Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Eğer Intel dahili grafik işlemci (iGPU) barındıran güncel bir sisteminiz varsa macOS altında HDMI portlarından görüntü alamadığınızı fark edeceksiniz.

Bu rehberin amacı anakartınızda yer alan HDMI portunu tek bir monitör ile kullanmak için çalışır hale getirmek. Öte yandan eğer amacınız birden çok monitör kullanmak ise bunun için harici bir AMD/NVIDIA ekran kartı kullanmanızda fayda var.

Hackintool v2.0.9 ve daha yeni sürümler önceden tanımlanmış konnektör yamalarını içerir. Bu yamalara Patch -> System Configs menü çubuğu öğesinden ulaşabilirsiniz. Buradan anakartınıza uygun olanı seçebilirsiniz. Framebuffer Yamasını config.plist'e eklemek için:

  1. Hackintool çalıştırın ve Framebuffer > MacOS 10.14 seçeneğini seçin.
  2. EFI bölümünüzü yerleştirin. Bunu Hackintool içinden, Clover Configurator'dan veya EFI Mounter v3 ile yapabilirsiniz.
  3. Patch --> System Configs yolunu izleyip anakartınızı seçin. Tabii ki burada bütün anakartları bulamayacaksınız. Eğer anakartınız burada yoksa benzer bir modele ait konfigürasyonu kullanabilirsiniz: arkasında aynı sayıda ve türde görüntü çıkışı olan.Eğer bu yöntem ile sonuca ulaşamazsanız aşağıdaki kapsamlı rehberden yararlanabilirsiniz.
  4. Hackintool'da sol üstte yer alan Intel simgesine tıklayın ve sonra da aşağıdaki Connectors sekmesine geçerek port ayarlarının uygulandığından emin olun.
  5. Aşağıdaki Patch sekmesine tıklayın ve prosedür kısmını 7'den 11'e kadar takip edin. Bu işlem bağlantı ayarlarına ait yamayı oluşturacak ve config.plist dosyanıza ekleyecek.
Teori

ASRock, ASUS, EVGA, Gigabyte ve MSI'ın üstünde farklı görüntü çıkışları olan anakartları mevcut. Bazı anakartlarda tek HDMI ve çift DP varken bazılarında ise çift HDMI portu yer alıyor. Öte yandan DVI ve VGA'ya yer veren üreticiler de mevcut.

macOS, iGPU ekran sürücüsünü (AppleIntelFramebuffer olarak geçer) devreye sokarken anakart üzerindeki görüntü çıkışlarını bilmiyor. Yani hangi portun HDMI, hangisinin DVI olduğu hakkında fikri yok. Bu durumda seçtiğiniz Platform ID'ye göre tahmin yapıyor. Örneğin Platform ID'yi 0x3E9B0007 seçerseniz bütün portlar DisplayPort olarak düşünülüyor (VGA da DisplayPort olarak hesaplanıyor). Bu durumda anakarta DisplayPort veya VGA monitör bağladığınızda doğrudan çalışıyor. Fakat HDMI veya DVI monitör bağladığınızda hiçbir görüntü alamıyorsunuz zira macOS bu portları DisplayPort olarak ele alıyor.

Neyse ki varsayılan port haritasını değiştirmenin bir yolu var. Anakart üstündeki her bir fiziksel portun bir numarası var. Port numaraları 5, 6 ve 7 olarak geçiyor lakin bunlar farklı anakartlar üzerinde fiziksel olarak farklı noktalara bağlılar. macOS'un da iGPU üzerinden en fazla üç harici görüntü bağlantısına izin verdiğini belirtelim.

Bazı anakartlarda 5 numaralı port HDMI'a bağlıyken bir başka anakartta DP, DVI veya VGA'ya bağlı olabilir. Benzer şekilde anakarttan anakarta 6 ve 7 numaralı portlar da değişiklik gösterebilir. HDMI ve DVI siyah ekran sorununu çözmek için anakarttaki hangi port HDMI'a (varsa), hangisi DVI'a ve hangileri de DP veya VGA'ya bağlı diye öğrenmeliyiz.

Anakart için fiziksel port haritasını çıkardığımızda bir Framebuffer Tablosu ile bu bilgiyi macOS'a sağlıyoruz. macOS en fazla üç görüntü çıkışı desteklediğinden ötürü üç tane yazılımsal bağlantı noktası (Connector) belirleyebiliriz. Herhangi bir yazılımsal bağlantı herhangi bir fiziksel porta bağlanabilir.

  • 3 yazılımsal bağlantıya con0, con1 ve con2 adı verilmekte.
  • 3 fiziksel port 5, 6 ve 7 bize 1, 2 ve 3 numaraları yazılım indeksleri (Software Index) olarak sunuluyor.
  • Yazılım İndeksi 1 her zaman fiziksel Port 5'e denk geliyor.
  • Yazılım İndeksi 2 her zaman fiziksel Port 6'ya denk geliyor.
  • Yazılım İndeksi 3 her zaman fiziksel Port 7'ye denk geliyor.
  • HDMI ve DVI aynı olarak kabul ediliyor. HDMI ve DVI fiziksel portlar için tip ayarını HDMI yapın.
  • DP ve VGA da aynı olarak kabul ediliyor. Hem DP hem de VGA fiziksel portları için tipi DP yapın.
Örneğin:

  • Eğer macOS'a fiziksel port 6'nın HDMI olduğunu söyleyeceksek İndeks 2 türünü HDMI yapıyoruz.
  • Fiziksel port 5'in türünün DVI olduğunu belirteceksek İndeks 1 tipini HDMI yapıyoruz zira macOS için DVI ve HDMI aynı)
  • Fiziksel port 7 DP ise İndeks 3 tipini DP yapıyoruz.
  • Fiziksel port 7 VGA ise İndeks 3 tipini DP yapıyoruz zira macOS altında DP ve VGA eşit.
Port tipine ek olarak belirlememiz gereken bir şey daha var: BusID. Her bir yazılımsal bağlantıya benzersiz bir BusID atanması gerek fakat sadece belli BusID değerlerine izin var:

  • DisplayPort en esnek olanı. BusIDs 0x02, 0x04, 0x05 ve 0x06'ya izin veriliyor. Bu değerlerden herhangi biri herhangi bir anakartta çalışmalı. Değerler VGA'ya da uyarlanabilir.
  • HDMI epey kısıtlı. Sadece 0x01, 0x02, 0x04 ve 0x06 BusID'lerine izin var fakat bazı anakartlar bunlar içinden de sadece bir ya da iki tanesini kabul edecek. Örneğin Gigabyte Designare Z390 sadece 0x04 kabul ediyor.
  • DVI, HDMI ile aynı. Aynı BusID'ler ve hatta aynı tipler kullanılıyor.
Portlar, Bağlantılar, İndeksler, Tipler ve BusID'ler hakkındaki bu kısa turdan sonra başlamaya hazırız!

İlk olarak her bir fiziksel portun tipini tespit etmekle başlıyoruz. Bu işi tamamladıktan sonra kalanı epey kolay. Bu durumda başlangıçta cevaplamamız gereken üç soru var:

  • Port 5 (Index 1) hangi Tip?
  • Port 6 (Index 2) hangi Tip?
  • Port 7 (Index 3) hangi Tip?
Gereksinimler

  1. Buradan güncel Hackintool sürümünü indirin.
  2. Lilu ve WhateverGreen yüklü olmalı.
    1. Hackintosh rehberimiz ile kurduysanız sisteminizde kurulu.
  3. Bilgisayarınız düzgün ekran kartı Device ID ve Platform ID değerleri ile açılmış olmalı. Bu değerler Clover boot ekranında veya macOS altında Configurator ile yapılabilir.
    1. Clover Configurator çalıştırın öncelikle Mount EFI diyerek EFI bölümünü yerleştirin.
    2. File > Open deyin ve EFI\EFI\Clover altındaki Config.plist dosyasını açın.
    3. Devices sekmesine geçin. Burada IntelGFX kısmına işlemcimizin kodunu girmemiz gerekiyor. Bu kodu Intel'in ARK sayfasından öğrenebiliriz. Bunun için İşlemci modelimiz + ARK yazarak arama yapabiliriz. Çıkan sonuçlar içinden Intel'in ARK sayfasına giriyoruz.
    4. Sayfanın en altında cihaz kimliği ibaresini göreceksiniz. Bunu kopyalıyoruz. 9900K için bu değer 0x3E98
    5. Şimdi bu değeri Clover Configurator'da IntelGFX kısmına yapıştırıp sonuna 8086 ibaresi ekliyoruz. Yani kodumuz 0x3E988086 oluyor.
    6. Şimdi Graphics sekmesine geçiyoruz ve burada ig-platform-idkısmına geliyoruz ve kullandığımız işlemci içindeki GPU'ya uygun olan kodu seçiyoruz. 9900K için bu değer 3E9B0007. Burada bir hata yaparsanız büyük dert değil, sonradan değiştirebilirsiniz.
      • Çoğu Coffee Lake masaüstü işlemci için Device ID 0x3E9B ve Platform ID 0x3E9B0007 kullanılabilir. Eğer iGPU'ya varsayılan ekran kartı sürücüsü eşlik ederse bu rehber işe yaramayacaktır. Hackintool'da bütün bağlantılar için Index değeri -1 olarak gözüküyorsa burada bir sorun vardır ve bu Platform ID'den kaçınılmalıdır.
    7. Son olarak Inject Intel'in de seçili olduğundan emin oluyoruz ve File > Kaydet diyerek yaptığımız değişiklikleri kaydediyoruz.
    8. Bu aşamada şöyle bir sorun ortaya çıkıyor: sorunsuz çalışan ekran kartı sürücüsü devreye girdiğinde anakartınızın HDMI ve DVI portları çalışmayı durduracak. Bu durumda bilgisayarı başlatmadan önce iki seçeneğiniz var: Monitörü anakarttaki çalışan bir porta (ör. DisplayPort) bağlamak ya da harici bir ekran kartı kullanıp monitörü harici ekran kartına bağlamak. Eğer harici ekran kartı kullanacaksanız BIOS'tan Initial Graphics ayarını ekran kartınızın takılı olduğu slota uygun şekilde ayarlamanızda fayda var. Örneğin en üstteki x16 slotunda ise bu ayarı PCIe 1 Slot yapın. Biz sisteme macOS ile uyumlu GT 710 takıp çalıştırdık. Siz dilerseniz harici ekran kartı kullanmadan, anakart üstündeki Tip-C çıkışı ile görüntü alabilirsiniz.
    9. Bu sorunu da çözdüysek artık bilgisayarımızı yeniden başlatabiliriz.
    10. iGPU'ya doğru ekran kartı sürücüsünün bağlı olup olmadığını tespit etmek için Hackintool'u çalıştırıyoruz. Eğer GPU Info aşağıdaki doğru şekilde gösteriliyorsa rehbere devam edebilirsiniz. Öte yandan burada GPU: ??? ibaresi varsa yukarıdaki adımları kontrol etmenizde fayda var.
    11. Her şey yolunda ise anakartımızdaki portların bir listesini yapıyoruz (HDMI, DP, DVI-D, VGA gibi).
    12. Prosedür esnasında her bir portu test etmeniz gerekebilir. Bu bağlamda farklı çıkışlara uygun kablo ve monitör bulundurmanızda fayda var.
    13. Her şey hazır ise Clover Configurator'da rehberin başında girdiğimiz verileri siliyoruz. Evet, yanlış duymadınız.
      • Devices --> Fake ID --> IntelGFX --> Burayı tamamen temizliyoruz.
      • Graphics --> Inject Intel --> Kutudaki işareti kaldırıyoruz.
      • Graphics --> ig-platform-id --> Buradaki kutucuğu da temizliyoruz.
    14. Config.plist'i kaydediyoruz ve Clover Configurator'dan çıkıyoruz. Bilgisayarımızı yeniden başlatmıyoruz.
Hazırlık

  1. Hackintool'u çalıştırın ve üst menüden Framebuffer > macOS 10.14 seçin.
  2. Patch menüsü altından Apply Current Patches seçin ve yanındaki işaretin mevcut olduğundan emin olun.
  3. İşlemciniz için en uygun Platform ID'yi seçin. Farklı Platform ID'ler farklı bağlantı setlerine sahip olacak. Eğer başlıksız bir platform ID seçerseniz bütün bağlantılar Index = -1 değerine sahip olacak, yani kapalı. Böyle bir platform ID kullanamayacağımızı belirtmiştik.
  4. 9900K işlemcili sistemiz için Platform ID 0x3E9B0007 seçiyoruz ve Connectors sekmesine geçiyoruz. Burası artık bizim ana odak noktamız olacak zira bütün Index, BusID, Pipe, Type ve Flag değerlerini buradan ayarlayacağız.
    • Tablodaki her bir sıra bir yazılımsal bağlantıyı temsil ediyor.
    • Bağlantılar ardışık olarak listeleniyor.
    • Bu aşamada tablodaki hiçbir değeri doğru olarak kabul edemeyiz.
  5. Eğer monitörünüz anakart üstündeki portlardan birine bağlı ise bu girdilerden biri kırmızı yanmalı. Biz harici ekran kartı kullandığımızdan dolayı herhangi bir girdinin yanmadığını görebilirsiniz. Şimdi anakart üstünde yer alan Tip-C portuna diğer ucu DisplayPort olan kablomuzu takalım ve böylece bu portun numarasını öğrenelim. HDMI portu çalışmadığından dolayı HDMI kablosunun takmanın bir anlamı yok şimdilik.
  6. DisplayPort bağlantısını yapar yapmaz Index 1 yanıyor. Şimdi bu girdiye tıklıyoruz ve aşağıdan port numarasını öğreniyoruz: 0x05! Evet, bir portun numarasını öğrendik: Port 5, Index 1, DisplayPort. Geriye kaldı iki port!
Prosedür

  1. Ana monitörünüz her daim bağlı kalsın.
  2. Şimdi diğer portu tespit etmek için monitörümüzü üstteki Tip-C portundan söküyoruz ve ve alttaki porta takıyoruz.
  3. Bunu yapar yapmaz tablodaki diğer girdinin kırmızı yandığını göreceksiniz. Şimdi bu girdiye tıklıyoruz ve tekrar port numarasını not alıyoruz. İkinci DisplayPort bağlantımızın port numarası 6. Bu durumda karşımıza çıkan tablo şu şekilde:
    • Port 5 (Index 1) is DisplayPort
    • Port 6 (Index 2) is DisplayPort
  4. Şimdi anakartımızda üç port olduğuna göre ve HDMI portu çalışmadığına göre HDMI kablosunu anlamı bir anlamı yok. Bu durumda eleme yöntemi ile Port 7'nin (Index 3) HDMI olacağı kanaatine varabiliriz. Sonuç olarak yaptığımız keşfin sonucu şu şekilde:
    • Port 5 (Index 1) DisplayPort
    • Port 6 (Index 2) DisplayPort
    • Port 7 (Index 3) de HDMI olmalı
  5. Şimdi Type ve Index sütunlarına bakalım. Üçünün de Type DP (DisplayPort) olarak ayarlı olduğunu görüyoruz ve Index değerleri de 1, 2 ve 3. İlk ikisi doğru lakin üçünü portun HDMI olması gerektiğini az önce tespit etmiştik.
  6. Bu durumda Index 3 için Type değerini açılan menüden HDMI yapıyoruz. BusID değerini de 0x04 olarak değiştiriyoruz. Peki neden 0x04? BusID için başka olasılıklar mevcut fakat bir yerden başlamalı ve olasılıkları test etmeliyiz. BusID 0x04 şu anda Index 2'ye tahsis edilmiş olduğundan dolayı bu iki arasındaki değerleri değiştiriyoruz. Index 2 için BusID değerini 0x06 (ki bu DisplayPort için geçerli bir BusID) ve Index 3 için de 0x04 yapıyoruz.
  7. Artık yaptığımız değişiklikleri test etme zamanı. Patch sekmesine tıklayın ve General ve Advanced alt sekmelerinde ilgili kısımların seçili olduğundan emin olun. (Biz Coffee Lake işlemci kullandığımızdan ötürü Advanced alt sekmesindeki Device ID 0x3E9B olarak ayarlı: Intel UHD Graphics 630. İşlemciniz için en uygun olan Device ID'yi kendiniz seçmelisiniz.)
  8. Hackintool bazı kutular işaretlendiği zaman Connectors sekmesini sıfırlayabiliyor. Bu gibi durumlarda Connectors sayfasına geri dönün ve ayarlarınızı tekrar kontrol edin ve gerekiyorsa yeniden yapın. Sonrasında Patch sekmesine gelip Generate Patch deyin.
  9. Bu aşamada oluşturduğumuz yamayı config.plist içine eklememiz gerekiyor. Bunun için Clover Configurator ile EFI bölümünü Mount ediyoruz.
  10. Şimdi Hackintool menüsünden File > Export > Clover config.plist diyoruz.
  11. Şimdi açılan dosya penceresinden EFI bölümündeki CLOVER klasörüne giriyoruz ve mevcut olan config.plist dosyasını seçiyoruz. Hackintool, otomatik olarak gerekli yamayı config.plist içine yerleştirecek -dosya yapısını bozmadan.
  12. Yamayı eklediğimize göre artık bilgisayarımızı yeniden başlatabiliriz.
  13. Mojave açılırken artık HDMI monitörünüzü anakartın üstündeki HDMI portuna bağlayabilirsiniz. Görüntü geliyor mu? Bu aşamada gelmeyebilir. Ama geliyorsa işlem tamamdır!
  14. Eğer HDMI (veya DVI) açılmazsa, izin verilen başka bir BusID deneyin. Hackintool'u tekrar çalıştırın. Framebuffer > macOS 10.14 seçin ve Patch > Apply Current Patches seçili olduğundan emin olun. Sonrasında 5. adımdan 13. adıma kadar olan ynergeleri tekrar edin fakat aşağıdaki listeye uyarak farklı bir BusID kullanın:

    busids-with-vga-png.395006


  15. Eğer üçten az görüntü çıkışınız varsa kullanılmayan Indeksleri devre dışı bırakmak için iki seçenek var:
    1. Index değerini -1 yapmak.
    2. Index değerini olduğu gibi bırakın fakat BusID değerini 0x00 yapın. Gelen kullanıcı geri bildirimlerine bakacak olursak ikinci seçenek ilk denenmesi gereken olabilir. Örneğin Port 0x07'de (Index 3) tek bir HDMI portunuz varsa aşağıdaki listeden herhangi birini deneyebilirsiniz:

      Index 3: BusID 0x04, Type HDMI
      Index 1: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index 2: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index -1: BusID 0x00, Type DUMMY

      veya
      Index 1: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index 3: BusID 0x04, Type HDMI
      Index 2: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index -1: BusID 0x00, Type DUMMY

      veya

      Index 1: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index 2: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index 3: BusID 0x04, Type HDMI
      Index -1: BusID 0x00, Type DUMMY
  16. Grafiksel bozulmaları ve nadir boot hatalarını önlemek için Clover Configurator içinden "disablegfxfirmware" ayarını devreye sokmanızda fayda var.
Son Rötuşlar

Bu nispeten basit bir çözüm oldu zira üç bağlantı noktasından ikisi varsayılan olarak doğru bir şekilde yapılandırılmıştı ve neredeyse hiçbir tahminde bulunmadık. Ama bir görüntü çıkışı bağladığınızda başka hiçbir satır yanmazsa ne olur? Bu durumda deneme yanılma yöntemine başvurmanız gerekir. Umuyoruz ki portlardan biri bilinir ve böylece sizin ekstra bir ya da en fazla iki portu tahmin etmeniz gerekir.

Diyelim ki halihazırda Port 5'in (Index 1) DisplayPort olduğunu keşfettiniz ve elde edebileceğiniz tüm bilgiler bu çünkü başka hiçbir satır kırmızılaşmıyor. Yapılandırılacak bir sonraki port HDMI ise, HDMI 6'yı Port 6'ya (Index 2) atamaya ve Tip ve BusID'lerini uygun şekilde ayarlamaya çalışır ve bilgisayarı yeniden başlatırsınız. HDMI hala etkin değilse, Port 7'ye (Dizin 3) atayacak ve Tip ve BusID değerini buna uygun şekilde ayarlayacaksınız. Hala başarısız olursa, sihirli kombinasyonu bulana kadar Port 6'da ve ardından Port 7'de farklı bir BusID denersiniz.

HDMI (veya DVI) başarıyla etkinleştirildiğinde, Port numarasını kontrol etmek için Hackintool'u bir kez daha çalıştırabiliriz. İlk olarak, HDMI işaretli satırın artık kırmızı renkte yandığını görüyoruz (ilk satır bizim DisplayPort bağlantımız) ve HDMI satırının üzerine tıklarsak, Port numarasının gerçekten 0x07 olduğunu onaylayabiliriz. Ve buraya kadar!

Kaynak: [GUIDE] General Framebuffer Patching Guide (HDMI Black Screen Problem)
 
Son düzenleme:
Hackintool 2.80'de ayarlardan sonra Generate patch‘e basınca hiçbir değişiklik ya da satır oluşmuyor. Yine de export edip config.plist'e kaydediyorum. Sonrasında EFI’deki config.plist’e baktığımda sıfırlandığını ve hiçbir şeyün işaretlenmediğini, herhangi bir satır eklenmediğini görüyorum. Forumlarda bu durumla karşılaşanlara rastladım. Versiyon olarak mı ya da hackintool'u açtığımda öncesinde başka bir programmı açılmış olmalı bilemiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

Kolay gelsin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hackintool 2.80'de ayarlardan sonra Generate patch‘e basınca hiçbir değişiklik ya da satır oluşmuyor. Yine de export edip config.plist'e kaydediyorum. Sonrasında EFI’deki config.plist’e baktığımda sıfırlandığını ve hiçbir şeyün işaretlenmediğini, herhangi bir satır eklenmediğini görüyorum. Forumlarda bu durumla karşılaşanlara rastladım. Versiyon olarak mı ya da hackintool'u açtığımda öncesinde başka bir programmı açılmış olmalı bilemiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

Kolay gelsin.

Buradaki güncel sürümle dener misiniz?

 
Eğer Intel dahili grafik işlemci (iGPU) barındıran güncel bir sisteminiz varsa macOS altında HDMI portlarından görüntü alamadığınızı fark edeceksiniz.

Bu rehberin amacı anakartınızda yer alan HDMI portunu tek bir monitör ile kullanmak için çalışır hale getirmek. Öte yandan eğer amacınız birden çok monitör kullanmak ise bunun için harici bir AMD/NVIDIA ekran kartı kullanmanızda fayda var.

Hackintool v2.0.9 ve daha yeni sürümler önceden tanımlanmış konnektör yamalarını içerir. Bu yamalara Patch -> System Configs menü çubuğu öğesinden ulaşabilirsiniz. Buradan anakartınıza uygun olanı seçebilirsiniz. Framebuffer Yamasını config.plist'e eklemek için:

  1. Hackintool çalıştırın ve Framebuffer > MacOS 10.14 seçeneğini seçin.
  2. EFI bölümünüzü yerleştirin. Bunu Hackintool içinden, Clover Configurator'dan veya EFI Mounter v3 ile yapabilirsiniz.
  3. Patch --> System Configs yolunu izleyip anakartınızı seçin. Tabii ki burada bütün anakartları bulamayacaksınız. Eğer anakartınız burada yoksa benzer bir modele ait konfigürasyonu kullanabilirsiniz: arkasında aynı sayıda ve türde görüntü çıkışı olan.Eğer bu yöntem ile sonuca ulaşamazsanız aşağıdaki kapsamlı rehberden yararlanabilirsiniz.
  4. Hackintool'da sol üstte yer alan Intel simgesine tıklayın ve sonra da aşağıdaki Connectors sekmesine geçerek port ayarlarının uygulandığından emin olun.
  5. Aşağıdaki Patch sekmesine tıklayın ve prosedür kısmını 7'den 11'e kadar takip edin. Bu işlem bağlantı ayarlarına ait yamayı oluşturacak ve config.plist dosyanıza ekleyecek.
Teori

ASRock, ASUS, EVGA, Gigabyte ve MSI'ın üstünde farklı görüntü çıkışları olan anakartları mevcut. Bazı anakartlarda tek HDMI ve çift DP varken bazılarında ise çift HDMI portu yer alıyor. Öte yandan DVI ve VGA'ya yer veren üreticiler de mevcut.

macOS, iGPU ekran sürücüsünü (AppleIntelFramebuffer olarak geçer) devreye sokarken anakart üzerindeki görüntü çıkışlarını bilmiyor. Yani hangi portun HDMI, hangisinin DVI olduğu hakkında fikri yok. Bu durumda seçtiğiniz Platform ID'ye göre tahmin yapıyor. Örneğin Platform ID'yi 0x3E9B0007 seçerseniz bütün portlar DisplayPort olarak düşünülüyor (VGA da DisplayPort olarak hesaplanıyor). Bu durumda anakarta DisplayPort veya VGA monitör bağladığınızda doğrudan çalışıyor. Fakat HDMI veya DVI monitör bağladığınızda hiçbir görüntü alamıyorsunuz zira macOS bu portları DisplayPort olarak ele alıyor.

Neyse ki varsayılan port haritasını değiştirmenin bir yolu var. Anakart üstündeki her bir fiziksel portun bir numarası var. Port numaraları 5, 6 ve 7 olarak geçiyor lakin bunlar farklı anakartlar üzerinde fiziksel olarak farklı noktalara bağlılar. macOS'un da iGPU üzerinden en fazla üç harici görüntü bağlantısına izin verdiğini belirtelim.

Bazı anakartlarda 5 numaralı port HDMI'a bağlıyken bir başka anakartta DP, DVI veya VGA'ya bağlı olabilir. Benzer şekilde anakarttan anakarta 6 ve 7 numaralı portlar da değişiklik gösterebilir. HDMI ve DVI siyah ekran sorununu çözmek için anakarttaki hangi port HDMI'a (varsa), hangisi DVI'a ve hangileri de DP veya VGA'ya bağlı diye öğrenmeliyiz.

Anakart için fiziksel port haritasını çıkardığımızda bir Framebuffer Tablosu ile bu bilgiyi macOS'a sağlıyoruz. macOS en fazla üç görüntü çıkışı desteklediğinden ötürü üç tane yazılımsal bağlantı noktası (Connector) belirleyebiliriz. Herhangi bir yazılımsal bağlantı herhangi bir fiziksel porta bağlanabilir.

  • 3 yazılımsal bağlantıya con0, con1 ve con2 adı verilmekte.
  • 3 fiziksel port 5, 6 ve 7 bize 1, 2 ve 3 numaraları yazılım indeksleri (Software Index) olarak sunuluyor.
  • Yazılım İndeksi 1 her zaman fiziksel Port 5'e denk geliyor.
  • Yazılım İndeksi 2 her zaman fiziksel Port 6'ya denk geliyor.
  • Yazılım İndeksi 3 her zaman fiziksel Port 7'ye denk geliyor.
  • HDMI ve DVI aynı olarak kabul ediliyor. HDMI ve DVI fiziksel portlar için tip ayarını HDMI yapın.
  • DP ve VGA da aynı olarak kabul ediliyor. Hem DP hem de VGA fiziksel portları için tipi DP yapın.
Örneğin:

  • Eğer macOS'a fiziksel port 6'nın HDMI olduğunu söyleyeceksek İndeks 2 türünü HDMI yapıyoruz.
  • Fiziksel port 5'in türünün DVI olduğunu belirteceksek İndeks 1 tipini HDMI yapıyoruz zira macOS için DVI ve HDMI aynı)
  • Fiziksel port 7 DP ise İndeks 3 tipini DP yapıyoruz.
  • Fiziksel port 7 VGA ise İndeks 3 tipini DP yapıyoruz zira macOS altında DP ve VGA eşit.
Port tipine ek olarak belirlememiz gereken bir şey daha var: BusID. Her bir yazılımsal bağlantıya benzersiz bir BusID atanması gerek fakat sadece belli BusID değerlerine izin var:

  • DisplayPort en esnek olanı. BusIDs 0x02, 0x04, 0x05 ve 0x06'ya izin veriliyor. Bu değerlerden herhangi biri herhangi bir anakartta çalışmalı. Değerler VGA'ya da uyarlanabilir.
  • HDMI epey kısıtlı. Sadece 0x01, 0x02, 0x04 ve 0x06 BusID'lerine izin var fakat bazı anakartlar bunlar içinden de sadece bir ya da iki tanesini kabul edecek. Örneğin Gigabyte Designare Z390 sadece 0x04 kabul ediyor.
  • DVI, HDMI ile aynı. Aynı BusID'ler ve hatta aynı tipler kullanılıyor.
Portlar, Bağlantılar, İndeksler, Tipler ve BusID'ler hakkındaki bu kısa turdan sonra başlamaya hazırız!

İlk olarak her bir fiziksel portun tipini tespit etmekle başlıyoruz. Bu işi tamamladıktan sonra kalanı epey kolay. Bu durumda başlangıçta cevaplamamız gereken üç soru var:

  • Port 5 (Index 1) hangi Tip?
  • Port 6 (Index 2) hangi Tip?
  • Port 7 (Index 3) hangi Tip?
Gereksinimler

  1. Buradan güncel Hackintool sürümünü indirin.
  2. Lilu ve WhateverGreen yüklü olmalı.
    1. Hackintosh rehberimiz ile kurduysanız sisteminizde kurulu.
  3. Bilgisayarınız düzgün ekran kartı Device ID ve Platform ID değerleri ile açılmış olmalı. Bu değerler Clover boot ekranında veya macOS altında Configurator ile yapılabilir.
    1. Clover Configurator çalıştırın öncelikle Mount EFI diyerek EFI bölümünü yerleştirin.
    2. File > Open deyin ve EFI\EFI\Clover altındaki Config.plist dosyasını açın.
    3. Devices sekmesine geçin. Burada IntelGFX kısmına işlemcimizin kodunu girmemiz gerekiyor. Bu kodu Intel'in ARK sayfasından öğrenebiliriz. Bunun için İşlemci modelimiz + ARK yazarak arama yapabiliriz. Çıkan sonuçlar içinden Intel'in ARK sayfasına giriyoruz.
    4. Sayfanın en altında cihaz kimliği ibaresini göreceksiniz. Bunu kopyalıyoruz. 9900K için bu değer 0x3E98
    5. Şimdi bu değeri Clover Configurator'da IntelGFX kısmına yapıştırıp sonuna 8086 ibaresi ekliyoruz. Yani kodumuz 0x3E988086 oluyor.
    6. Şimdi Graphics sekmesine geçiyoruz ve burada ig-platform-idkısmına geliyoruz ve kullandığımız işlemci içindeki GPU'ya uygun olan kodu seçiyoruz. 9900K için bu değer 3E9B0007. Burada bir hata yaparsanız büyük dert değil, sonradan değiştirebilirsiniz.
      • Çoğu Coffee Lake masaüstü işlemci için Device ID 0x3E9B ve Platform ID 0x3E9B0007 kullanılabilir. Eğer iGPU'ya varsayılan ekran kartı sürücüsü eşlik ederse bu rehber işe yaramayacaktır. Hackintool'da bütün bağlantılar için Index değeri -1 olarak gözüküyorsa burada bir sorun vardır ve bu Platform ID'den kaçınılmalıdır.
    7. Son olarak Inject Intel'in de seçili olduğundan emin oluyoruz ve File > Kaydet diyerek yaptığımız değişiklikleri kaydediyoruz.
    8. Bu aşamada şöyle bir sorun ortaya çıkıyor: sorunsuz çalışan ekran kartı sürücüsü devreye girdiğinde anakartınızın HDMI ve DVI portları çalışmayı durduracak. Bu durumda bilgisayarı başlatmadan önce iki seçeneğiniz var: Monitörü anakarttaki çalışan bir porta (ör. DisplayPort) bağlamak ya da harici bir ekran kartı kullanıp monitörü harici ekran kartına bağlamak. Eğer harici ekran kartı kullanacaksanız BIOS'tan Initial Graphics ayarını ekran kartınızın takılı olduğu slota uygun şekilde ayarlamanızda fayda var. Örneğin en üstteki x16 slotunda ise bu ayarı PCIe 1 Slot yapın. Biz sisteme macOS ile uyumlu GT 710 takıp çalıştırdık. Siz dilerseniz harici ekran kartı kullanmadan, anakart üstündeki Tip-C çıkışı ile görüntü alabilirsiniz.
    9. Bu sorunu da çözdüysek artık bilgisayarımızı yeniden başlatabiliriz.
    10. iGPU'ya doğru ekran kartı sürücüsünün bağlı olup olmadığını tespit etmek için Hackintool'u çalıştırıyoruz. Eğer GPU Info aşağıdaki doğru şekilde gösteriliyorsa rehbere devam edebilirsiniz. Öte yandan burada GPU: ??? ibaresi varsa yukarıdaki adımları kontrol etmenizde fayda var.
    11. Her şey yolunda ise anakartımızdaki portların bir listesini yapıyoruz (HDMI, DP, DVI-D, VGA gibi).
    12. Prosedür esnasında her bir portu test etmeniz gerekebilir. Bu bağlamda farklı çıkışlara uygun kablo ve monitör bulundurmanızda fayda var.
    13. Her şey hazır ise Clover Configurator'da rehberin başında girdiğimiz verileri siliyoruz. Evet, yanlış duymadınız.
      • Devices --> Fake ID --> IntelGFX --> Burayı tamamen temizliyoruz.
      • Graphics --> Inject Intel --> Kutudaki işareti kaldırıyoruz.
      • Graphics --> ig-platform-id --> Buradaki kutucuğu da temizliyoruz.
    14. Config.plist'i kaydediyoruz ve Clover Configurator'dan çıkıyoruz. Bilgisayarımızı yeniden başlatmıyoruz.
Hazırlık

  1. Hackintool'u çalıştırın ve üst menüden Framebuffer > macOS 10.14 seçin.
  2. Patch menüsü altından Apply Current Patches seçin ve yanındaki işaretin mevcut olduğundan emin olun.
  3. İşlemciniz için en uygun Platform ID'yi seçin. Farklı Platform ID'ler farklı bağlantı setlerine sahip olacak. Eğer başlıksız bir platform ID seçerseniz bütün bağlantılar Index = -1 değerine sahip olacak, yani kapalı. Böyle bir platform ID kullanamayacağımızı belirtmiştik.
  4. 9900K işlemcili sistemiz için Platform ID 0x3E9B0007 seçiyoruz ve Connectors sekmesine geçiyoruz. Burası artık bizim ana odak noktamız olacak zira bütün Index, BusID, Pipe, Type ve Flag değerlerini buradan ayarlayacağız.
    • Tablodaki her bir sıra bir yazılımsal bağlantıyı temsil ediyor.
    • Bağlantılar ardışık olarak listeleniyor.
    • Bu aşamada tablodaki hiçbir değeri doğru olarak kabul edemeyiz.
  5. Eğer monitörünüz anakart üstündeki portlardan birine bağlı ise bu girdilerden biri kırmızı yanmalı. Biz harici ekran kartı kullandığımızdan dolayı herhangi bir girdinin yanmadığını görebilirsiniz. Şimdi anakart üstünde yer alan Tip-C portuna diğer ucu DisplayPort olan kablomuzu takalım ve böylece bu portun numarasını öğrenelim. HDMI portu çalışmadığından dolayı HDMI kablosunun takmanın bir anlamı yok şimdilik.
  6. DisplayPort bağlantısını yapar yapmaz Index 1 yanıyor. Şimdi bu girdiye tıklıyoruz ve aşağıdan port numarasını öğreniyoruz: 0x05! Evet, bir portun numarasını öğrendik: Port 5, Index 1, DisplayPort. Geriye kaldı iki port!
Prosedür

  1. Ana monitörünüz her daim bağlı kalsın.
  2. Şimdi diğer portu tespit etmek için monitörümüzü üstteki Tip-C portundan söküyoruz ve ve alttaki porta takıyoruz.
  3. Bunu yapar yapmaz tablodaki diğer girdinin kırmızı yandığını göreceksiniz. Şimdi bu girdiye tıklıyoruz ve tekrar port numarasını not alıyoruz. İkinci DisplayPort bağlantımızın port numarası 6. Bu durumda karşımıza çıkan tablo şu şekilde:
    • Port 5 (Index 1) is DisplayPort
    • Port 6 (Index 2) is DisplayPort
  4. Şimdi anakartımızda üç port olduğuna göre ve HDMI portu çalışmadığına göre HDMI kablosunu anlamı bir anlamı yok. Bu durumda eleme yöntemi ile Port 7'nin (Index 3) HDMI olacağı kanaatine varabiliriz. Sonuç olarak yaptığımız keşfin sonucu şu şekilde:
    • Port 5 (Index 1) DisplayPort
    • Port 6 (Index 2) DisplayPort
    • Port 7 (Index 3) de HDMI olmalı
  5. Şimdi Type ve Index sütunlarına bakalım. Üçünün de Type DP (DisplayPort) olarak ayarlı olduğunu görüyoruz ve Index değerleri de 1, 2 ve 3. İlk ikisi doğru lakin üçünü portun HDMI olması gerektiğini az önce tespit etmiştik.
  6. Bu durumda Index 3 için Type değerini açılan menüden HDMI yapıyoruz. BusID değerini de 0x04 olarak değiştiriyoruz. Peki neden 0x04? BusID için başka olasılıklar mevcut fakat bir yerden başlamalı ve olasılıkları test etmeliyiz. BusID 0x04 şu anda Index 2'ye tahsis edilmiş olduğundan dolayı bu iki arasındaki değerleri değiştiriyoruz. Index 2 için BusID değerini 0x06 (ki bu DisplayPort için geçerli bir BusID) ve Index 3 için de 0x04 yapıyoruz.
  7. Artık yaptığımız değişiklikleri test etme zamanı. Patch sekmesine tıklayın ve General ve Advanced alt sekmelerinde ilgili kısımların seçili olduğundan emin olun. (Biz Coffee Lake işlemci kullandığımızdan ötürü Advanced alt sekmesindeki Device ID 0x3E9B olarak ayarlı: Intel UHD Graphics 630. İşlemciniz için en uygun olan Device ID'yi kendiniz seçmelisiniz.)
  8. Hackintool bazı kutular işaretlendiği zaman Connectors sekmesini sıfırlayabiliyor. Bu gibi durumlarda Connectors sayfasına geri dönün ve ayarlarınızı tekrar kontrol edin ve gerekiyorsa yeniden yapın. Sonrasında Patch sekmesine gelip Generate Patch deyin.
  9. Bu aşamada oluşturduğumuz yamayı config.plist içine eklememiz gerekiyor. Bunun için Clover Configurator ile EFI bölümünü Mount ediyoruz.
  10. Şimdi Hackintool menüsünden File > Export > Clover config.plist diyoruz.
  11. Şimdi açılan dosya penceresinden EFI bölümündeki CLOVER klasörüne giriyoruz ve mevcut olan config.plist dosyasını seçiyoruz. Hackintool, otomatik olarak gerekli yamayı config.plist içine yerleştirecek -dosya yapısını bozmadan.
  12. Yamayı eklediğimize göre artık bilgisayarımızı yeniden başlatabiliriz.
  13. Mojave açılırken artık HDMI monitörünüzü anakartın üstündeki HDMI portuna bağlayabilirsiniz. Görüntü geliyor mu? Bu aşamada gelmeyebilir. Ama geliyorsa işlem tamamdır!
  14. Eğer HDMI (veya DVI) açılmazsa, izin verilen başka bir BusID deneyin. Hackintool'u tekrar çalıştırın. Framebuffer > macOS 10.14 seçin ve Patch > Apply Current Patches seçili olduğundan emin olun. Sonrasında 5. adımdan 13. adıma kadar olan ynergeleri tekrar edin fakat aşağıdaki listeye uyarak farklı bir BusID kullanın:

    busids-with-vga-png.395006


  15. Eğer üçten az görüntü çıkışınız varsa kullanılmayan Indeksleri devre dışı bırakmak için iki seçenek var:
    1. Index değerini -1 yapmak.
    2. Index değerini olduğu gibi bırakın fakat BusID değerini 0x00 yapın. Gelen kullanıcı geri bildirimlerine bakacak olursak ikinci seçenek ilk denenmesi gereken olabilir. Örneğin Port 0x07'de (Index 3) tek bir HDMI portunuz varsa aşağıdaki listeden herhangi birini deneyebilirsiniz:

      Index 3: BusID 0x04, Type HDMI
      Index 1: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index 2: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index -1: BusID 0x00, Type DUMMY

      veya
      Index 1: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index 3: BusID 0x04, Type HDMI
      Index 2: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index -1: BusID 0x00, Type DUMMY

      veya

      Index 1: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index 2: BusID 0x00, Type DUMMY
      Index 3: BusID 0x04, Type HDMI
      Index -1: BusID 0x00, Type DUMMY
  16. Grafiksel bozulmaları ve nadir boot hatalarını önlemek için Clover Configurator içinden "disablegfxfirmware" ayarını devreye sokmanızda fayda var.
Son Rötuşlar

Bu nispeten basit bir çözüm oldu zira üç bağlantı noktasından ikisi varsayılan olarak doğru bir şekilde yapılandırılmıştı ve neredeyse hiçbir tahminde bulunmadık. Ama bir görüntü çıkışı bağladığınızda başka hiçbir satır yanmazsa ne olur? Bu durumda deneme yanılma yöntemine başvurmanız gerekir. Umuyoruz ki portlardan biri bilinir ve böylece sizin ekstra bir ya da en fazla iki portu tahmin etmeniz gerekir.

Diyelim ki halihazırda Port 5'in (Index 1) DisplayPort olduğunu keşfettiniz ve elde edebileceğiniz tüm bilgiler bu çünkü başka hiçbir satır kırmızılaşmıyor. Yapılandırılacak bir sonraki port HDMI ise, HDMI 6'yı Port 6'ya (Index 2) atamaya ve Tip ve BusID'lerini uygun şekilde ayarlamaya çalışır ve bilgisayarı yeniden başlatırsınız. HDMI hala etkin değilse, Port 7'ye (Dizin 3) atayacak ve Tip ve BusID değerini buna uygun şekilde ayarlayacaksınız. Hala başarısız olursa, sihirli kombinasyonu bulana kadar Port 6'da ve ardından Port 7'de farklı bir BusID denersiniz.

HDMI (veya DVI) başarıyla etkinleştirildiğinde, Port numarasını kontrol etmek için Hackintool'u bir kez daha çalıştırabiliriz. İlk olarak, HDMI işaretli satırın artık kırmızı renkte yandığını görüyoruz (ilk satır bizim DisplayPort bağlantımız) ve HDMI satırının üzerine tıklarsak, Port numarasının gerçekten 0x07 olduğunu onaylayabiliriz. Ve buraya kadar!

Kaynak: [GUIDE] General Framebuffer Patching Guide (HDMI Black Screen Problem)

Merhaba Recep hocam, bahsettiğiniz konuda bir türlü işin içinden çıkamadım. Gigabyte h410m h anakarta takılı i5 10400 işlemcili pc im var. Herşey çok güzel çalışıyor lakin anakartın vga çıkışından sürekli görüntü almama rağmen hdmi çıkışında ikinci aynı monitörden taktılı başlattığımda görüntü bozulup sistem gidiyor. Eğer hdmi çıkış kablosunu çekip oturum açtıktan sonra takarsam herhangi bir sıkıntı olmuyor. Hackintool uygulamasında platform id 0x3E9B0007 üzerinden gidiyorum, konnektör sekmesinde index 1 0x05 vga çıkışım index 3 0x07 hdmi çıkışı olarak buldum.

0x07 olduğunda farklı işlem yapmak gerekiyor sanırım ama doğru yamalamayı bulamadım. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Hatta bununla ilgili çektiğim kısa bir video da mevcut.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
@Recep Baltaş
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı