Marmara depremi yaklaşıyor gibi hissediyorum

10-15 senedir Marmara bölgesinde olacak olan depremi umursayan insan yok.

99 depremindeki halimizi gördük, çeşitli ülkelerden insanlar yardıma gelmişti.
Yarın deprem olsa 15 milyon insanın hali ne olacak kim bilir, başka devletler yardıma gelir mi bu sefer? Zannetmiyorum.

Ekonomik sonuçları da ağır olacak, para akışını tek bir bölgeye yığarsan böyle olur, vergi alınmasına rağmen deprem için kaynak ayrılmaması da pastanın kreması.
 
1999 Ağustos'unda deprem olduğunda 9 yaşındaydım. Herşey gözümün önüne geliyor hatırladığımda. Aynı sokakta oturduğumuz komşuların çoğu korkudan anadan doğma çırılçıplaklardı. Deprem etkisi böyle birşey. O zamanlar İstanbul'un nüfusu belki şimdiki nüfusun yarısı kadardı. Ve her yıkılan binanın altından cesetler çıkıyordu. Evet ne yazık ki, nüfus şimdi üst düzeyde ve 1999 depremini geçirip yıkılmamış binalar hâlâ durmakta çoğunluğu. Gerçekten o şiddette bir deprem olursa, bu İstanbul'un 3 te 1 nüfusunun vefat etmesi demek olabilir. Allah kötü günden saklasın herkesi.
 
Ufak depremler fay hattının enerjisini boşaltması açısından daha iyi diye biliyorum, tabi bu alanda uzman kişiler daha iyi yanıt verecektir. Ama bu deprem kaçınılmaz ve her türlü ülkenin kalbini etkileyecek, zaten kötü olan ekonomimiz ile belki dışarıdan yardıma muhtaç kalacağız. İnşallah olmaz.
Sebebini hatırlamıyorum ama bunun Marmara Depremi için olmadığı söyleniyordu bilim insanları tarafından. Yani küçük depremlerin enerjiyi boşaltmadığı söz konusuymuş. Bir araştırın bence onu.


Beyler bunu söylemekten imtina ediyorum ama bir şekilde evinizde silah bulundurun. Av ruhsatı mı alırsınız, ailenizin mesleği gereği hakkı mı vardır ya da bıçak vs mi olur bilemiyorum ama İstanbul'daysanız ve kalacaksanız asıl sıkıntı deprem sonrası olacak. Yağmaya gelecekler. Öyle altın bakıra da değil, organlarınızı almaya dahi kalkışacak insanlar olacak, belki çocuklarınızı kaçırmak isteyecekler. Tecavüze yeltenecekler belki. Size getirilen erzakları yağmalayacaklar. Onları korumanız için bile gerekli. Deprem olursa zaten olağanüstü hal ilan edilir ve vur emri verilir. Belki seferberlik olur, bir ihtimal silah sahipleri de bu kapsamın içinde yer alır. Hiç öyle hükümet değişmesine falan ertelemeyin önlemlerinizi. Yapacak olsalar belediye düzeyindeyken yaparlardı. Saçma sapan lokanta cart curt açacaklarına bu sorunu çözmeleri lazım. Yağma meselesini sadece sığınmacılar özelinde düşünmeyin, 99'da bunlar yoktu ama yine de yaşandı. Kimlerin yaptığını biraz araştırmayla bulursunuz zaten. Şu an tehlike çok daha büyük. Ve bu yağmacıların sadece İstanbul içinden olacağını düşünmeyin. Kamyon kamyon yağmaya adam gelecek. Geçmişte böyle oldu çünkü. Hiçbir şey yapamıyorsanız mahallenizdeki sokak köpeklerine kendinizi sevdirmeye çalışın. Sizi koruyabilir onlar.

Bir de mümkün oluyorsa bir miktar nakit, altın vs gibi kolay nakte dönüşebilecek bir şeyler saklayın evinizde. Havalimanında patlayan bomba sonrası taksicilerin çektiği fiyatları düşünün. Bunu su bile alırken yaşama ihtimaliniz olacak. Bu tarz durumlarda nakit para oldukça önemli hale geliyor.
 
Son düzenleme:
Ufak depremler fay hattının enerjisini boşaltması açısından daha iyi diye biliyorum, tabi bu alanda uzman kişiler daha iyi yanıt verecektir. Ama bu deprem kaçınılmaz ve her türlü ülkenin kalbini etkileyecek, zaten kötü olan ekonomimiz ile belki dışarıdan yardıma muhtaç kalacağız. İnşallah olmaz.
Teknik olarak doğru, pratikte bu imkansız. Yaklaşık 7,4 büyüklüğunde bir depremin enerjisinin boşalması için kucuk siddetli depremlerden 100.000'lerce olması gerekli.
 
1999 gölcük depreminin raporları şu anda bunun 3 4 katı geliceğini bilmeyen var
1660890205307.png
 
Son 4 haftadır Marmara fay hattı alevlenmeye başladı. 4 haftadır Marmara'da küçük küçük bir sürü deprem oluyor. Bunu yazarken de oluyor. Genellikle geceleri oluyor. Ve bu beni korkutmaya başladı. Yine oldu 😃 beklenen büyük Marmara depremi yaklaşıyor gibi hissediyorum ve hiçbir önlem alınmıyor. Eğer olursa (ki olacak :() İstanbul gibi bir metropolün yıkılması, zaten kötü olan ülke ekonomisini acayip zora sokacak. Ve bir sürü insan hayatını kaybedecek. Bir de geçen yıl mı ne fay hattına yanlış hatırlamıyorsam 1.5 milyon metreküp hafriyat dökülmüştü :D ne olacak bilmiyorum sonumuz :(
Olmadan bilemezsin Izmir'de birkac yil >5 depremler olmustu 2020'den once. Ama hic beklemedigimiz bir anda 7 (yersen 6.6) buyuklugunde bir deprem oldu.
 
Bu tarz şeylere kafanı takmadan yaşamak daha iyi çünkü düşündükçe senin kafanı yiyor ve sen bu tarz şeyler düşündükçe kafanda büyüyor ve daha çok seni rahatsız etmeye başlıyor. Olur olmaz ama senin gidip sürekli deprem verilerine bakman veya uğraş sergilemen seni üzeri canını sıkar.
 
Deprem olduğu zaman umarım uçakta olurum. Nerde be bu şans :D
 

Geri
Yukarı