[Makale] Windows Phone'un Android ve iOS'a Göre Avantajları

M.Hakan

Kilopat
Katılım
14 Eylül 2013
Mesajlar
1.196
Makaleler
1
Çözümler
1
Yer
Samsun
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Windows Phone'a karşı ön yargıyı biraz olsun kırmak açısından böyle bir makale yazmak istedim. Hatalarım olabilir, bu işte profesyonel değilim. :) Keyifli okumalar.

Günümüzde akıllı telefon dendi mi akla iki büyük işletim sistemi geliyor. Bunlar Android ve iOS. Bunun nedeni Windows Phone’un piyasaya daha geç giriş yapmış olması. WP zamanla hatalarını düzelterek ilerleyerek sorunsuza yakın bir işletim sistemi haline gelse de bazı kullanıcıların aklında şüphe oluşturmaya devam ediyor. Bu şüpheleri biraz olsun ortadan kaldırmak için WP’nin diğer işletim sistemlerine göre avantajlarını ortaya koyacağım. Ayrıca WP’li Lumia cihazların da avantajlarından bahsedeceğim. Her ne kadar makalenin konusu "WP’nin avantajları" olsa da yine de kullanıcıları eksik bilgilendirmemek açısından dezavantajlara da kısaca değineceğim.

WP'nin Başlıca Avantajları:

1- Stabil Olması
İlk olarak stabilin akıllı telefonlar arasındaki anlamını bildiğim kadarıyla açıklayayım: Donanım ile uyumlu, sağlıklı çalışan ve takılma sorunlarının minimum düzeyde olması işletim sisteminin stabil olması anlamına geliyor. iOS fazlasıyla stabil bir sistem fakat Android için aynı şeyi söylemek imkansız. Onlarca marka Android sisteminde telefon geliştirdiği ve her geliştirici bu işletim sistemini kendi modeline göre uydurmaya çalıştığı için Android cihazlarda donanım ile uyumsuzluk, takılmalar oldukça sık karşılaşılan sorunlardan. Bu yüzden düşük donanımlı bir Android cihazdan uzak durmakta fayda var. WP’de ise düşük donanımda bile takılma sorunu neredeyse hiç yaşanmıyor. Arayüzde ve cihazın gücünün yettiği uygulamalarda olağanüstü bir şey olmadığı takdirde takılma sorunuyla hiç karşılaşmıyorsunuz. Birden fazla uygulamayı, yüksek grafikli oyunları düşük donanımlı WP cihazlarında bile çalıştırmak mümkün. WP cihazlarda günlük kullanım için 512 MB, yüksek boyutlu oyunlar da oynayacaksanız 1 GB ram fazlasıyla yeterli oluyor. iOS’a göre bu bir avantaj sayılmıyor fakat Android’e göre avantaj.

2- Düşük Fiyatlı Modeller
Stabillik konusunda neden düşük donanımlı Android cihaz almamanız gerektiğini belirttim. iOS’ta düşük fiyat gibi bir şansınız yok. Telefon için düşük bütçe ayıranlar WP’li Lumialardan birini tercih edebilir. Düşük fiyatlı WP cihazları da takılma sorunu olmadan gayet stabil şekilde çalışabilmekte.

3- Sade ve Kişiselleştirilebilir Arayüz
WP’nin arayüzü birçok kullanıcı tarafından beğenilmeyebiliyor fakat aksini söyleyen kullanıcıların sayısı da bir hayli fazla. Canlı kutucuklardan oluşan bir ana menü ve kaydırmayla karşımıza çıkan bir uygulama menüsü var. Bir kişiselleştirme işleminden sonra ana menünün rahatlığını farketmemeniz mümkün değil. Kullandığınız uygulamaları ana menüye eklediniz diyelim. En çok kullandıklarınız menüde daha büyük yer kaplamasını, az kullanılanların daha küçük simgeler halinde görünmesini sağlayabilirsiniz. WP 8.1 ile birlikte ana menüde klasör oluşturabilir, arkaplanı değiştirebilir ve çeşitli programlarla simgelerin görünümünü de değiştirebilirsiniz. Ayrıca hava durumu, namaz vakitleri gibi günlük değişen bilgileri uygulamalara girmeden ana menü de görebilirsiniz. Windows 10’un gelmesiyle bu menülerin daha estetik bir hal alacağını da belirteyim. Genel olarak diğer menüler de oldukça sade fakat ayarlar menüsünde bazı sıkıntılar olabiliyor. Bu da W10’de değişecekler listesinde.

Adsız.jpg


4- Güncelleme
Çıktıktan 6 ay, 1 yıl sonra unutulan telefonlar WP’de söz konusu değil. WP 8 ile ilk çıkan cihazlar dahil tüm cihazlar düzenli olarak güncelleme almaya devam ediyor. Ayrıca büyük yeniliklerle gelecek Windows 10’un en alt seviye cihazlara bile geleceği söylendi.


windows_10_product_family_microsoft_official.jpg



Lumia Cihazların Genel Olarak Avantajları:

Microsoft dışındaki firmalar WP telefon üretiminde neredeyse yoklar. Bu nedenle WP = Lumia gibi bir durum ortaya çıkıyor. Bu yüzden Lumia modellerin genel olarak avantajlarına değineceğim.

1- Sağlamlık ve Tasarım
Nokia’nın her zaman en sağlam telefonları üreten firma olduğunu biliriz. Bir 3310 olmasalar da Lumia cihazlarda da bu sağlamlık olayına dikkat edilmiş. Plastik kasalı cihazlarda kaliteli bir plastik kullanan Nokia üst düzey modellerinde de metal çerçeve tercih ediyor. Firmayı satın alan Microsoft, dayanıklı üretim anlayışını devam ettirecek gibi gözüküyor.
Tasarım olarak da renklerin ön planda olduğu Lumia cihazlar farklı olduklarını belli ediyorlar. Kişisel görüş sayılabilir fakat Microsoft’un (Nokia) HTC ile birlikte diğer akıllı telefonlara göre daha farklı tasarımlar sunduklarını düşünüyorum.

nokia-anuncia-3-nuevos-smartphones-lumia-930--L-ifdKQ6.jpeg


2- Kamera
Lumia cihazlar PureView teknolojisi ve Carl Zeiss lensleriye kamera konusunda fark yaratıyorlar. Lumia 1020 bir kamera-telefon olduğu için farklı kategoride sayılabilir fakat 930, 830 gibi cihazların kameraları da oldukça başarılı. Alt seviye cihazlardan Lumai 720, 820, 730 da benzer modellere kıyasla kamera konusunda daha iyi performans ortaya koyuyor.


WP’nin Başlıca Dezavantajları:

1- Uygulama Marketi

WP’nin giderek büyüyen bir marketi olsa da diğer işletim sistemlerine göre geride olduğu bir gerçek. Android ve iOS’ta olan bir çok uygulama WP marketinde de bulunsa da her uygulamayı bulmak mümkün değil. Olan uygulamaların da diğer platformlardakine göre eksikleri olabiliyor. WP cihaz almadan önce uygulama marketine bir göz atın, olmazsa olmaz dediğiniz bir uygulama varsa onun olup olmadığına bakın derim. Oyun konusunda çok sıkıntı yok, gayet yeterli sayıda oyun var ve popüler oyunların hemen hemen hepsi markette mevcut.
Ayrıca markette bulunmayan uygulamaların Rudy Huyn gibi kaliteli geliştiriciler tarafından yapılmış kaliteli kopyaları bulunmakta ve bunların bazıları orijinalini aratmayacak durumda.

2- Herkesin Alışamayabileceği Arayüz
Hem avantajlarda hem de dezavantajlarda arayüz olması biraz tuhaf oldu ama bu bir gerçek. Telefonu aldığı gibi kullananların, menüde kişiselleştirme ve düzenleme yapmaktan hoşlanmayanların WP arayüzüne alışması biraz zor. Aynı zamanda sadelik değil de gösteriş sevenler de metro arayüzüne sıcak bakmayabilir.
 
Son düzenleme:
Şunu da ekleyelim, eğer ana ekrandaki tüm kutucukları kaldırırsanız sadece uygulama listesi olan ana ekran elde edersiniz. Valla ben iki haftadır dediğim şekilde kullanıyorum, hem şarj bakımından iyi hemde sınav haftası olduğu için sürekli o güzelim ana ekrana bakmıyorum. :D
 
Şunu da ekleyelim, eğer ana ekrandaki tüm kutucukları kaldırırsanız sadece uygulama listesi olan ana ekran elde edersiniz. Valla ben iki haftadır dediğim şekilde kullanıyorum, hem şarj bakımından iyi hemde sınav haftası olduğu için sürekli o güzelim ana ekrana bakmıyorum. :D

Bu bilgiyi bilmiyordum. Öğrendiğim iyi oldu.


Mükemmel yazı.

Çok teşekkürler. :)
 
Başlangıcınız böyle oluyor, temayı sorarsanız zümrüt yeşili. Bence harika :)
 

Dosya Ekleri

  • wp_ss_20150407_0013.png
    wp_ss_20150407_0013.png
    28,3 KB · Görüntüleme: 593
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı