Marmara Denizini öldüren müsilajın sorumlusu kimdir?

Marmarayı öldüren müsilajın sorumlusu kimdir?

  • 1. Bu ülkenin yönetimi.

    Oy: 86 58,5%
  • 2. Marmara Denizine kıyısı olan şehirlerdeki CHP yönetimleri.

    Oy: 15 10,2%
  • 3. Fabrika sahipleri.

    Oy: 32 21,8%
  • 4. Hepimiz.

    Oy: 42 28,6%

  • Oy verenlerin toplamı
    147
Başlangıcı 1989 yılında alınmış bir karar diye duymuştum. İlgili kurum ve kuruluşlar şehir lağımlarının arıtma tesisi olmadan Marmara Denizi'ne dökülerek Karadeniz akıntısıyla dağılıp uzaklaşılacağını öngörmüşler. Kurulda itiraz eden bilim adamlarını kimse takmamış. Arıtma tesisi maliyetinden kaçıp su akar götürür mantığı hakim olmuş. En son AKP'nin fabrika denetiminde yozlaşması (her alanda) Marmara Denizi'nin ölümünü hızlandırdı. Hatırlarsanız ilgili bakanlıklar üç beş fabrikaya baca filtreleme sistemi bile taktıramamıştı. Sanayi denetiminde ve standartları sağlamadaki yeteneğini siz düşünün. Arıtma tesisi görmeyen evsel atıkların (evsel atık derken doğal atık anlamayın. Çeşitli yağlar, deterjanlar, kimyasallar... her gün lavaboda akıyor lağıma) denize karışması ve artan İstanbul nüfusu da etkili.
 
Yanlış yapılmış kanalizasyon sistemi (ki bunun ucu şehrin yapımına kadar uzanabilir), yanlış yapılmış çevre kanunları, Türk (ve global) çevre kanunlarına uymayan fabrikalar, bilinçsiz insanlar ve buna karşı gereken önlemi almayan yönetim. Aslında hepimiz suçluyuz, ama zincirin ucu hükümete gidiyor.
 
Zamanında önlem almayan yetkililerdir.

Marmara çevresinde kapsamlı artıma tesisi sayısına bakarsanız durumu anlayabilirsiniz. Genellikle ön artıma dediğimiz suyun havuzda bir süre bekletilmesi sonucu yabancı maddelerin dibe çökmesi işlemini uyguladık. Kimyasal açıdan sıkıntılı olan bu suyu denize geri verdik.
Aslında hepimiz suçluyuz, ama zincirin ucu hükümete gidiyor.
Atık yönetimini düzgün uygulamayan "YETKİLİLERDİR". Bu suçlamayı kabul etmiyorum...
 

Geri
Yukarı