Peki atandıktan sonrası rahat mıdır? Ben bunun üzerine gitmek istiyorum.
Tanıdığım matematik öğretmenliği okuyan insanlardan kimisi atandı kimisi de özel sektörde. Ortak noktaları ise yaşamını idame edebilecek düzeyde bir gelir elde etmeleri ve yoğun, yorucu yaşamları. Tabii eğitim kademesine göre durumlar değişebilir. Şahsen Boğaziçi'nde "İlköğretim Matematik Öğretmenliği"ne yerleşebilirdim fakat tercih etmedim. Kendi seçmediğim bölümü size önermem de pek doğru olmaz. Bu alana ilginiz yoksa zorlanırsınız ve bölüm bitse de sizin derdiniz bitmez. Öğretmenlik yerine direkt Matematik bölümü de bir seçenek olsa da zor geçecektir ancak iş imkanı olarak daha geniş bir skalaya sahip olabilirsin.
Ek puanla gidebileceğin yerler genelde "Teknoloji" Fakülteleri olur ve içerisinde mesleki eğitime ağırlık verilir. Buradan mezun olanları şahsi olarak mühendis bile saymadığını söyleyenler vardı vaktinde okuduğum yazılarda.
avsiyem şu önünüzdeki zamanı sadece çalışarak geçirmeniz. İnanın bunları düşünmek yorucu ve strese sebebiyet veren, çalışma temponuzu etkileyen bir durum. Sadece sınavınıza konsantre olun. Tercih döneminde çok şey değişebiliyor ve şu anki planlar boşa çıkabiliyor. Elbette kafanızda bir bölüm olsun ama hayaliniz ve çalışmanız onun bir üstü için olsun. Kolay gelsin.
Sen bilirsin hocam ama bir şey olursa ablama sorarım oda fikrini belirtir. Gönlünce olsun.
Her sene aynı dersi anlatmak çok sıkıcı bence. Konu ne kadar matematik de olsa bir süre sonra ezbere bağlanıyor iş. Yine de neredeyse her işin sıkıcı olduğunu düşünürsek çok da kötü sayılmaz.
Biraz deneyimle birlikte özel ders verip ekstra gelir sağlaması da güzel aslında; 5 sene önce ders aldığım hoca haftada 30-40 kişiye falan toplu özel ders veriyordu, hesaplayınca çok fazla yapıyor.
Değişik bir tavsiyede bulunmak istiyorum: Mühendislik okuyup özel ders verebilirsin. Bu yolla gelirlerini sağlayan tanıdıklarım var.
Böyle deme sebebim de şu; öğretmenlerin geneli gelişmelerden uzak, kendini sadece işine veren kişiler. Böyle olunca teknolojik gelişmeleri yakalamaları zor olabiliyor, kaba tabirle ot gibi yaşıyorlar. Bunun sebepleri tartışılabilir ancak benim gözlemim bu şekilde. İçlerinde istisna elbette vardır.
Mühendislikte ise bu genelde tam tersi, aslında tam tersi olmak zorunda. Yoksa iş yapılamaz. Herkes de gerçekten gelişmeleri takip edip kendini geliştiriyor mu, hayır. Ancak mühendislikte bu imkan çok daha fazla.
Sonuç olarak size kalmış. Dediğim düşünceyi bir değerlendirin bence. Tabi o kadar zaman mühendislik okuduktan sonra öğretmenlik yapmak istemeyebilirsin, o da ayrı bir konu.
Elbette "mühendis" diplomanız olacak, bu konuda bir sorun yok. Sorun bundan sonra başlıyor, diplomayı saymayanlar var, tekniker gözüyle bakanlar var.Bu da doğru hocam. Ama ben de teknik liseli olduğum için beni zorlayacağını düşünmüyorum teknoloji kısımlarının. Ek olarak bazı hocalarım bu bölümden mezun olduktan sonra alacağım diploma normal mühendis mezunları ile aynı olacakmış.
Rica ederim, vaktinizi güzel kullanın. Şu dönemde her gün derse yeterli vakti ayıran kişi âlim olur. Çalışma konusunda içiniz rahat olduğu sürece hiçbir sorun yok, alnınızın akıyla çıkarsınız. En önemlisi de içiniz rahat olur, sonuç ne olursa olsun içten gelerek "Çabaladım." diyebilirsiniz. Size ve benzer durumdaki arkadaşlara iyi çalışmalar diliyorum.Pek stresim yok hocam. Aksine biraz daha rahatım. Okul yok, evdeyim. Çalışmaya bol vakit var. Ağır ağır gidiyoruzTercih döneminde her şey kesinlik kazanır. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Okutmanlıkla öğretmenliğin farkı nedir?EEE okuyorum ve gerçekten tavsiye ederim. Amacım seni başka yerlere çekmek değil asla. Fakat şöyle bir şey var; matematik okutmanı mı olmak istiyorsun yoksa öğretmeni mi? Öğretmenlikse üzgünüm hiç bulaşma ama okutmanlık istiyorsan sonuna kadar git. Ayrıca ek puanla girebileceğini söylemişsin EEE'ye fakat düzgün bir okul mu olur yoksa sıradan bir okul mu olur bilemem. Ama şunu söylemem lazım ki EEE de matematik de gerçekten zor bölümler. Bol şanslar.
Hangi bölümle ÇAP öneriyorsunuz?Hocam,şu an okuduğum lisedeki öğretmenim matematik öğretmenliği mezunu ve kendisi şu an ilköğretim matematik'i bir şekilde halletmeye çalışıyor.Eğer okuyacaksanız ÇAP yapın .
Öğretmenlik okuyup da gelişmeleri takip edebiliriz.Değişik bir tavsiyede bulunmak istiyorum: Mühendislik okuyup özel ders verebilirsin. Bu yolla gelirlerini sağlayan tanıdıklarım var.
Böyle deme sebebim de şu; öğretmenlerin geneli gelişmelerden uzak, kendini sadece işine veren kişiler. Böyle olunca teknolojik gelişmeleri yakalamaları zor olabiliyor, kaba tabirle ot gibi yaşıyorlar. Bunun sebepleri tartışılabilir ancak benim gözlemim bu şekilde. İçlerinde istisna elbette vardır.
Mühendislikte ise bu genelde tam tersi, aslında tam tersi olmak zorunda. Yoksa iş yapılamaz.Herkes de gerçekten gelişmeleri takip edip kendini geliştiriyor mu, hayır. Ancak mühendilikte bu imkan çok daha fazla.
Sonuç olarak size kalmış. Dediğim düşünceyi bir değerlendirin bence. Tabi o kadar zaman mühendislik okuduktan sonra öğretmenlik yapmak istemeyebilirsin, o da ayrı bir konu.
Hocam LinkedIn'den Boğaziçi matematik öğretmenliği okuyan biriyle konuştum. Mezun olmuş. Biz seçerken böyle değildi diyor. Gene öğretmen olan varmış ama özel sektöre geçiyormuş bayağı kişi. Yani şimdi girsek okusak o zamana bayağı kötüleşir durumlar.Öğretmenlik mesleğinin önü açık değil maalesef. Bir de kamuda kısıtlama getirdiler, bu kısıtlamadan sonra memuriyet içeren tüm mesleklerden uzak durun derim. Bu üç senelik süreçte, mezun sayısı illaki birikecektir. Siz mezun oluncaya kadar ne olacağı belli olmaz da o kadar mezunu kısa sürede atayabileceklerini açıkçası sanmıyorum. İhtiyaç fazlası memur var ülkede.