Manjaro Linux

Merhaba arkadaşlar, bugün size Manjaro Linux'un incelemesini yapacağım. Bu incelemeyi neden yapıyorum peki? Çünkü denediğim distrolar arasından Manjaro en sevdiğim denilebilir.

Uzatmadan başlayalım.

Öncelikle Manjaro Linux nedir?

Manjaro Linux, Arch Linux tabanlı bir Linux işletim sistemidir. 3 farklı masaüstü arayüzlerle gelmektedir, KDE, Xfce ve GNOME. Ben bu incelemede Xfce sürümü hakkında konuştum. Modern ve çok kullanışlı bir işletim sistemi olarak tanıtılıyor. İncelemede de anlayacaksınız zaten.

Arayüz

Ekran görüntüsü_2022-08-23_15-57-24.png


Gördüğünüz gibi çok sade bir masaüstüne sahip (XFCE 4). Animasyonlar çok yok, bu da Xfce ile birlikte Manjaro Linux'u çok hafif bir işletim sistemi kılıyor.
Menü sol alt köşede, sağ alt köşede de çıkış yapma özellikleri bulunuyor. Kolayca masaüstü ikonları ekleyebiliyorsunuz menüdeki programlara sağ tıklayarak.
Arkaplan ve daha çok seçenek sağ tık yaptığınızda ortaya çıkıyor. (Ekran görüntüsü Print-Screen tuşu ile alınmıştır.)

Stabilite

Önceden KDE Arch Linux kullanıyordum. 5.18 kernel'inden 5.19'a geçince durduk yere çökmeler başlamıştı. Ben de yeniden yüklemeye uğraşmadım.
Manjaro Linux'da işler değişiyor ama. Şu an Manjaro'nun 5.19.0-1-rt10-MANJARO sürümündeyim ve size şöyle anlatayım, çok stabil. Hiç bir sorununu görmedim ve çok akıcı çalışıyor. Oyun oynarken hemen sağ tık yapıp çıkabiliyorum. Ona da sonra deyineceğim.

Performans

Ekran görüntüsü_2022-08-23_16-09-44.png


[1,2 tane Firefox sekmesi ile RAM kullanımı, boşta 600MB kullanılıyor.]

Gördüğünüz üzere RAM kullanımı, diğer masaüstü arayüzlere göre çok daha az Xfce olduğu için. Tabii Arch Linux'un da hafifliği ile birlikte bu kullanım daha çok azalıyor.
Ben Manjaro Linux'u 144Hz'de kullanıyorum ve size rahatça söyleyebilirim ki, Windows ile dağlar fark var. Windows'u da 144Hz kullanmama rağmen takılmalar yaşıyorum, Linux'da ise bu takılmalar yaşanmıyor. Oyun konusunda da çok iyi Steam'in Proton eklentisi sayesinde. Oynadığım oyunlar her ne kadar hafif de olsa, hiç FPS düşüşü söz konusu değil. Windows'ta nasıl çalışıyorsa, Linux'da da öyle. Hatta bence Linux'da daha iyi çalışabilir çünkü Linux'un RAM kullanımından ötürü.

Kullanışlık

Manjaro Linux, denediğim çoğu distroyu bu konuda ezip geçiyor, Arch Linux'u bile.
Alt maddeler halinde açıklayayım neden;

Programlar

Manjaro'yu kurduktan sonra otomatik olarak Flatpak ve Pamak kurulu geliyor. Bu programlar pacman'da olmayan programları yüklemeye aşırı yardımcı oluyor. Mesela Spotify (vazgeçilmez :D).
Disk ayarlama programı GParted, Mozilla Firefox ve Mozilla Thunderbird gibi kullanışlı ve önemli programlar da birlikte geliyor. İlk yüklediğimde şaşırdım çünkü Arch Linux'da çalıştıramamıştım ama oyun platformu olan Steam de otomatik yüklenmişti. Her şeyi hazırdı. Proton Experimental ile çalışıyor varsayılan olarak.

Terminal

Bunun fazla bir esprisi yok ama yine de terminalin hafif saydam olması iyi, arkadan komut yazarken mesela.

Sürücüler

Ekran görüntüsü_2022-08-23_16-27-47.png


Manjaro Linux otomatik olarak kurulum esnasında sizin için AMD,NVIDIA ekran kartı sürücülerini kuruyor burada görülmüş olduğu üzere. Burada NVIDIA görmüyorsunuz çünkü NVIDIA ekran kartı kullanmıyorum (Kurmadan önce kurulum menüsünde ona göre seçeceksiniz eğer harici ekran kartınız var ise).

Topluluk Desteği

Manjaro ile ilgili sorununuz olduğu zaman neredeyse her yerde sorununuzun çözümü bulunmakta. Ben genellikle manjaro.org sitesinden destek alıyorum.
Manjaro forumununda da çözümler vardır ama buraya da sorabilirsiniz tabii ki :)

Kurulum

Bu işletim sisteminin kurulumu, Arch gibi zor değil, Ubuntu benzeri bir kurulum yazılımı kullanıyor. Hemen kurup yeni sisteminizi kullanmaya başlayabiliyorsunuz.


[
İncelemem bu kadar, tabii ki biraz az yazmış olabilirim çünkü bu işletim sisteminin çok özelliği var.

Önerir miyim? Kesinlikle! Bu işletim sistemini kurun, bir daha distro-hopping yapmanıza gerek yok. [Distro-hopping: Sürekli diğer distroları denemek.]

Artı mı çok, eksi mi? Hiç eksi görmedim, artısı çok.

Bu incelemenin amacı sizi bu Linux'u kullanmaya davet etmek aslında, denemekten zarar gelmeyen bir işletim sistemi.
]

Okuduğunuz için teşekkür ederim.
 
Ben burada Manjaro rehberi yapsaydım Manjaro diye bir şey kalmazdı. :D
Elinize sağlık.
 
Ubuntudan nasıl geçeceğim?
Buradan istediğiniz bir arayüzü seçip indirin, eğer sisteminiz düşük ise Xfce önerimdir.
Sonra balena etcher ile USB'ye yazın, Rufus'tan daha kolaydır.
USB hazır olunca da kurulum USB'sinden başlatın. Ekran kartınız NVIDIA ise proprietary-drivers seçeneğini seçin. Sorunlar olmasın diye. Sonrası zaten çocuk oyuncağı.
 

Geri
Yukarı