Mağazalar neden ürün fiyatlarının küsüratını 99 kuruş yapar?

sipsak

Kilopat
Katılım
20 Şubat 2017
Mesajlar
217
Çözümler
2
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1521828150
Arkadaşlar merhaba. Bir konu hakkında hepimizin bilinçlenmesi ve bilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum, bunun üzerine bildiklerimi paylaşacağım. Bildiğiniz üzere mağazalar ürün fiyatlarını belirlerken genellikle küsüratlı rakam kullanmayı tercih ederler.

₺1,99
₺189,99

gibi. Sizce neden böyle bir yöntemi tercih ediyorlar? Sizlere bununla ilgili üç sır vereyim.

1) İNDİRİM KODLARI

Arkadaşlar elimizde indirim kodu olabilir, hatta bazı büyük kuruluşlar çalışanlarına büyük marketlerde geçerli indirim çekleri veriyorlar. Örneğin 200 TL ve üzeri alışverişe 50 TL indirim kodu gibi. Elinizde böyle bir kod olsun. Bu kod ile mağazaya gidip Xiaomi Mi Band 4 almak istediniz, veya 200 TL'lik başka bir ürün almak istediniz. Elinizde 50 TL'lik kupon olduğu için 150 TL'ye alırım diye düşündünüz. Ama bu ürünlerin fiyatlarını 200 TL olarak belirlemek yerine 199,90 gibi bir fiyat belirlerler. Bu nedenle elinizdeki indirim kuponunu kullanamazsınız. Kullanmanız için bir ürün daha satın almanız gerekir. Yani sizi başka bir ürün satın almaya zorlarlar.

2) ÇEKİLİŞLER

Bu benim bizzat başıma gelen bir olay. AVM'ler bazen araba çekilişleri falan düzenlerler. Örneğin tek fişte 300 TL ve üzeri alışverişe 1 çekiliş hakkı derler. Siz 300 TL'lik bir ürün satın alarak çekilişe katılmak isterseniz katılamazsınız. Çünkü o 300 TL'lik ürünün fiyatı aslında 299,90 TL olarak belirlenmiştir. Eğer bu çekilişe katılmak isterseniz ikinci bir ürün satın almanız gerekebilir.

3) VERGİSİZ (HAKSIZ) KAZANÇLAR

Arkadaşlar bir marketten bir ürün aldığınızı düşünün. İlla pahalı ürünler satan elektronik mağazası olmasına gerek yok. Sıradan bir marketten mutfak ihtiyaçlarınız için birşeyler alıyorsunuz. Örneğin etiket fiyatı 1,99 TL olan bir hazır çorba aldınız. Normal olarak bunu kasaya 2 TL olarak ödersiniz. Her ne kadar hakkınız olan 1 kuruş para üstünü isteseniz de %99 ihtimalle 1 kuruşum yok cevabını alırsınız. Peki bu 1 kuruşa ne oluyor sizce? Ürünü satın alırken fiş/fatura alsanız da almasanız da değişen birşey olmaz. Fiş almadıysanız zaten ortada birşey yok demektir, fiş aldıysanız da zaten fiş üzerinde para üstü olan 1 kuruşun size verildiği yazar. Ama aslında verilmediği için o 1 kuruşlar markette kalır. Mesela büyük bir marketin toplam 12 adet kasası olsun. Her kasadan günde 500 kişinin geçtiğini düşünelim. Her geçen 1 kuruş bırakmış olsun. Bir kasada 5 TL, 12 kasada 60 TL kalır. Ayda 1.800 TL, yılda ise 21.600 TL yapar. Bu marketin 10 şubesi olsun. Yılda 216.000 TL yapar.

Bizim o önemsemediğimiz 1 kuruşlar ile firmalar sayımlarda ortaya çıkan cari açıklarını kapatmaya çalışıyorlar, üstelik haksız kazançla. Peki bunun önüne geçmek için ne yapmalı? Aslında hiçbir tüketici 1 kuruşun peşine düşmez. En büyük görev firmalara düşüyor. Fakat bu olup bitenlerin kimsenin umrunda olduğunu sanmıyorum. Bu arada yukarıdaki hesabı sadece tek bir market için yaptık. Bütün Türkiye'ye yayılmış perakende ağını siz düşünün. Üstelik bırakılan her para üstü 1 kuruş olmuyor, yeri geliyor 5 kuruş, hatta 10 kuruşu üstü kalsın deyip bırakıyoruz. Sadece bırakılan bu 1, 5, 10 kuruşlarla bir yılda firmaların toplam ne kadar vergisiz kazanç sağladığını siz düşünün.

Konuyu sadece bilgilendirme amaçlı açtım, hiçbir kısmında siyasi bir üslup kullanmadım. Lütfen farklı yönlere çekmeyin. Umarım yararlı bir konu olmuştur.
 
Arkadaşlar merhaba. Bir konu hakkında hepimizin bilinçlenmesi ve bilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum, bunun üzerine bildiklerimi paylaşacağım. Bildiğiniz üzere mağazalar ürün fiyatlarını belirlerken genellikle küsüratlı rakam kullanmayı tercih ederler.

₺1, 99.
₺189, 99.

Gibi. Sizce neden böyle bir yöntemi tercih ediyorlar? Sizlere bununla ilgili üç sır vereyim.

1) indirim kodları

Arkadaşlar elimizde indirim kodu olabilir, hatta bazı büyük kuruluşlar çalışanlarına büyük marketlerde geçerli indirim çekleri veriyorlar. Örneğin 200 TL ve üzeri alışverişe 50 TL indirim kodu gibi. Elinizde böyle bir kod olsun. Bu kod ile mağazaya gidip Xiaomi Mi Band 4 almak istediniz, veya 200 TL'lik başka bir ürün almak istediniz. Elinizde 50 TL'lik kupon olduğu için 150 TL'ye alırım diye düşündünüz. Ama bu ürünlerin fiyatlarını 200 TL olarak belirlemek yerine 199, 90 gibi bir fiyat belirlerler. Bu nedenle elinizdeki indirim kuponunu kullanamazsınız. Kullanmanız için bir ürün daha satın almanız gerekir. Yani sizi başka bir ürün satın almaya zorlarlar.

2) çekilişler

Bu benim bizzat başıma gelen bir olay. AVM'ler bazen araba çekilişleri falan düzenlerler. Örneğin tek fişte 300 TL ve üzeri alışverişe 1 çekiliş hakkı derler. Siz 300 TL'lik bir ürün satın alarak çekilişe katılmak isterseniz katılamazsınız. Çünkü o 300 TL'lik ürünün fiyatı aslında 299, 90 TL olarak belirlenmiştir. Eğer bu çekilişe katılmak isterseniz ikinci bir ürün satın almanız gerekebilir.

3) vergisiz (haksız) kazançlar

Arkadaşlar bir marketten bir ürün aldığınızı düşünün. İlla pahalı ürünler satan elektronik mağazası olmasına gerek yok. Sıradan bir marketten mutfak ihtiyaçlarınız için bir şeyler alıyorsunuz. Örneğin etiket fiyatı 1, 99 TL olan bir hazır çorba aldınız. Normal olarak bunu kasaya 2 TL olarak ödersiniz. Her ne kadar hakkınız olan 1 kuruş para üstünü isteseniz de %99 ihtimalle 1 kuruşum yok cevabını alırsınız. Peki bu 1 kuruşa ne oluyor sizce? Ürünü satın alırken fiş/fatura alsanız da almasanız da değişen bir şey olmaz. Fiş almadıysanız zaten ortada bir şey yok demektir, fiş aldıysanız da zaten fiş üzerinde para üstü olan 1 kuruşun size verildiği yazar. Ama aslında verilmediği için o 1 kuruşlar markette kalır. Mesela büyük bir marketin toplam 12 adet kasası olsun. Her kasadan günde 500 kişinin geçtiğini düşünelim. Her geçen 1 kuruş bırakmış olsun. Bir kasada 5 TL, 12 kasada 60 TL kalır. Ayda 1.800 TL, yılda ise 21.600 TL yapar. Bu marketin 10 şubesi olsun. Yılda 216.000 TL yapar.

Bizim o önemsemediğimiz 1 kuruşlar ile firmalar sayımlarda ortaya çıkan cari açıklarını kapatmaya çalışıyorlar, üstelik haksız kazançla. Peki bunun önüne geçmek için ne yapmalı? Aslında hiçbir tüketici 1 kuruşun peşine düşmez. En büyük görev firmalara düşüyor. Fakat bu olup bitenlerin kimsenin umrunda olduğunu sanmıyorum. Bu arada yukarıdaki hesabı sadece tek bir market için yaptık. Bütün Türkiye'ye yayılmış peraken de ağını siz düşünün. Üstelik bırakılan her para üstü 1 kuruş olmuyor, yeri geliyor 5 kuruş, hatta 10 kuruşu üstü kalsın deyip bırakıyoruz. Sadece bırakılan bu 1, 5, 10 kuruşlarla bir yılda firmaların toplam ne kadar vergisiz kazanç sağladığını siz düşünün.

Konuyu sadece bilgilendirme amaçlı açtım, hiçbir kısmında siyasi bir üslup kullanmadım. Lütfen farklı yönlere çekmeyin. Umarım yararlı bir konu olmuştur.

Şeyde var 100 TL yazmak yerine 99 TL yazınca daha az gibi görünüyor, alan kişi bunu 100 TL olarak bilse de düşük fiyat gibi bir his veriyor.
 
Diyelim ki firma 9.99 TL'lik üründen 100 bin tane satsın. Bu fiyatlandırma üzerinden de %10 vergi ödesin diyelim. Ödemesi gereken vergi 9990 TL vergi ödemesi gerekiyor.
Eğer 10 TL yazsaydı, 10000 TL vergi ödemesi gerekecekti.
Ama müşteri olarak sen 9.99 olarak değil 10 TL olarak ödeme yaptın. Sonuç olarak firma vergisini ödemediği 10 TL kazanç elde etti.
10 TL gerçekten önemsenmeyecek kadar az değil mi? Bir de bunun sadece bir kalem üründe bir haftada satıldığını düşünün. Bunu yapan onlarca firma var ve on binlerce mağaza. Vergiden kaçırılan miktar inanılmaz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı