Madencilikte karta verilen zarar işin neresinde?

Mining işlemi Memory üzerinde gerçekleşir, Core'da değil. Memory Core'a yakın olduğu için Core'da bu sıcaklıktan etkilenir ayrıca minimum miktarda da olsa Core'da kullanılır. Yine de ağırlık Memory'dir. Eğer VRAM aşırı ısınırsa epey tehlikeye sokar kartı (104 derece çok yüksek) 106-110 arasına ulaştığında kart kendini yeniden başlatır. Değişir bu rakam. Bendeki iki 3080'den biri 112'de diğeri 114 derecede res atıyor. Kartın ömrünün uzun olması açısından yine 100 derece altı olması iyi olur.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
5500XT ile mining tecrübemden sonra fark ettim ki mining genel olarak ekran kartını aşırı yoran bir işlem değil. Fakat belleklerde uzun süreli kullanımlarda sorun çıkaran kartlar çok gördüm. Diğer parçalar aşırı derecede önemli. Örneğin sırf ekran kartını daha iyisini alayım derken dandik bir PSU alırsanız komple sisteminiz çöp olur. Diğer bileşenlerin sıcaklığı da aşırı önemli. Kasanın hava akışı bayağı önemli. Yani dikkatli ve düzenli bir şekilde, bütün ayrıntısına kadar yapılırsa karta bir zarar gelmez. Ömrü de o kadar kısalmaz. Sürekli olarak düzgün ve devrinde kullanılan bir dizel motor, 1 milyonu vesaire bile görür cayır cayır çalışır. Kullanım şekli önemlidir.
 
@TheAny bunlara herhangi bir işlem uygulamam lazım mı?
Eki Görüntüle 1192906
AMD kartlarla çok uğraşmadım, o yüzden tam bir şey söyleyemem ama memory'yi yükseltmeniz (vram ayarı) core'u düşürmeniz gerekiyor. (GPU Ayarı) Yani onların ikisini de açıp ayar yapmanız gerekiyor. Ayrıca power limitinizi (Güç limiti veya benzeri bir ayar varsa) kartın harcadığı gücün %70'leri civarına ayarlamanız gerekiyor. Örneğin kartı 150 watt, 100 watt civarlarına düşürmelisiniz. Bunu yüzdelik yada doğrudan watt sınırı nasıl belirliyorsunuz bilmiyorum ama bu şekilde ayarlamanız lazım.

Not: Bazı kartlarda en iyi verim core'unda overclocklanmasıyla beraber elde edilir. Bunu deneme yanılma yoluyla görürsünüz.
Fan hızını falan 45'e sabitle, sıfır RPM'i kapat.
Bu mesaj aklıma geldi sorduğunuz soruyu okuyunca.
Bu arada 104'ü nası düşüreceğim? Hangi ayarla oynamam gerek?
Fanı %45 sabit tutmayın. 60 yapın. Hatta mümkünse otomatiğe alın (elle de otomatik ayar yapabilirsiniz) ki kart ihtiyacı olduğunda yükseltebilsin fan hızını.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı