MacBook Pro M1 incelemesi

Herkese merhabalar, 1 ay önce okulumda ve evde kullanmak için MacBook Pro satın aldım. Sizin ile deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Alacak arkadaşlar, almayacak arkadaşlar buradan bilgilenebilirler.

Öncelikle direkt fiyat konusuna değinelim. Ürünün ben aldığımdaki fiyatı 14 bin TL evet bu miktar çok fazla, üst düzey bir oyuncu sistemi toplanabilecek kadar fazla. Fakat neden fazla olduğuna değineceğim. Öncelikle bu laptopu alacaksanız bana göre alternatif ihtimallerinizin olması lazım.

Orta/Üst düzey bir sisteminizin olup laptopa ihtiyacınızın olması,
Sadece iş ve günlük kullanım için bilgisayar arayışında olmanız.
Sadece günlük kullanım için bilgisayar arayışında olmanız.

Ben bu seçeneklerden ilkine sahibim. Kendim ocak ayında aldığım RTX 3070'e sahip bir bilgisayar var. Nekadar oyun oynuyorsun derseniz orası aşikar, günde 1-2 saat oynuyorumdur. Fiyat konusu bu şekilde, pahalı ama parası olana göre ucuz.

Ekran;

Benim bu laptopu alma sebebim kesinlikle ekran ve macOS olmasıydı. Ekranı o kadar güzel ki, kendi AOC 24G2U monitörüme baktığımda sanki ekran bulanıkmış gibi geliyor. Ekranda ne tür bir teknoloji var bilmem ama kesinlikle çok güzel bir ekranı olduğunu söyleyebilirim.

Kasası;

Bilgisayarın kasası çok ince, laptopta fan var mı bilmem ama ben genellikle laptopta kod yazıyorum ve video izliyorum. Hiç fan sesi duymadım.

Klavye;

Ürünün klavyesi çok rahat, fakat tek bir sıkıntısı varsa o da Windows'tan geçen arkadaşlarım için alışma süresi olması. Kod yazarken ilk 1-2 hafta elim sürekli FN tuşuna gidiyordu CTRL tuşuna basmak için.

Touchbar;

Touchbar teknolojisi çok işlevli bir şey, FN tuşuna bastığınızda ekranda F1, F2 vs. tuşları çıkıyor veya bir şey yazarken öneriler çıkıyor hiçbir şey yazmazken en sağda Siri falan filan, video izlerken ilerletme çubuğu, ses, ışık gibi şeyler çıkıyor, mesaj atarken emoji yeri çıkıyor, kod yazarken hangi sayfaya geçmek istediğin çıkıyor, safaridede aynı şekilde. Yani kısacası, açtığınız uygulamaya göre çok fonksiyonlu şekil alıyor bu da çok güzel bir özellik.

macOS;

Açıkçası bence bu laptopu laptop yapan optimizasyonlu macOS işletim sistemi, ben şu an Monterey işletim sistemindeyim. macOS işletim sisteminin şu ana kadar hiçbir yerde donmadığını belirtmek isterim. Ayrıca benim bir sevdiğim özellikte mesela burada konu yazarken otomatik kelimeleri düzeltmesi 👍
(Dipnot: M1 çipli bir MacBook'a sahip değilseniz geçmeyin Monterey'e! M1 çipli olanlardan şikayet gelmemiş falan Intel/AMD işlemciye sahip olanlardan sistemin kendi kendine kapanıp açılmaması hakkında şikayetler geliyor.)

Alınır mı?

Bir oyuncuysanız ve bilgisayarınız yoksa hayır. Az da oyun oynatacak bir laptop arıyorsanız hayır. Minecraft vs. hariç çoğu oyunu desteklemiyor. Bir yazılımcı/reklamcı vs. iş için kullanıyorsanız ve günlük olarak da kullanacağınız laptop arıyorsanız kesinlikle evet!

Batarya;

Arkadaşlar, şunu söylemem gerek ki alacağınız ekran kartlı Windows laptopların maksimum boşta bile 2,5 - 3 saat gidiyor. Ben yalansız söylüyorum ki günlük 5-6 saat kullanıyorum. Laptopu 2-3 günde bir şarja takıyorum o da %20 falan kaldığı zaman takıyorum. Bunun sebebi galiba M1 çipte ekran kartı ve işlemcinin tek çipe sığdırılması. Çok daha az güç tüketiyor ve çok daha iyi optimizasyon sağlıyor Apple yaptığı için.

Son;

İncelemem bu kadardı, hatam varsa belirtin düzelteyim dediğim gibi ben kullanıcı yorumlarımı aktarıyorum. Teşekkür ederim okuduğunuz için.
 
Apple zaten gayet kaliteli ürünleri var ama pahalıya satıyor. Tabi Türkiye'de diğer ülkelere göre biraz daha ucuza satıyor ama tabii dolara kıyasla çok fazla fark edemiyor maalesef. Laptop alınır mı alınır bence çok iyi bir canavara benziyor. Ama gördüğüm 1 eksiklik işlevselliği çok yok iş veya tasarım yapacaksan yap yapmayacaksın yürü git anlayışında yapılmış. Çok iyi donanımı olmasına rağmen oyun oynatması bence hakaret gibi bir şey. Ama güzel laptop orası ayrı mesele.
 
@Deniz_Ali Kaç GB RAM olanı kullanıyorsunuz?
8GB Ram'li modelini kullanıyorum. Eğerki sadece kod yazmak ile uğraşıyorsanız , Oyun veya Reklamcılık ile uğraşmıyorsanız ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum. Doğrusu zaten oyun yapmak için MacBook uygun değildir. Yüksek performans ve işlemcili windows bilgisayar öneririm.
 

Geri
Yukarı