Linux'a yeni geçen biri hangi yolları izlemeli?

zentavision

Decapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Arch Linux'a geçmeyi düşünüyorum. Ama bazı sıkıntıların var. Bunlardan ilki driver sorunu. Kullandığım Wi-Fi adaptörünün driveri sanırım Linux için bulunmuyor. Bunun bir çözümü var mı? İkinci olarak oyun. Oynadığım bazı oyunlar Linux'ta bulunmuyor. Bunları Linux'ta oynamanın bir yolu var mıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Kernel anti cheat oyunları hariç bir sıkıntı yaşamadım. Sadece aşağıda onlarca Client açamıyorum her biri en az 1.5 GB RAM yiyor Wine sağ olsun. Bide kullanırken az bisi zevk almak istiyom o yuzden mumkun oldukca shell kullanmamaya calisiyom.

Linux'a yeni geçen birinin ilk olarak merak edeceği şey Arch dağıtımları değildir. Kubuntu gibi bir dağıtım daha iyi olacaktır.

Wi-Fi sürücünüz ise eğer yoksa yapılabilecek bir şey yoktur ama yine de ne olduğunu paylaşın belki siz gözden kaçırmışsınızdır. lsusb ya da lspci komutlarından birinde gözükmesi lazım.

Oynadığınız oyunlar neler?
ProtonDB ve Are We Anti-Cheat Yet? sitesini kontrol et çalışmıyor ise yapacak bir şey yoktur.

Uygulamalar için kesinlikle Flathub deposunu bilmen gelecekte işleri son derece pratikleştirecektir.
Bottles ile ise gereken Windows yazılımlarını kullanabilirsin mesela ben Epic Games Launcher için tercih ediyorum.

Merhaba arkadaşlar. Arch Linux'a geçmeyi düşünüyorum. Ama bazı sıkıntıların var. Bunlardan ilki driver sorunu. Kullandığım Wi-Fi adaptörünün driveri sanırım Linux için bulunmuyor. Bunun bir çözümü var mı? İkinci olarak oyun. Oynadığım bazı oyunlar Linux'ta bulunmuyor. Bunları Linux'ta oynamanın bir yolu var mıdır?

CachyOS'i net öneririm. Tek sorunu Flatpak kütüphanesinin içerisinde bulunmaması onu da sudo pacman -S discover komutu ile çözüyorsunuz.

Linux'a yeni geçen birinin ilk olarak merak edeceği şey Arch dağıtımları değildir. Kubuntu gibi bir dağıtım daha iyi olacaktır.

Wi-Fi sürücünüz ise eğer yoksa yapılabilecek bir şey yoktur ama yine de ne olduğunu paylaşın belki siz gözden kaçırmışsınızdır. lsusb ya da lspci komutlarından birinde gözükmesi lazım.

Oynadığınız oyunlar neler?
ProtonDB ve Are We Anti-Cheat Yet? sitesini kontrol et çalışmıyor ise yapacak bir şey yoktur.

Uygulamalar için kesinlikle Flathub deposunu bilmen gelecekte işleri son derece pratikleştirecektir.
Bottles ile ise gereken Windows yazılımlarını kullanabilirsin mesela ben Epic Games Launcher için tercih ediyorum.

Steam Flatpak ve Lutris sürümleri sorunlu. Bunları CachyOS'in App'inden indirirse daha iyi olur.

Linux'a yeni geçiyorsan Arch Linux tabanından vazgeç.

Linux Mint veya Zorin OS gibi dağıtımlar kullanabilirsin. Eğer 8 GB ve üstü RAM'in varsa Ubuntu öneririm.

Adaptör adını belirtirsen sürücü konusunda yardımcı olmaya çalışırız ancak bunun için ayrı bir konu oluşturmak daha uygun olur, bu başlık altında cevaplamak uygun olmaz.

Oynadığın oyunları belirtirsen cevaplayabiliriz. Ayrıca ProtonDB sitesini kullanarak kendin de öğrenebilirsin.

Başlangıç için Arch'tan uzak dur hocam, Zorin OS'e bir göz at. Riot'un oyunları başta olmak üzere bazı oyunları oynayamazsın ama uyumluluk araçları ile çoğu offline oyunu oynarsın fakat daha düşük bir fps ile. Bildiğim kadarıyla Linux'ta aygıtlar tak-çıkar olarak çalışıyor, drivera ihtiyaç duymuyorsun sanırım. Ve şunu da söyleyeyim, sıradan bir kullanıcı isen Linux'a geçme derim.

CachyOS'i net öneririm. Tek sorunu Flatpak kütüphanesinin içerisinde bulunmaması onu da sudo pacman -S discover komutu ile çözüyorsunuz.

Steam Flatpak ve Lutris sürümleri sorunlu. Bunları CachyOS'in App'inden indirirse daha iyi olur.
Öneriniz için teşekkür ederim hocam.
Linux'a yeni geçiyorsan Arch Linux tabanından vazgeç.

Linux Mint veya Zorin OS gibi dağıtımlar kullanabilirsin. Eğer 8 GB ve üstü RAM'in varsa Ubuntu öneririm.

Adaptör adını belirtirsen sürücü konusunda yardımcı olmaya çalışırız ancak bunun için ayrı bir konu oluşturmak daha uygun olur, bu başlık altında cevaplamak uygun olmaz.

Oynadığın oyunları belirtirsen cevaplayabiliriz. Ayrıca ProtonDB sitesini kullanarak kendin de öğrenebilirsin.
ZorinOS a bakayım bi hocam.
Adaptörüm TL-WN722n v1 hocam
Başlangıç için Arch'tan uzak dur hocam, Zorin OS'e bir göz at. Riot'un oyunları başta olmak üzere bazı oyunları oynayamazsın ama uyumluluk araçları ile çoğu offline oyunu oynarsın fakat daha düşük bir fps ile. Bildiğim kadarıyla Linux'ta aygıtlar tak-çıkar olarak çalışıyor, drivera ihtiyaç duymuyorsun sanırım. Ve şunu da söyleyeyim, sıradan bir kullanıcı isen Linux'a geçme derim.
Hocam sıradan bir kullanıcıyım fakat w10 çok kasmaya başladı artık. W10 altına da inemem.

uyumluluk araçları ile çoğu offline oyunu oynarsın fakat daha düşük bir fps ile.
Bilgiye, oyuna göre, seçilen Proton sürümüne göre değişir. Platin tier Proton oyunları ayar yapmadan Windows'tan yüksek veya eşdeğer FPS verir. Gold tier oyunlar ufak ayarlarla (DLL veya oyun içi ayarlar.) Windows'tan daha yüksek FPS verir. Seçilecek Proton sürümünde ise örneğin Proton 8.23 GE sürümü Genshin Impact'e özel düzenlemeler yapılmış bir sürümdür, 9.0.2 sürümü Sekiro'yu mükemmel çalıştırır ancak diğer sürümler o kadar iyi performans vermez. Tüm bunlar ProtonDB'den öğrenilebilir. Ayrıca dümdüz Proton veya WINE ile oyuna girilirse bazı oyunlarda elbette Windows'tan daha az FPS alınır çünkü Windows'ta oyuna dümdüz girmiyorsunuz ki, arkaplanda açılan ve format sonrası kurduğunuz VC, Game mode gibi bağımlılıklar var. GNU/Linux'ta Feral Game Mode yükleyip açarak işlemcinin diğer işlemlerden çok oyuna odaklı çalışması sağlanır, Gamescope kullanılarak oyunlarda AMD FidelityFX™ Süper Çözünürlük veya NVIDIA Görüntü Ölçeklendirme yapılır. Eğer kötü bir sistem varsa ama Vulkan destekliyorsa oyunu düşük ayarlarda çalıştırıp VKBasalt ile efektlendirme sağlayarak sanki yüksek ayarlardaymış gibi hatta iyi ayar yapılırsa oyunun asıl görüntüsünden daha iyi bir görünüm elde edilebilir. Bu da NVIDIA oyun filtresiyle Windows'ta yapmakta olduğunuz bir şey zaten. Aşağıdaki videodan Linux'ta basitçe ne kadar fark elde edilebileceğine bakabilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Linux'ta oyunculuk iyidir, yalnızca küçükken Windows'ta nasıl oyun kurup oynamayı öğrendiyseniz Linux'ta da öyle bir süreçten geçmelisiniz. Her şey aynıymış gibi direkt Proton açıp oyuna girilirse zaten düşük FPS imkanı olur çünkü Windows'ta yaptığınız ayarların 10'da 1'ini bile yapmadan Linux'ta oyun oynamaya kalkmış oluyorsunuz. Üstelik bu oyunların yerel Linux desteği bile yok.

Bildiğim kadarıyla Linux'ta aygıtlar tak-çıkar olarak çalışıyor, drivera ihtiyaç duymuyorsun sanırım.
Driver var ama Linux çekirdeğinin içerisinde bulunuyor. Tüm sürücüler çekirdekte hazır bulunur, belli başlı markalar hariç ek sürücü kurmak gerekmez. En popüleri NVIDIA mesela.

Son düzenleme:
Geri
Yukarı