MacBook'lar neden bu kadar pahalı?

• Konuyu başlatan Shai
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 60
  • Görüntüleme 4.153
Büyük ihtimalle öyle düşünüyorlar, genellikle bu tür insanlarda ben de bunu gözlemledim.

Para verdim, ürünüm kusursuz, üründe kusur olması imkansız, eksisi olamaz gözü ile bakıyorlar.

Öyle bir şey demedim zaten.

İşte ben de bunu anlamıyorum. Kompakt tek bilgisayar MacBook değil. Bir süredir PC üzerinde yazılım geliştiriyorum ve bahsettiğiniz gereksiz kapanma/ısınma/ses çıkarma konularına kafa takmadım çünkü öyle bir durum hiç olmadı (Gaming laptop kullanmama rağmen).
Dostum imzandaki makineden bahsetmiyor musun ? 50 Bin TL'lik bilgisayarda kapanma olmasını mı bekliyorsun ? ses çıkarma, ısınma, kapanma sorunlarını zamanında 7.500'e aldığım şuan 13-15 bin bandında olan huawei ile yaşama korkum var çünkü güven vermiyor. Ama IOS fazlasıyla stabil ve yeterli geliyor. Sorun şu, başka markalar F/P ürün çıkartıyor ve kalitesiz malzeme kullanarak bu sorunlara kapı açıyorlar ama Apple öyle ilerlemiyor benim en F/P ürünüm belli bir kitleye hitap etsin ve insanları zor durumda bırakmayayım diyor. Alıp almamak sana kalmış ama ben kesinlikle o fiyat bandı için kesinlikle Macbook seçerdim. Tercih meselesi ama şunu sabaha kadar tartışırım ; IOS, windowstan çok daha stabil ve sorunsuz bir durumda.
Anlamı yok bence M1 Air 9.500 TL olmalı.
Olmalı ama olmuyor maalesef. Bir ara Apple watch SE'yi 25 ya da 30$'a üretiyorlardı ve fiyatı da 300$ bandındaydı. Düşünün ne kadar uçuk fark koyuyorlar ama gene de daha pahalıya mal olan saatlerden kat kat stabilite ve kalite sunduğu da ayrı gerçek. Nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama beceriyorlar bu işleri..

50 bin TL'lik bilgisayarda kapanma olmasını mı bekliyorsun?
Hocam hiçbir bilgisayarda kapanma yaşamadım ki? Ben şu anda kullandığım bilgisayarı örnek olarak verdim.
Şahsen sizin Huawei laptopunuzda sorun olabilir ama bu diğer bütün laptoplarda sorun olduğu anlamına gelmiyor.

iOS, Windows'tan çok daha stabil ve sorunsuz bir durumda.
iOS mobil cihazlar için, Apple MacBook'da macOS kullanıyor.
Zaten Windows kullanmıyorum (sanal makine dışında), stabil olmadığını ben de biliyorum çünkü.

Hocam hiçbir bilgisayarda kapanma yaşamadım ki? Ben şu anda kullandığım bilgisayarı örnek olarak verdim.
Şahsen sizin Huawei laptopunuzda sorun olabilir ama bu diğer bütün laptoplarda sorun olduğu anlamına gelmiyor.

iOS mobil cihazlar için, Apple MacBook'da macOS kullanıyor.
Zaten Windows kullanmıyorum (sanal makine dışında), stabil olmadığını ben de biliyorum çünkü.
Apple sisteminden bahsettim. iOS ya da macOS olması farketmiyor. Dostum şuan bahsettiğin bilgisayarı kullanıyorsun, önceleri de kullandığın zaman gereksnimler bukadar fazla, bu kadar ram ihtiyacı vs yoktu. Ama tamam kabul ettim, iOS abartılı.

Dostum şu an bahsettiğin bilgisayarı kullanıyorsun, önceleri de kullandığın zaman gereksnimler bu kadar fazla, bu kadar RAM ihtiyacı vs yoktu.
Geliştirme yapabileceğin tek işletim sistemleri macOS ve Windows değil. Hatta Windows'un bu konuda kötü iş çıkardığını düşünüyorum.

O Windows'un sorunu. PC'de bir sisteme kısıtlı değilsin, bu yüzden Windows çok RAM tüketiyor diye PC'yi kötülemek mantıklı değil.

Ayrıca MacOS'de az RAM tüketmiyor, fakat Windows kadar da RAM harcadığını gözlemlemedim.

Neyse ya, konu ne ara Macbook'dan işletim sistemlerine gitti :D.

Fiyatlara bakıyorum,4-5 sene sıkıtısız gidecek ve pili 10+ Saat gidecek kaç tane laptop var? Touchpad ve klavyesi macbook kadar kaliteli kaç tane laptpp var? Varsa da fiyatları ne? Asus vivobooklar var lenovo idepadler var vs vs ama fiyatları genel olarak macbook air fiyatlarında.Dell Xps modeli mesela efsanedir ancak minimum dell xps 23 bin tl.Şimdi şu açıdan bakın lütfen;
Oyun oynamayacak bir kişi var ve sorun/sıkıntıyla karşılaşma olasılığını en az istiyor.5+ üstü sene kullanacak.10-15 saat pil ömrü ve saatlerce kodlama yapabileceği iyi klavyeli ve ekranlı bir laptop istiyor.Ne alabilir şuan bu piyasada? Alacağın her windows laptop 2-3 seneye feci derece performans düşüşü yaşayacak açık ve net.Pili başta 10 saat gidiyorsa 5 saat gitmeyecek.Hatalar sorunlar için çok daha içi rahat olacak macos sisteminde.Ben açıkçası bu açılardan bakınca f/p olarak macbook air modellerinden iyi model göremiyorum türkiyede. Varsa da lütfen bana ömeride bulunun :)

Son düzenleme:
Sadece Macbook'un pahalı olduğu yanılgısı var. Bunun nedeni diğer markaların Türkiye gibi ülkelere Macbook'un rakibi ürünleri getirmemesi, yoksa her markanın Macbook segmentinde 1500-2000 dolardan başlayan Ultrabooklar satıyor fakat Türkiye pazarında alıcısı olmayacağı için getirmiyor.

Açıp 13" Macbook Air ve Pro'yu Dell XPS ile, Thinkpad X1 Carbonla, Surface Laptop/Pro ile, LG Gramla, Galaxy Book Pro vs ile kıyaslarsanız Macbookların birçok yönden daha iyi olduğu halde daha uygun fiyatlı olduğunu görebilirsiniz. Aynı şekilde 14-16" M1 Pro ve Max işlemcili bilgisayarları da XPS 15, Thinkpad X1 Extreme gibi rakipleriyle kıyaslayabilirsiniz. Premium ultrabooklar için ekran, malzeme kalitesi, pil süresi, hafiflik en önemli kriter, Macbook ayrıca performans olarak da rakiplerinin önünde. Olay Mac OS vs Windows veya Apple'ın dışında, cihazın kendisinin rakiplerinden daha iyi ve daha uygun fiyatlı olması durumu var.

Oyun bilgisayarları ayrı bir segment, ultrabooklar ayrı bir segment, premium ultrabooklar ayrı bir segment öncelikle bunu anlayıp hepsini kendi içinde değerlendirmek gerek.

Son düzenleme:
Windows kadar da harcadığını görmedim dedin ya, Windows'tan bayağı fazla Ram tüketiyor. Üstelik üçüncü parti uygulama kurmasan boşta fazla tüketiyor.

Mümkün değil, harici bir sıkıntı vardır. Ben Windows cihaz kullanıyorum, 3 yıl önce bile sadece 5-6 pencere 60-70 sekmeli Chrome kullanımında 8 GB RAM yetmediği için 16'ya upgrade etmiştim. Bugün 2-3 IDE ve benzer bir Chrome kullanımında 16 GB bile alarm veriyor 32 GB'a doğru. Base model M1 Air deneyimlediğim dönemde ise aynı kullanımda 8 GB gayet iş gördü.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı