. hakkında ne kadar üzgün olduğunuzu söyleyin. Değilseniz bile öyleymiş gibi yapın.

Geleceğin çok karmaşık göründüğünü, ne yapabileceğiniz hakkında hiçbir fikrinizin olmadığını ve kimse de size destek vermediği için kendinizi çok yalnız ve kayıp hissettiğinizi söyleyin. Ders çalışarak lisede işleri rayına oturmayı deneyeceğinizi açıklayın. Çok pişman olduğunuzu söyleyin. Mutlaka bir yumuşama yaşanır. Özellikle işin içine ağlama ve "suçunuzu" kabullenme girerse yalnızca son derece vicdansız bir aile karşınızda durabilir. Anne ve babanızın size karşı biraz merhameti varsa mutlaka yumuşarlar.

Özellikle, ama özellikle, bunu asla unutmayın, ailenizin iyiliğinizi istediğini bildiğinizi sürekli dile getirin. Hatta yararı olacaksa böyle davranmakta haklı olduklarını söyleyin. Daha kötüsüne hak ettiğinizi söyleyin, hadi ama el öpmekle ağız pis olmaz. Biraz gururunuzu ve dürüstlüğünüzü bırakın ve ailenizin egosunu okşayın. Üstünüzde harcadıkları paralar boşa gitmiş gibi hissettiğinizi söyleyin. Mümkünse biraz da bunalımda taklidi yapmayı deneyin.

Aklıma daha iyi bir fikir gelmedi. Sinirli, her şeye bağıran ve sizi dinlemeyen aile yakınları genellikle kötü anlarda yumuşar. Umarım yararı dokunur.
 
Gidip seni dinledikleri bir vakitte "Olan oldu daha ne yapabilirim ille ben ölünce mi değerimi anlayacaksınız" de oradan ayrıl biraz kendi başlarına kalıp düşünsünler. En azından, bu çocuk gidip kendine zarar vermesin deyip sakinleşirler. Ben kendine zarar ver demiyorum tabi ki de ama onlar da her an seni kaybedebileceklerini anlasınlar. Ölüm vakitsiz gelir sonra vicdan azabı çekerler.
 
Gidip seni dinledikleri bir vakitte "Olan oldu daha ne yapabilirim ille ben ölünce mi değerimi anlayacaksınız" de oradan ayrıl biraz kendi başlarına kalıp düşünsünler. En azından, bu çocuk gidip kendine zarar vermesin deyip sakinleşirler. Ben kendine zarar ver demiyorum tabi ki de ama onlar da her an seni kaybedebileceklerini anlasınlar. Ölüm vakitsiz gelir sonra vicdan azabı çekerler.
20 günlük konu.
 
Yav yazık şu çocuğa, onlara de ki önemli olan iyi bir üniversite hayatımı belirleyecek olan sınavda o de. Zamanında karşılaştırmalardan çok çektim, iyi bilirim.
 

Geri
Yukarı