M2 SSD'de hangi sensör ne kadar önemli?

lenard1

Femtopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
WD Blue SN580 500gb
Anakart
Gigabyte A620M H
Merhaba,

PC'yi alalı 1 sene oldu. Temizlik olarak düzenli bakıyorum. Sistemimde WD Blue SN580 500GB M.2 SSD var. Sıcaklık değerine daha önceleri CrystalDiskInfo programından bakıyordum. Burada sıcaklık boşta 36, oyun oynarken maksimum 47 derece gördüm.

Daha sonra HWiNFO programından bakmaya karar verdim. Riva Turner ile oyunda sıcaklıkları takip ettim. Orada sıcaklık 1, sıcaklık 2, sıcaklık 3 olarak ayrılıyor. Sıcaklık 2 değeri boşta 55, Silent Hill 2 Remake oynarken maksimum 66, öğlen sıcağında 69 dereceyi gördüm. Biraz araştırdığımda bu sensörün kontrolcü olduğunu öğrendim.

Kasa ön mesh, 3 fanlı. Arkada 1 egzoz fan var. Kasa hava akışı iyi. İşlemci ve ekran kartı sıcaklıkları normal. M.2 SSD heatsinki yok. Sizce hangi sensör değerini dikkate almalıyım? (Örnek olarak masaüstünde screen shot aldım. Ektedir.)

m2 ssd.jpg

composite.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam selam, bayağı detaylı incelemişsin valla helal olsun, sıcaklık takibi önemli bir konu. Senin HWiNFO'da gördüğün o farklı sıcaklık değerleri evet, farklı sensörlerden geliyor. CrystalDsikInfo'da gördüğün o sıcaklık yüksek ihtimalle SSD'nin genel NAND chipinin sıcaklığı ve gayet normal değerler.

HWiNFO'da esas olarak "Sıcaklık 2" yani kontrolcü sıcaklığına bakman daha iyi olur hocam. Çünkü genelde en çok ısınan ve performansı ilk etkileyebilecek (termal throttle'a yani ısıya bağlı yavaşlamaya neden olabilecek) kısım orasıdır. Bir de 69 derece anlık olarak tehlikeli bir sıcaklık değil, çoğu NVMe SSD 80-85 derecelere kadar sorunsuz çalışır ve o civarlarda termal korumaya girip hızını düşürür. Eğer içinin rahat etmesini istiyorsan uygun fiyatlı bir SSD heatsink almayı düşünebilirsin.

Hocam selam, bayağı detaylı incelemişsin vallahi helal olsun, sıcaklık takibi önemli bir konu. Senin HWiNFO'da gördüğün o farklı sıcaklık değerleri evet, farklı sensörlerden geliyor. CrystalDsikInfo'da gördüğün o sıcaklık yüksek ihtimalle SSD'nin genel NAND chipinin sıcaklığı ve gayet normal değerler.

HWiNFO'da esas olarak "Sıcaklık 2" yani kontrolcü sıcaklığına bakman daha iyi olur hocam. Çünkü genelde en çok ısınan ve performansı ilk etkileyebilecek (termal Throttle'a yani ısıya bağlı yavaşlamaya neden olabilecek) kısım orasıdır. Bir de 69 derece anlık olarak tehlikeli bir sıcaklık değil, çoğu NVMe SSD 80-85 derecelere kadar sorunsuz çalışır ve o civarlarda termal korumaya girip hızını düşürür. Eğer içinin rahat etmesini istiyorsan uygun fiyatlı bir SSD heatsink almayı düşünebilirsin.

Teşekkürler cevap için.

Peki VRM MOSFET sıcaklığı kaç olmalı? Silent Hill 2 Remake oynaken, Ryzen 5 7600 ile maksimum 65 derece yaz sıcağında. VRM mosfetlerde pasif soğutucu yok. Bu değer normal mi? (Bunun için ayrı konu açmalı mıyım, bilmiyorum.)

Son düzenleme:
Teşekkürler cevap için.

Peki VRM MOSFET sıcaklığı kaç olmalı? Silent Hill 2 Remake oynaken, Ryzen 5 7600 ile maksimum 65 derece yaz sıcağında. VRM mosfetlerde pasif soğutucu yok. Bu değer normal mi? (Bunun için ayrı konu açmalı mıyım, bilmiyorum.)
Yaz sıcağında 65 derece olması gayet güzel ve kesinlikle normal bir değer. VRM MOSFET'ler genellikle 80-90 derecelere kadar hatta dayanıklı olanları 100-110 derecelere kadar sorunsuz çalışacak şekilde tasarlanıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı