Lityum pil şarjında pillerden biri şarj olursa diğerinin şarjı durur mu?

yigitayas1

Hectopat
Katılım
10 Temmuz 2020
Mesajlar
93
Çözümler
1
Lityum pil şarj devresine düzgün bir şekilde başlandığında mesela 2S bms diyelim 2 pil takılı iki pil de sağlam. Birisi 3.6 Volt diğeri 4.2 Volt. Düşük olan dolmaya devam eder mi yoksa biri tam dolu olduğu için şarj durur mu?
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Merhaba. Üstteki linkte bu konuda gerekli olan açıklama yapılabilmiş.

"Pil balans şarj dengeleme devresi bu durumu engellemek için bulunuyor. Erken dolan pili algılayıp yük bindiriyor. Yük olarak genelde direnç kullanılıyor. Bu durumda pilin voltajı sınır değeri olarak aşılamıyor ve şarj devresi diğer pil/piller dolana kadar bu şarja devam etmiş oluyor"

Yukarıdaki paragraf bu yazıdan yapılan alıntıdır. Üst linkteki üçlü şematik balanslı lityum-iyon pil şarj devresini incelerseniz seri 2'li seri bağlı lityum-iyon pil sorunuzun cevabı da tek ara kablosu eksiğiyle yine ayni metindedir.

Balanslı pil şarj devresi bulunmayıp sadece seri bağlı sıradan pillerle olan bir pil şarjında, bir pildeki farklı şarj durumu (şarj yüzdesi fakı) halinde iken şarj durur ve bu şarj devam edememiş olur. Sizin sözünü ettiğiniz 2 pil için (2S) bu durum üçlü pil şarjı örneğiyle yukarıdaki linkten açıklanmaya çalışılmıştır. Ara kablolar bu ara bağlantılardan çıkarılmış olmasaydı dengeli (balanslı şarj) işlemi mümkün olamazdı, ancak pil ara bağlantılarından çıkarılan ara kablolarla her pil için ona özel pil şarj durumu ölçülüp şarj işlemi ona göre değerlendirilmiş veya bir pilin şarjı eksikse bu şarja tümü ayni şarj seviyesine gelene kadar yine devam edilmiş olunuyor.

Yani bu ara kablolar pil bağlantılarından çıkarılmış olmasaydı üst linkte açıklandığı gibi 3'lü lityum pillerin seri bağlı şarj işleminde avometrede DC voltaj değeri 4.1 + 4.4 + 4.1 = 12.6 volt olduğunda pil şarjı otomatik kesilmiş olurdu. Balanslı pil şarj işleminin asıl esprisi de buradadır zaten, ara pil bağlantılarından çıkarılan ara bağlantı kablolarıyla (sensör görevli olarak da düşünülebilir) şarjı dengelenmiş pil şarj işlemi ancak bu şekilde gerçekleştirilmiş olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Peki bir sorum daha var , 3s bms yani 3 pil için bir lityum pil şarj kartına şarj için giriş kaç volt olmalı , bende 15 volt bi adaptör var uygun mu?
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Merhaba. Hocam, öncelikle 15 volt AC/DC adaptörünüz mutlaka içten DC voltaj regüleli olup yükte iken de ölçülen voltaj değeri 12-13 volt DC'ye kadar düşmemeli, düşük yükte voltajı çökmüyor sabit kalıyorsa yani her şartta net 15 volt DC 'yi veriyor ise 15 volt DC adaptörünüzü 3 adet TP4056 ile 18650 pillerin 3S balanslı li-iyon pil şarjında kullanırsınız. Bu videoda her bir TP4056'ya uygulanacak voltaj değeri de 5 * 3=15 volt olmak zorundadır. Ancak adaptörün DC çıkışını adaptör çıkış jakından 15.0 volt DC olarak avometrede DC skalasında iken ölçüp bu uygulamada o zaman kullanırsınız. Üstteki açıklama elektronik seviyesi düşük (ön) bilgisi olanların bile yapabileceği bir uygulama veya zorluk seviyesindedir, kendi kanımca.

Yazarımızın en sondaki bir uyarısını tekrarlamış olayım; Lityum-yon piller doğrudan veya sıradan adaptörlerle doğrudan kutupları bağlanıp kesinlikle şarj edilemez, aşırı soğuk ve sıcak ortamlarda da kolayca yanıp patlayabilirler, kısa devre yapacak şeklide açık kutup başları gelişigüzel olarak rafta bekletilmiş olmamalıdır. Lütfen bu uyarıları dikkate alarak uygulama projelerimizi yapmış olalım, ayni 220 volt AC elektrik akımının bilinçsizce kullanılıp istenilmeyen hayati risklere girilmesindeki gibi. Kolay gelsin.
 
Ama sorduğum bu degil ben 6600mAh 12.6v bir batarya yaptım üzerine de 12.6v 20A bms şarj devresi koydum ama elimde 12volt ve 15voltluk adaptör var bunların ikisini de kullanamaz miyim ?
 
Evet, şu anda daha iyi anladım, bu 3S pil montajı yapıldı ve uygulanacak olan voltajı soruyorsunuz, voltaj net 12.60 volt olmalı, örneğin üst linkteki BMS'nin PBC'sinde (basılı kartında) 12.60 volt yazılıdır, 12 volt adaptör tam 12.0 DC çıkışlı ise 15 volt DC' lik 2. adaptörü 12.60'ya düşürüp BMS'den uygulanması gerekli veya küsuratıyla ayni voltu verebilen başka uygun adaptörler bulunmalı. 320volt'daki 3S devresinde dikkat edilirse 12.60 volt besleme voltajlı yazılmış, 12.60 ve üzerisi de olabilir şeklinde denilmemiş.

Çok basitçe, örneğin 4 adet silisyum diyotu (1N4001) 15 volt adaptörün jak çıkışına seri bağlayıp çıkış voltajını ölçünce 12.60 volt DC<'ye düşerse BMS girişine uygun olup o zaman uygulanabilir. Yani 3S için 12.60 volt DC olmazsa olmaz şart olarak görünüyor, hem 320volt.com'daki Burhan Bey'in uygulama devresinden hem üst linkteki bu kartın girişinde yazılan 12.60 volt DC yazısından. 15 voltu asla direk olarak verip uygulamayın. Kolay gelsin.
 

Geri
Yukarı