Madeni paraların basımındaki maden mâliyetleri arttı

Madeni para üretimi zaten yüksek meblağlar hariç her zaman üretimde daha pahalı olurlar, bu yüzden de belirli bir zamana kadar üretilir ve sonrasında çok yavaşlatılır ya da durdurulur ve elden ele geçmesi beklenir / sağlanır. Elinizdeki madeni paralara bakın çoğu 2010-2018 arasındadır. Nadir olur daha yeni olanlar çünkü az üretilir çünkü gerek yoktur ve üretimi pahalıdır. Şu an daha da artmış durumda ancak önceden de aynıydı. Hatta 1 kuruş bu yüzden kaldırıldı ancak diğer madeni paralar için aynısı olacağını düşünmüyorum. 10kuruş belki gider çünkü 0 değeri var şu an, birkaç sene önce en azından ekmek 1.30 gibi saçma bir fiyattaydı işe yarıyordu. 5 ve 10kr kalkar muhtemelen.
Biz de 1 TL kağıt para üretsek ABD'deki gibi rahat olurdu. Diğerlerini kağıt yapmaya gerek yok ama çok düşük zaten değerleri.

Peki bunun önüne nasıl geçilebilir? Ya da geçilebilir mi?

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim, zira devlet zarar ettiğini bile bile madeni para basmaya devam etmez sanırım.

Bunun önüne geçebilmek için ya ülkenin madeni zenginliklere sahip olması (ve bunu işleyebilecek güce ihtiyacı olması gerek tabii ki) ya da kur farkının düşmesi gerek ama üstteki cevabımı okursan zaten genel olarak madeni para üretimi paranın değerini aşar genelde. Şu anki en mantıklı çözüm 5-10 kr'şu kaldırmak diğerleri kalsa sıkıntı olmaz zaten az üretiliyorlar çünkü piyasada yeterince var.
 
Nasıl ya? Elimde yeni basım 1 kuruş var. Banka da her fırsatta bir kuruş veriyordu zaten. :D
 

Geri
Yukarı