Manuel araçta nasıl ani fren yapılır?

Bilmiyorum ki hocam araba 2015 Fluence.

İşte hocam doğrusu debriyajla boşa alıp da ani fren yapmak mı?

Hocam araba sürmeyi yeni yeni kavradım. Motor freni gibi teknikleri ileride öğrenirim.

Bir de boşa alıp durmak ile 2. vitese alıp motor freni kullanmak arasındaki fark ne? Motor freni ile riskimizi azaltmış mı oluyoruz?

Hiç güvenmiyorum yeni öğreniyorum.

Vites freni yerine normal fren + debriyaj ile boşa alıp + komple fren yapsam gene doğru olur mu?

Motor frenini anlatmak zor. Bu iş tamamen pratik hocam, siz arabanızı sürün birkaç ay zaten kendi kendinize öğreneceksiniz nerede ne yapmanız gerektiğini. Şahsen 2 yıl gibi bir süredir araba kullanıyorum, en başta babam arabayı durdurup kaldırmayı öğretti o kadar kalanını ben hallettim.

Bu yüzden burada size şunu yapın, bunu yapın desek bile yanlış olur. O an ne yapmanız gerektiğini sizin karar vermeniz lazım, bu da tecrübe ister.

Üst mesajda dediğim gibi yeniyseniz en normal olanı frene abanıp ciddi bir miktarda yavaşlayınca boşa almak.

Vitesi boşa alıp frenleme yapmak daha kötü performans verir. Doğru olan arabayı boşa almadan veya debriyaja basıp arabayı salmadan frenleme yapmak. Önce frene basarsın, araç durma noktasına yaklaşınca stop etmemesi için debriyaja basarsın. Ani frenlemede çoğu zaman motor freni yapmak aklınıza gelmez. Özellikle şehir içinde her şey ani gelişeceği için.

Frene bas sonra hızlıca debriyaja basıyorsun vitesi boşa alıyorsun sonra 1E atıp devam ediyorsun. Eğer dediğini yaparsan çarparsın büyük ihtimal. Ani bir durumda böyle yapılır. Ama eğer ani fren yoksa önce debriyaj sonra fren. İstop eder. Frene basıyorsan araba duracak hale gelirken illa kavrama yapman lazım.

Her şeyi açıklamışım bir arkadaş dislike atmış altta ki aynı şeyi söyleyene like atmış herhalde ismimi beğenmedi. 😁 Uzun lafın kısası araba duracaksa o kavramı yapılmak zorunda, ister önce fren ister, önce debriyaj ama kesinlikle kavranacak debriyajla.

Hiç güvenmiyorum yeni öğreniyorum.

Vites freni yerine normal fren + debriyaj ile boşa alıp + komple fren yapsam gene doğru olur mu?
Olur. Ani fren yapmak istediğinde frene bas. Frene bastıktan sonra debriyaja basıp boşa alabilirsin stop etmemesi için. Ancak önce frene basman lazım. Debriyaja basarsan araç hızlanır. :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı