Ligthroom ile fotoğrafları dışarıya aktarma

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
RAW dosyası halinde son tatilinizin yüz tane fotoğrafı olduğunu düşünün. Ve şu anda bunlar Hard-disk üzerinde bir yerde duruyor. Siz bunları yorucu bir şekilde dönüştürmek ve yeniden adlandırmak zorunda kalmadan bir kez daha basamazsınız. Ancak bu işlem Lightroom’un dışarı aktarma fonksiyonu sayesinde hızlı bir biçimde yapılabilir.

1- Dışarı aktarma fonksiyonun açma

Dışarı aktarmak istediğiniz fotoğrafları Lightroom’da işaretleyin ve “File” menüsü üzerinden “Export” seçeneğine tıklayın. Bunu ayrıca [Shift]+[Ctrl]+[E] tuş kombinasyonuyla hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Açılan pencerede önemli olan bütün parametreleri ayarlayın.

2- Dosyaları tekrar adlandırma

Diyelim ki, DVD oluşturmak istiyorsunuz. Bunun için kendi fotoğraf atölyenizden fotoğraflara ihtiyacınız olacak. Daha sonra üst kısımdaki “Export to ” sekmesine gelerek “CD/DVD” yi seçin. “File Naming” seçeneğinin altında “Rename” seçeneğini aktive ederek listede “Custom name- Original File Number” i seçin ve metin alanına örneğin herhangi bir isim verin. Örneğin “Tatil” gibi.. Böylece dosyaları birbirinden ayırt etmeniz için isimle numara ilişkilendirilir.

3- Dosya formatını ayarlama

Bir dosya formatı seçin. Baskı için Online-service’ de en uygun olanı JPEG’dir. Fakat fotoğrafın kalitesini azaltmayın, aksi takdirde fotoğrafın piksel değeri düşer. “Image sizing” seçeneğinden “Width- Height” ölçülerini ayarlayın, örneğin “15*10 cm” gibi.. 250 ya da üstü bir Resolution değeri sizin için uygundur. RAW dosyanız bu büyüklük için her durumda” yeterli piksel değerine sahiptir.

4- Keskinleştirme

RAW dosyaları çoğunlukla düzenlenmemiş bir şekilde çalışır. Bu yüzden, eğer kuşe kağıda kopya istiyorsanız, şimdiye kadar düzenlenmemiş olan RAW dosyaları için “Output Sharpening” seçeneğini açarak “Glossy Paper” i ayarlayın. Bir Fine-Art-Print kuşkusuz böyle oluşmaz, fakat siz RAW dosyalarıyla en iyi hıza ulaşabilirsiniz.

5- Dosyaları dışarı aktarma

“Export” butonuna tıklamanızla beraber Lightroom size yazdırma sürcüsünü ve hızını sorar. Bir DVD yerleştirin ve yazdırma sürecini başlatın.

Bilgi

Dosya formatlarına genel bakış

Lightroom’da fotoğraflarınızı dört yeni formatta dışa aktarabilirsiniz. Biz ise size bunların avantaj ve dezavantajlarını açıklıyoruz.


-Web için JPEG

JPEG en geçerli fotoğraf formatıdır. Online Hizmet olarak, Web tarayıcınızın JPEG’i desteklemesinin yanı sıra JPEG fotoğrafları etkin biçimde küçültülebilir. Bunları Dışarı Aktarma penceresinden ayarlayabilirsiniz. Fakat, küçültme esnasında ne yazık ki fotoğraf kalitesinde önemli bir azalma ortaya çıkar. Bu yüzden yapmanız gereken, fotoğrafınızı tekrar düzenlemek istediğinizde, onu PSD ya da TIFF olarak kaydedin. Buna karşın fotoğrafı bir Web sitesinde gösterime koymak istediğinizde, JPEG doğru bir seçimdir.

-Photoshopla çalışmak için PSD

Photopshop’ta Layer ve Kanalen’lerle çalışmalar yapacak olan biri için PSD tam olarak uygun bir seçimdir. Fakat Photoshop dosyaları bu formatta yüz Megabyte’den faha fazla büyüyebilir. Bununla birlikte PSD dosyaları, bütün fotoğrafları kaydetme ve daha sonra yeniden düzenleme gibi işler açısından arşivlemede de uygundur.

-TIFF : Evrensel

JPEG gibi, TIFF de evrensel dosya formatıdır. JPEG ile karşılatırıldığında, TIFF verlustbehaftet değildir ve desteklenmez, ayrıca Layers’da 16 Bit renk derinliğine ulaşabilir. Ancak Web’te gösterim için TIFF’ler çok büyüktür, ayrıca tarayıcı bu formatı desteklemez.

-Arşiv için DNG

Dijital negatifler, RAW dosyalarının açık dosya formatında değişebildiği bir Adobe standartıdır. Bu nedenle orijinal RAW dosyaları varlığını sürdürür ve şimdiki modern yazılımlardan önceki çoğu dijital kameranın artık desteklenmeyeceği ileriki zamanlarda bile okunabilir. PDF gibi DNG de evrensel standartlardadır. Lightroom’un dışarı aktarma penceresinde JPEG’in önceki büyüklüğünü ayarlayabilir ve de Orijinal RAW dosyasının düzenlenip düzenlenmediğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca DNG dosyası çok büyük olduğundan, DVD arşivinizde ya da harici Hard-diskinizde yeterli hafıza olup olmadığını kontrol edin.

Img 1.jpg
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı