Linux ve Windows Karşılaştırılması

Sizin için Linux mu daha cazip Windows mu ?

  • Linux/GNU

    Oy: 137 55,0%
  • Windows

    Oy: 112 45,0%

  • Oy verenlerin toplamı
    249

OnurB

Kilopat
Katılım
5 Şubat 2012
Mesajlar
684
Yer
A, A
Merhaba size bilgimin yettiği kadar Linux ve Windows hakkında bilgi vereceğim. Sizlerinde görüşlerinizi almak isteyeceğim bu konuda. Eklemek yapmak istediğiniz şeyleri yapabilirsiniz ya da düzeltebilirsiniz. İyi ve kötü yönlerini tartışalım istiyorum.

Linux ve Windows 2 farklı işletim siste midir. İkisinin de çalışma mantığı birbirinden oldukça farklıdır.

Kullandığımız büyük ihtimal bilmediğimiz Linux'lar:

Öncelikle Süper bilgisayarlar Linux işletim sistemini kullanırlar. Windows var mıdır derseniz vardır. Ama çok az. Hani aşırı az, yok diyebiliriz. Neden olduğunu okumaya devam edince az çok anlayacaksınız.

Tabletler ve akıllı telefonlar. Onların çoğu Linux kullanır. Çünkü Android Linux tabanlıdır.

Bir çok ufak şeyler. Ne bileyim bazı buzdolapları vs. işletim sistemine ihtiyaç duydumu Linux kullanırlar. Arabalar falan. Var böyle şeyler.

Sunucular. Sunucularda süper bilgisayar gibi Linux kullanırlar. Süper bilgisayar/sunucular da Linux diğer işletim sistemlerine geçit vermiyor. Facebook, Google, Twitter vs. onlar Linux'tu hatirladığım kadarıyla.

Hangisi Hızlı?

Yorum yapamam ama Linux daha hızlı diyorlar. Neye göre diyorlar bilmiyorum ha çalışma prensibine göre elbette Linux daha iyi performans vereceği düşünülebilir ama böyle bir bilgim yok. Elinde şu testler var vs Sağlam kaynağım var Windows ya da Linux daha hızlı diyen varsa paylaşsın öğrenelim. Ama internet ortamında performans olarak Linux daha iyi olduğunu söyleniyor fakat bilgim yok. Yorum yapamam.

Performansın Düşmesi

Windows'ta herkes bilir ki bir bilgisayarı kullandığınız zaman zamanla şişer ve artık sizi delirtmeye başlar. Çünkü programlar kaldırılmıyor. Siz kaldır desenizde o iş öyle olmuyor. Sistem şişiyor. Diskleri birleştiriyor musunuz 3 günde bir? Hayır. O sistemin performansı düşer. Veriminiz azalır.
Linux'ta bu yok denecek kadar az. Genelde ilk gün ki performansını korur ya da çok az düşürür. Disk birleştirmeye gerek yok öyle bir kaç günde bir. Düşük sistemlerde Linux, Windows ' tan daha iyidir. Bunu tartışmama bile.

Virüsler. Windows'un olmazsa olmazı.

Linux'ta virüs programı yoktur. Var bir tane. Oda Windows çift işletim sistemi kullanıyorsanız Windows'a girenleri temizliyor. Yani Linux virüslere karşı korumasız. Her an virüs girip her şeyiniz mahfolabilir. Şaka şaka gerek yok çünkü. Virüs falan yok Linux ' ta. Ortada dolaşan yok ama uzun süre uğraşıp Linux'ta virüs olabilir diye ispat için yapılmış virüsler var. Hani oda ispat olsun diye. Sonra onların açığı kapatılıp yayılması engellenmiştir. Engellenmese bile sistemize zarar veremez. Çalışma mantığına aykırıdır. Windows ' u anlatmama gerek yok. Her yerde var virüs. Her an bulaşabilir. Virüs programızını güncel tutun.

Şimdi biri çıkıp diyecek ki Linux kullanılmıyor diye virüs yok. Valla yukarda kullanılan yerleri görüyorsunuz. Onlara saldırı oluyor ne biçim bilgileri ele geçirmek için. Tık yok. Bulaşmıyor virüs. Tercih edilme sebebleri arasında bu var zaten. Bunun gibi nedenler. Serverler falan en önemli bilgiler Linux'la depolanır. O yüzden Linux'a olan saldırılar çok ciddidir.

Bunları Okudum Hemen Linux Kurmalıyım Linux Çok İyi:

Ehehe kur da göreyim seni. Valla hiçbir şey yapamazsın. Şunu söyleyeyim öyle kullanamazsınız. Çok iyi bilgisayar bilgin olması lazım ya da araştırmayı çok seven biri olman lazım. Geçen faremin hızı arttırmak için naptım biliyor musunuz?
Fare hızı ya. Hassasiyetini arttırcam ya. Kaç satır kod girdim biliyor musunuz? Bildiğin satır satır kodla değiştiriyorsun. Şaka falan değil aşağıdaki kodlarla arttırıyorsun ondad na oran yapiyorsun. Hani işin içine Matematik'te giriyor. Mesela bana 8/3 oranı güzel geldi. Ama bir ara 11/5 yapacağım. Kodları buraya yazsam Yazmaya yer kalmayacak. Bunları girip yaptım. İyi düşünün. Her sorunda bunu yapacaksınız. Oyun falan zaten yok. Win'e ile açıyorsun çünkü Linux'ta oyun çok az. Onlarda tam performans değil. Fakat Windows programlarının neredeyse hepsi Win'e diye bir programla açılabiliyor. Hani bir eksiğiniz olmayacak ama oyun yok Linux'ta onu baştan söyliyim. Bir de yazılımları kodla kurarsınız internetten alamazsınız.

Linux 'un güzel gelebilecek yanları:

Masaüstü efektleri çok güçlüdür. Bilgisayarınızı küpe dönüştürüp 4 tane falan aynı anda kullanabilirsiniz. YouTube'ye Linux Compix yazın görün.
  • Değişiktir. Driverlara pek gerek yok. Ya da gerekli yazılımlara. Hepsini otomatik tanır. Yani bazen tanımayabiliyor. Oda çok nadir.
  • Ücretsizdir.

    Açık Kaynak Kod:

    Linux açık kaynak kodludur. Yani herkes istediği şeklini verebilir. Eğer yazılım biliyorsanız İstediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Bu çok büyük bir nimet. Her şeyi yapabilirsiniz kafanıza göre. Windows kapalı kutudur. Değişikliğe izin vermez ama Linux'ta bir çok seçenek mevcut. Herkes kafasına göre bir şeyler yapıyor. Kendi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Tabii yazıcaksınız o ayrı. Ya da yapanlar genelde paylaşır onlarınkine çevirebilirsiniz. Çok farklı halleri vardır Linux 'un. Uçbirim diye kod yazma yerini açarsınız. İsmini ve install dersiniz bilgisayarınız anında değişi verir. Çok uğraşmanıza gerek yok :)


    Neden Windows Kullanayım? Çok sağlam Sebeblerimiz var.

    -Linux kullanamayabilirsiniz. Zordur yani. Windows çok kolaydır.

    -Alışmışsın içini dışını biliyorsun.

    -Oyun oynamak gibisi yok. Hemen hemen her oyun Windows'a çıkar. Oynarsınız. Ne güzel bir şeydir bu Linux kullananlar bilmez. Onlar genelde sene 2000'li oyunları optimize etmişler onları oynarlar.

    -Yazılımların neredeyse hepsi Windows'a çıkar. Seçenek çoktur. İstediğini yükle. Nette ara indir yükle bitti.

    Aklıma bunlar geldi. Ek olarak şunları söyliyim Linux'la ilgili.

    Güncellemeler kolaydır. Genellekle yeniden başlatmak gerekmez ama bazı şeyler de gerekiyor. Çok saçma şeylerde gerekiyor genelde. Mesela DNS değiştirdin mi reset atarsın ama kernel'e müdahle etsen gerekmez. Çok saçma. Kernel'e değişiklik yapiyorsun sorun yok, DNS değiştiriyorsun reset at diyor. Windows'ta tam tersi ama Linux'ta daha az. Aklıma gelenler bunlar sorusu olanı yanıtlayayım. Yanlış bilgileri düzeltelim. Ekleme yapmak istediğinizi ekleyeylim.

    Ha bir de çok merak edilen soru.

    Evet hackerların çok büyük çoğunluğu Linux kullanır genelde. Sebebini biliyorsunuz az çok artık bence.

    Mümkün olduğunca tarafsızca yazdım. İkisini de övdüm yerdim. Linux çok övülmüş olabilir ama yani gerçekler bunlar.
Haa ek olarak unutmadan. Windows Linux'a çok özenir temel konularda. Hatta bazen kullanır bile :D Şaka yapmıyorum kaç kere çıktı bu ortaya. Öyle bir iki değil çoğu konuda kopyaladığını okudum kaç kere. Açıklamalarda red bile edilmedi. Bilin istedim.

Başkada Apple'da Linux benzeri işletim sistemi kullanır. O yüzden ona kolay kolay virüs bulaşmaz.
 
Öncelikle, "sistem uzmanı" ünvanına sahip birisi olarak bu konu hakkında birkaç kelime etmeyi kendimde hak görüyorum. Sürç-i lisan edersem affola.

Naçizane fikrim, bu karşılaştırmanızın çok büyük oranda eksik bilgiler içerdiği yönünde. Sırayla başlayayım:

Hangisi daha hızlı?
Linux ile Windows'un arasında hız farkı uygun donanımlarda kullanıcının gözüne çarpmaz. Fakat dosya sistemlerinin farklı yapıları (biri genellikle ext kullanır, öbürü ntfs) hangi işlemde hangisinin daha hızlı olacağına karar vermektedir. Ancak dediğim gibi, uygun donanımlarda farkı görmek çok daha zordur. Bir noktada, Linux'un yapısı ve kullanılan dağıtım da işin içine girdiği zaman bu soruyu doğrudan cevaplamak biraz zor görünüyor. Ancak genel olarak dağıtımları ele alacak olursak ve Windows ile hız karşılaştırması yapacak olursak, Linux'un okuma ve yazma hızlarında 1 tık daha önde olduğunu görürüz.

Performansın Düşmesi
Windows'da performansın düşmesi, Linux'da düşmemesi gibi bir durum var. Evet. Windows standart olarak sistemde "event log" adı verilen yapılan her şeyi kayıt altına aldığı bir yapı kullanır. Regedit ile de ilişkilendirebilirsiniz. Bu yapının boyutu, sistemi kullandıkça büyür. Yapının boyutu büyüdükçe, her seferinde bu yapıdan bazı bilgileri almak da zorlaşır. Çünkü sizin istediğiniz 1 sarı top, 10 tane mavi topun içinde. Hemen görürsünüz. Fakat 1 sarı top, 1000000 tane mavi topun içinde olursa, onu görseniz bile ulaşması biraz zaman alacaktır, böyle düşünün.

Linux'taki dosya sistemi Windows'ta bulunan dosya sisteminden daha düzenli bir haldedir. Bundan ötürü çalışan servislerin ve uygulamaların hatta kullanıcıların bile bir şeye daha kolay ulaşabilmesi mümkün kılınır. Böylece sistemde aynı birikinti bile olsa, bir düzen içinde olduğu için uygulamalar nereye gideceklerini doğrudan bilirler ve sonuca çok çabuk bir şekilde ulaşabilirler. Bundan ötürü Linux daha hızlı çalışır.

Virüsler
Emin olun, Linux için de bir çok zararlı yazılım bulunmaktadır. Zararlı yazılımlar, sistemlere özel yazılabileceği gibi genele özel de yazılabilir. Bu gün büyük firmaların bile veritabanları hacklenebiliyor ki herkes Windows kullanmıyor. Özellikle sunucu tarafında ülkemizde örneklerini göremesek de yurt dışında Windows küçük bir pay sahibidir :)

Zararlı yazılımların pazar mantığı, diğer yazılımların pazar mantığı ile aynıdır. Genele hitab etmek. Ve dünyada en genel kullanıcı kitlesine sahip işletim sistemi Windows olduğu için Windows'a yazılıyor bir çoğu. Eğer Linux olsaydı Linux'a yazılacaktı. Tabi Linux üzerinde 'root' kullanıcı erişimleri gibi kavramlar olduğu için iş gene bir noktada daha zor olacaktı ancak bunun da aşılabileceğini düşünüyorum.

Hemen Linux kurmalıyım ....
Henüz Windows grafik arayüzde kurulumu desteklemezken, Linux dağıtımları sizin fare kullanabileceğiniz kurulum arayüzlerini desteklemekteydi. Ayrıca sürücü kurulumuna da gerek yoktu o dönemlerde (bazen hala olmuyor).
Farenizin hızını artırmak için Ayarlar>belirteç ve fare bölümüne erişerek, buradan ayarlayabilirdiniz. Fare hızının buradan ayarlanmaması gibi bir durumun söz konusu olacağını düşünmüyorum. Eğer siz kod yazarak yapmak istiyorsanız evet bu da mümkün. Ki kod yazarak da fare hızı ayarlamak ise 3 satır sürüyor. Yüzlerce satır kodlamaya gerek yok. 10 seneyi aşkındır Linux kullanan biri olarak, sadece 1 defa fare hızını terminalden ayarlama ihtiyacı duydum. Sistem uzmanı ünvanına sahip ve 10 seneyi aşkındır Linux kullanan birisinin bir çok farklı modelde bilgisayar gördüğünü söylemek yanlış olmaz sanırım :)

Ubuntu'dan bahsedeyim. Ubuntu'ya adapte olmak daha kolaydır. Ofis uygulamaları yüklü gelir, tarayıcı olarak Firefox yüklü gelir.

Oyun Konusu
Steam Linux'a uzunca bir süredir var. Örneğin CS GO şu anda Linux için var :)
Bir çok oyun daha görebilirsiniz steam'den bu konu üzerine. Windows kadar geniş bir oyun desteğine sahip değil fakat hiç yok demek, popüler oyunlar yok demek ölümcül bir yanlışın göstergesidir :)

Açık kaynak kod mantığı
Bir noktada doğru yazmışsın bu kısmı. Fakat açık kaynak kodlu demek için önce "kaynak kod" nedir? Bunu öğrenmek gerekli. Ondan sonra "Özgür Yazılım" gibi artık felsefi düşünce halini almış noktalar yorumlanmalı.

Neden Windows kullanayım?
Tamamen keyfi. Kimseye Linux kullan, sen şunu kullan falan demedim daha önce. Çok sağlam sebeplerine birkaç cümle ile yanıt vermek isterim:
-Linux zordur: bu tabuyu yıkmak için bir sürü insan çalışıyor. Hatta yakın zamanda +50 yaş kişiler üzerinde bir deney yapılacak. O zaman meydana çıkacak, ön yargı mı yoksa gerçekten mi öyle?
-İçini dışını bilmek: bir önceki başlıkta "kapalı kutu" olarak hitab ettiğiniz sistemin ne kadar içini dışını bilebilirsiniz?
-Oyun oynamak: bu konuya cevap verdim. Linux kullananlar da bilir fakat evet, Windows kadar yaygın bir oyun çevresi yok.
-Yazılımların Windows'a çıkması: Doğrudur. Fakat şu anda görebildiğim, grafik dizayn haricinde (adobe ürünleri, coreldraw, video montaj) çoğu yazılım Linux için de bulunuyor. En kötü ihtimalle aynı işi gören alternatifleri var. Hiç biri olmazsa, Wine var. O da olmazsa, sanal olarak kurulur. O da olmazsa, yan yana kurulur :) Çareler tükenmez.
Zaten internetten arayıp indirdiğiniz yazılımlar yüzünden başına geliyor insanların en geliyorsa. Linux dağıtımlarında yazılım depoları bulunur, kendilerine ait veya kullandıkları paket sistemine ait olan ortak alana ait depolar. Buradan doğrulanmış şekilde yazılımlar çekilebilir.

GÜNCELLEMELER KOLAYDIR
Belirtmeliyim ki, yazının en ama en kötü tarafı burası. Windows'da bir güncelleme yaparsınız. Tabi bunu önce dakikalarca arar, bulur, kurar. Bilgisayar kapanırken "Fişi çekmeyin" şeklinde bir yazı yazar ve bazen saatler alabilen güncellemeler kurulur. Sonra bilgisayarınızı açarsınız, bu güncellemeleri gene bazen saatler alabilen şekilde bilgisayarınıza uygular. Hemen hemen tüm Windows sürümlerinde durum budur. Eğer bir kurumsal firmanın BT departmanına giderseniz, bu cümleyi kullanmak istemeyebilirsiniz. :)
Linux ise 1 defa günceller, yeniden başlatmanıza gerek kalmaz.

KERNEL KONUSU
Bunu ayrı bir başlıkta incelemek gerekiyor. Kernel'da değişiklik yapmadığınızı ben yazınızdan anladım. Çünkü Kernel değişikliğinin, genellikle sistem açıkken değil, live-os ile dışarıdan yapılması önerilir. Sistem açıkken de çekirdekte değişiklik yapmak isterseniz, yeniden başlatmanız gerekmez. Fakat yeniden başlatana kadar kernel üzerinde yapılan değişiklikler uygulanmayacaktır. Tıpkı DNS ayarlarında dediğiniz gibi ki, DNS ayarlarını yaptıktan sonra reset diye tabir ettiğiniz fakat benim yeniden başlatma olarak algıladığım seçeneği uygulamanıza gerek yoktur. (dileyen deneyebilir.)

Compiz Fusion
Compix demişsiniz fakat onun adı Compiz Fusion. Gereksiz buluyorum fakat isteyen kurabilir. Şekilli şukullu işler.

Hackerların Linux kullanması durumu
Bir hacker, işine gelen işletim sistemini kullanır. Mac de kullanabilir, Windows da kullanabilir. O an hangisi işe yarıyorsa, onu kullanır. O iş filmlerdeki gibi ya da "hackerlar linux kullanır" şeklinde bu işten bir şey anlamayan insanların ortaya attığı gibi olmuyor :)

Apple Unix tabanlı, Darwin çekirdeğini kullanır.
 
Çok güzel yazmışsınız elinize sağlık :)
Yani ben dediğiniz şekilde aradım bulamadım bana kodla değiştiriceksin dediler ubuntu ' da :D Yani alışması zor benim amacım az çok fikir oluşturmak. Zaten belirttim yanlış varsa düzeltelim bilgim kadarıyla anlatacağım demiştim siz çok güzel yazmışsınız konu dahada güzel olmuş. Compix te yazım hatası olmuş ama az çok aynı şeyi konuşuyoruz :) O hacker meselesine sıcak değilim ben hacker dendimi zaten soğuyorum konudan o derece ergensi geliyor bana ilgi çekici olsun diye yazdım ama hatırladığım kadarıyla ünlü hacker diye tabir edilen zatlar linux kullanıyoruz diyorlardı. Ağır basıyor o taraf :)
 
Çok güzel yazmışsınız elinize sağlık :)
Yani ben dediğiniz şekilde aradım bulamadım bana kodla değiştiriceksin dediler ubuntu ' da :D Yani alışması zor benim amacım az çok fikir oluşturmak. Zaten belirttim yanlış varsa düzeltelim bilgim kadarıyla anlatacağım demiştim siz çok güzel yazmışsınız konu dahada güzel olmuş. Compix te yazım hatası olmuş ama az çok aynı şeyi konuşuyoruz :) O hacker meselesine sıcak değilim ben hacker dendimi zaten soğuyorum konudan o derece ergensi geliyor bana ilgi çekici olsun diye yazdım ama hatırladığım kadarıyla ünlü hacker diye tabir edilen zatlar linux kullanıyoruz diyorlardı. Ağır basıyor o taraf :)
Teşekkür ederim ne demek. Ubuntu Forum bilgili kişilerden oluşuyor, bazen fanatiklik yapabiliyorlar ancak :). Ben de uzunca bir süre aralarında bulundum. Arada sırada hala girerim.
Hacker konusuna gelince, bu işte otorite olmuş insanlar güvenlik araçlarının ve betiklerin daha iyi çalışması sebebiyle Linux kullanıyorlardır. Örneğin Perl, Python, Ruby vb. betikleri Linux'ta koşturmak çok daha kolaydır. Windows bu bağlamda iyi bir geliştirme ortamı değil maalesef.

Elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz fakat sadece Linux için değil, teknoloji için. :)
 
Linux virüsleri hep teoride ve pratikte izinlere erişemediğinden sıfır etki. Hala Root hesabı ile kullanıp her uygulamayı bilmediği yerden yükleyen her sonuca katlanır sistem ona yetki vermiş aklını kullan demiş.
 
Açık kaynaklı ve ücretsiz olmasıda ayrı bir güzel. Windows'da Lisans satın alarak kullandığım Camtasia, Linux'da OpenShot video editör ile aynı arayüze sahip, kullanımı çok daha kolay ve ücretsiz! Bilgisayar bilgisi olan herkes Linux kullanmalı bence. Ne kadar uzun süre kullanırsanız, o kadar Windows'un kötü olduğunu anlarsınız.
 
10 yıllık masaüstümdeki ubuntu, arkadaşın 1aylık masaüstündeki windows 10'dan 10 kat daha hızlı-stabil çalışıyor. Gözüyle görmeden ikna olmamıştı arkadaşım :)) Tabiki her oyunu kuramıyorsunuz ve office tarzı programlarda kolay kolay çalışma yapamıyorsunuz dönüştürme programları çok yetersiz. Ancak bunlarla çok işiniz olmuyorsa Windows kullanmak için hiçbir sebebiniz yok
 
LİNUX NEDİR?
Linux ilk olarak 17 Eylül 1991 tarihinde yayınlanan bir işletim sistemi çekirdeğidir. Başlangıçta x86 mimarisi bulunan işlemci kullanan şahsi bilgisayarlar için geliştirilmişse de sonradan farklı platformlara da taşınmış, cep telefonu ve tablet piyasasında Linux tabanlı Android’in baskın olması sebebiyle de işletim sistemleri arasında en çok kurulan olmuştur.
Her ne kadar cep telefonlarında ve tabletlerde yaygın olarak kullanılıyor olsa da, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda Linux’un pazar payı oldukça düşüktür. Bunun bir sebebi pek çok bilgisayar kullanıcısının Windows yüklü bir bilgisayar satın alması ve işletim sistemi kurmakla uğraşmamasıdır. Diğer bir sebep ise Linux’u deneyen birçok kimsenin kısa bir süre inceledikten sonra karşılaştığı herhangi bir problemde Linux’u kaldırmasıdır.

LİNUX KULLANMAK İÇİN SEBEPLER
1-Linux kurduğunuzda eski işletim sistemini de kullanmaya devam edebilirsiniz
Bilgisayarınızın sabit diskinde (hard diskinde) Linux kurmak için bir bölüm oluşturduğunuzda bilgisayarınızı açtığınız zaman Linux ile mi yoksa diğer işletim sistemi ile mi devam edeceğinizi seçebiliyorsunuz.
2-Linux altında Virtual Machine adı verilen yazılımlarla bir başka işletim sistemini kullanmanız mümkündür
Linux kullanmaya başladıktan sonra kullandığınız diğer işletim sistemini Linux’ta kullanamadığınız yazılımları kullanmak için çalıştırabilirsiniz.
3-Linux diğer işletim sisteminizin dosya sistemine erişim sağlayabilir
Linux kurduktan sonra diğer işletim sisteminde bulunan belgelerinize ulaşabilir, onları düzenleyebilirsiniz.
4-Linux virüslere karşı güvenlidir
Linux ile internette gezerken sosyal medyadan gelen bir bağlantıyı tıkladığınız için bilgisayarınıza virüs bulaşmaz. Bilgisayarınızda anti-virüs yazılımı için işlemci ve RAM gibi sistem kaynağı tüketimi de olmaz.
5-Linux programları çoğunlukla açık kaynak kodludur
Açık kaynak kodlu demek hem kodları içinde trojan vs. var mı diye inceleyebileceğiniz hem de değiştirebileceğiniz manasına gelmektedir. Yalnız açık kaynak kod ifadesi sizi yanıltmasın. Bütün programlar yorumlayıcı üzerinde çalışmıyor; birçoğu makine koduna derleniyor ancak isterseniz kodu indirip kendiniz de derleyebilirsiniz.
6-Linux’ta RAM ve işlemci kullanımı genellikle düşüktür
Bazı işletim sistemleri bilgisayarınızın donanım özellikleri yetersiz ise çalışmazken Linux’ta farklı masaüstü seçenekleri ile düşük RAM ve işlemci kullanımı sağlanabilmektedir. Ancak ekran kartınızın Linux için sürücüsü yoksa veya bir uyumsuzluk varsa yavaşlık söz konusu olabilir. Bu bakımdan Linux’a geçmeden ekran kartınızın uyumlu olup olmadığını araştırabilirsiniz.
7-Linux’ta hard disk bölünmesi olmamaktadır
Dolayısıyla da hard disk birleştirmekle uğraşmıyorsunuz.
8-Birçok Linux dağıtımı tekrar kurulum yapmadan güncellenebilmektedir
Eğer rolling release adı verilen dağıtımlardan birini kurarsanız, işletim sistemini her yeni sürüm çıktığında yeni baştan kurmadan güncellemeleri alarak işletim sisteminizi güncel tutabilirsiniz. Birçoğunda bu işlem grafik kullanıcı arayüzü ile de yapılabilmektedir ancak isterseniz aşağıdakine benzer bir satırla bu işi komut satırından da yapabiliyorsunuz:
apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade

LİNUX NEDEN VİRÜSLERE KARŞI GÜVENLİDİR?
Birçok kimse Linux’un virüslere karşı güvenli olmasının sebebini şahsi bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılmamasına bağlamaktadır. Oysa bu görüş yanlıştır.
Bilgisayar virüsleri kendilerini kopyalayabilen ve bu yolla bilgisayara bulaşabilen yazılımlardır. Virüsler malware, adware ve spyware gibi gruplara ayrılmaktadır. Yayılmaları daha çok e-posta, yazılım eklentisi veya bir başka yazılımın içine kod yerleştirilmesi suretiyle olabilir.
Bir virüs Linux kullanılan bir bilgisayara nasıl bulaşabilir?
1-E-posta yoluyla:
E-posta eklentileri Linux için tehlikeli değildir. Mesela biri size .deb uzantılı bir virüs dosyası gönderse siz RPM paketleri ile kurulum yapılan bir Linux dağıtımı kullanıyor olabilirsiniz. Size gönderilen dosya RPM paketi olsa bile bunu tıkladığınız zaman sizden root şifresi isteneceği için bu aşamada devam etmemeyi seçtiğinizde dosya zaten çalışmayacaktır. Uzantısı farklı olup çalıştırılabilir yapılmış bir dosyayı bile tıklasanız root şifresi girilmediği sürece bu en fazla oturum açmış olan kullanıcının hesabına tesir edebilir (örneğin /home altındaki dosyaları silebilir, vs.)
2-Zararlı yazılım yoluyla:
Linux altında çalışan yazılımlar genellikle açık kaynak kodludur. Ayrıca Linux dağıtımlarına yazılım kurmak için genellikle repository adı verilen yazılım paketlerinin bulunduğu sunuculara bağlanılır. Dolayısıyla buradan indirdiğiniz programlar zaten gözden geçirilmiş programlardır.
3-Kök kullanıcı takımı (rootkit) yoluyla
Kök kullanıcı takımı kendisini kopyalayarak yayılmak yerine güvenilir bir yazılım görüntüsü altında sistemde gizlenen yazılımlardır. Bu yazılımları kullanan kişiler yazılımın güvenli olduğunu düşündükleri için root şifresi ile çalıştırmaktan çekinmeyebilirler. Repository dışından program indirip kullanan kimselerin bilgisayarında kendi bilgileri dışında işlemler yapılabilir veya işletim sistemi dahi çökebilir.
4-Linux açıkları
Linux’un da diğer işletim sistemleri gibi açıkları olabilir. Linux kodları üzerinde çalışan çok fazla kişi ve kuruluş olmasına rağmen Dirty COW adı verilen bir açık Eylül 2007 tarihli kernel 2.6.22 sürümünden itibaren bir tehdit olmuş ve bu tehdit ancak Ekim 2016’da farkedilebilmiştir. Bu açığı kullanan bir yazılımla root yetkisi bulunmayan bir kimse root yetkisini ele geçirebilirdi.
5-Brute Force
Brute Force bir sunucu üzerinde Linux kullanıyorsanız sizin için bir risk olabilir. Bu daha çok sunucu olarak kullandığınız bilgisayarı ele geçirmek için yapılan bir saldırıdır ve çoğunlukla bilgisayara virüs bulaştırmak için değil verilerinizi ele geçirmek veya sitelerinize zarar vermek için sürekli uzaktan root şifresi denenerek yapılır. Brute Force saldırısına karşı tedbir almak için çeşitli yazılımlar kullanabilirsiniz. Bu yazılımlar peş peşe yanlış şifre giren IP’leri bloke ettiğinden bazı saldırganlar IP değiştirmek suretiyle şifre denemeye devam edebilmektedir. İşte bu sebepten bu yazılımları kullanmanın yanı sıra root kullanıcısının komut satırına erişimini engelleyebilir ve örneğin yonet gibi bir kullanıcı oluşturup bu kullanıcıya erişim verebilirsiniz. Dolayısıyla saldırgan root kullanıcısının şifresini bulsa bile sisteminize erişim sağlayamaz.
Netice
Linux’a yönelik virüs yazmak mümkün olsa bile bunu yaymak zor olduğu için Linux virüsleri çok yayılamamıştır. Buna rağmen Linux’u sunucu üzerinde çalıştırıyorsanız bir anti-virüs çalıştırmayı göz önünde bulundurabilirsiniz.

Kaynak: berr.in | Biraz bilgi, biraz yorum
 

Geri
Yukarı