Mahallelere Mobil Manav

Önceden kamyonetle mahalle aralarında sebze, meyve satanlar enselendimi para ceza yerlerdi şimdi devlet teşvikiyle aynı şey yapılıyor bazıları akıl tutulması geçirmiş gibi bunu olağan karşılıyor.
Sizce onlar ile bu yapılan aynı şey mi?

Sizce onlar ile bu yapılan aynı şey mi?

Birebir aynı değil birisi legal biri illegal. Birinden şahıslar çıkar sağlıyor diğerinde seçimler öncesi göz boyama amaçlanıyor. Millet ne zamandan beri sebze meyve fiyatlarından yakınırken seçim arifesine yapılan bu girişimi 2002 öncesinde yazar kasa fırlatıldığı zamanlar yapsalar tüp kuyruğu, ekmek karnesi diyerek ülkeye çöreklenenler kafadan bir 10 yılda sırf bunun sayesinde ekmek yerdi.

Son düzenleme:
AKP'li değilim.(!) Olması gerekiyordu.

Başımızdaki zatın yapması gereken şeylerin ne olduğunu bildiğinden çok eminim. Ama dinlemek istemiyor. Hayal dünyasında yaşıyor. Düzgün şeyler yapan damadının bile ayağına çelme takan bir liderden hayır filan beklemiyorum. Zaten ulaşabildiği tüm medyayı elinin altında sen neye inanmak istiyorsan inan.

Büyük ihtimalle doğma büyüme şehirde yaşıyorsun. Kredi diye verdiği şeyler ile çiftçi eline orak alır, 2-3 tohum alır başka bir şey yapamaz. Traktör, mazot, gübre gibi fiyatlardan haberiniz yok. Üstüne elektrik, ısınma, hastalık sorunları da giriyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Şu videolarda gözüken aletlerin çoğu çiftçide yok. Köylerde çiftçilerin %80 zengin bir adamın biçer döver aracını kiralıyor. Bu araçları Türkiye de almak istiyorsan. En kötü sulamasından, taşımasına, biçer döver'ine kadar 1 trilyon yakın para ödemen gerekiyor. Hangi çiftçi 1 trilyon para ile bu işi ucuza çıkaracak hale gelsin. Bu araçlar ne işe yarayacak gibi soru sorabilirsin. Çiftçinin giderini azaltacak. Aynı diğer teknolojik araçlarda olduğu gibi araçlar geliştikçe çok daha kolay işleri bitiriyor. Daha az kaynak tüketiyor. Harcaması azalıyor. Köylerde halen çoğu kişinin dediği ''Patoz'' olarak adlandırılan aletler kullanılıyor. Bu aletler için 2 ya da 3 işçi ve motor çalıştırman gerekiyor. Patoz kayışı dönsün diye ekstra mazot harcaman gerekiyor. Biçer döver daha fazla zarara sokuyor.
Bu ülkede çiftçiye bu imkanları sağlayacak devlet'in bütçesi yok. Devlet ne yapacak bu çiftçinin ürünü alabilmesi için yatırım yapacak. Gerekiyorsa aletler için yatırımcı bulacak. Yazılım konusunda yatırım yapacak. Adamlar çiftçilikte yapay zekaya geçmeye hazırlanıyor. Yazılım konusunda neredeyiz. ARGE yatırımları bile %15 civarı geziyor. Güldürmeyin beni. Genç nüfus yabancı ülkedeki imkanlara bakıp bu ülkede niye çiftçilik yapsın. Adamlar yapay zeka ile çiftliği suluyor, zararlı otları ayıklıyor, üstüne ekiyor. İş gücü azaldığından çiftçi rahatlıyor. Daha uygun fiyata ürün satıyor.

Yani yok soğan lobisi, yok aracı lobisi, yok muhalefet lobisi boş boş konuşmayı bırakın. Muhalefet olan tanıdığım çoğu kişi son seçimden sonra artık uğraşmayı bıraktılar. Kendi yağlarında kavrulup hiç bir şeye karışmama kararı aldılar. Adamları haklı buluyorum. Seçimden sonra sokağa çıkıp savaş kazanmış gibi etrafta silah sıkan cahilleri görünce insanın gram bu ülkeyi düşünesi gelmiyor.

@Furkan17TR Köylü para filan kazanmıyor. Sanırsın köylü mazot, elektrik, su ucuza alıyor. Dedem'in köyün de tarım yapan 2-3 kişi kaldı. Gerisi Ankara da yaşıyor. Genç nüfus filan köyde parasızlıktan duramıyor.

Videoda anlatılanlar ne kadar doğru bilmiyorum. Ama aracı işi yaptığında her türlü tarladan şehre giderken artacak. O halde devlet aracıyı iyice denetleyecek. Ulaşımda kamyon yerine daha az maliyeti olan ulaşım araçları kullanacak. Saçma sapan vergi almayacak. O zaman derim helal olsun. Bu adam hakikaten halkını düşünüyor.

Dediklerin o kadar doğru ki.
Dostum daha iyisi çıkıyor mu?
Daha iyisi çıkıyor ki millet Avrupa'ya kaçıyor. Demek ki çıkıyormuş. Arkadaş sana 4-5 cümle söylüyor işine gelen cümleyi seçip sürekli o cümle üzerinden cevap veriyorsun. Seçtiğin cümlelerde genelde bilgiye dayalı olmayan cümleler oluyor ne hikmetse :p Neyse böyle olmaya devam.

Son düzenleme:
Daha neler görecegiz bakalim tipik Venezuala örnegine mi yaklasiyoruz nedir? Orada da bazi seyler karaborsa'ya düsmemesi icin devlet eliyle satiliyor ya hani :)
Tıpa tıp aynısı olmaya başlıyor ve biz en büyük petrol rezervine sahip ülke değiliz. Bakalım ne olacak. 50 TL ile markete gidiyorum. Sigara ve evin günlük ihtiyacını karşılayacak küçük şeyler alıyorum kalan sıfır.

2019 yılında sebze kuyruğunu gördük. Teknoloji bu kadar ilerlemişken.
Elini kemirecek millet, onu istiyorlar. 1 kg domates için 60 yaşındaki kadını 1 saat sırada bekleten düzene so*ayım. Umarım bundan da uygunsuz uslup yemem...
Yedin. :D

Online tanzim açılmış ama kargo ücreti yüzünden fiyatlar market fiyatlarıyla aynı geliyor.

Bu yapılan fiyatları düşürmez. Fiyatı düşürecek olan şey piyasaya daha fazla
ürün sürmektir.

Ama yok. Kış ayında yaz mevsiminin ürününü kim eksin?

Kimse ekmediği için daha az üretim oluyor.

Daha az üretim = Piyasada daha az ürün.

Piyasada daha az ürün = Daha değerli ürün.

Ayrıca geçen senelerde soğandan zarar edip kilosunu kuruşlara satan çiftçi, valilik-belediye-banka önünde yere atan, döken çiftçi gelip bu sene ağlayamaz. Buna hakkı yok.

Çiftçilik ile uğraşan yada akrabanız varsa bilirsiniz.

1 Litre süt İneğin memesine litresi 75 kuruştan satılıyor. Fabrika bunu 75 kuruştan alıp aldığı fiyatın üstüne %400 koyarak satıyor. Şimdi bu örnek benim gördüğüm bir örnek. Gözlerimle gördüm.
Doğru diyorsun her kış bu durumu yaşıyorduk zaten.

Devletin el koyması kötü bir şey degil. Yalniz bunu piyasanın %10 altına satarak yapması yanlış. Bunun gibi geçici ve saçma yöntemler yapacağına çiftçiyi destekleyecek, üretime ve tarıma önem verecek. Denetleyecek, ilgilenecek. Tarim ve Orman Bakanlığı ne iş yapıyor?

Çiftçi de devletin getirdiği düzenlere uyacak. Keyfî ekme veya ekmeme yapmayacak. Anadolu'daki çiftci zarar ediyorsa bu zararı devlet karşılayıp Bati'yi ve diğer kalan yerleri mağdur etmeyecek. Belli bir sistem oturana kadar böyle tolere edilir bu isler. Yapılmayacak ve orurtulamayacak bir sistem değil. Türkiye için de zor değil. Koltuk sevdalıları düşünmezse bunlari halk ne yapsin? Bu isin partisi yok. A partisi de B partisi de biberin kilosunu 10 TL'ye alıyorsa, 2 TL ucuza almak için saatler bekliyorsa bu tüm ülkenin ortak sorunudur. Kendinizi gruplandirmaniz boş kavgalardan öte gitmez.

2019 yılında bir Tarım ülkesinde bu fiyatlar korkunç ve Anadolu'daki tarımın son bulduğunun kanıtı.

Beyler, bir çoğunuzun sorunu ne biliyor musunuz? Fikirlerinize ters düşen kişileri AKP'li veya CHP'li diye yaftalıyorsunuz. Herkes sizinle aynı düşünceyi paylaşmak zorunda mı? Ya da duymak istediklerinizi mi yazmalı?

Fanatizm kötü bir şey belirteyim istedim.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı