MEB AGS askerlik kuralları tam olarak nedir?

Navelian

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba bugün 7 Nisan 2025 ve şu an askerlik tecilimin bitmesine 3 ay 5 gün kaldı. Fakat ben şu an MEB Akademi Giriş Sınavı'na çalışıyorum.
Durum şu mart ayından önce e-Devlet'e girdiğimde ve askerliğe baktığımda 1 yıl 7 ay civarı tecilim görünüyordu şimdi nisan ayında tekrar bakayım dedim 3 aya düşmüş.
4 yıllık üniversite mezunuyum 12.07.2023 mezunuyum ve 2 yıl otomatik tecil hakkımın olduğunu biliyorum, bu kalan 3 ay şu an o çünkü bitiş tarihi mezuniyet ile aynı.

Fakat benim geçen aylarda hatta çok defa baktım aylardır tecilim 2026'nın sonuna kadardı şimdi bu ne alaka diyebilirsiniz. Ben mezun olur olmaz YKS'ye girdim ve açık öğretim 2 yıllık bir bölüme yazıldım ve bu bölümün 4 dönem harcını ödemedim son harcının ödeme süresi sanırım bu ay içinde sona erdi. Şimdi bildiğim şey şu herkes diyor ki 4 yıllık üniversite okuduktan sonra 2 yıllık üniversiteye yazılmak askerliğini ertelemez fakat dediğim gibi ondan mı bilmiyorum ama benim askerliğim 2026 sonuna kadarken 4 dönem harç ödemedim ve bu 4. dönemin sonuna gelen ayda askerliğimin tecili bir anda mezuniyet tarihini baz aldı ve 3 aya düştü.

E bende aylardır 2026 sonuna kadar tecilliyim diye sınava hazırlanıyorum, Temmuz'da sınav var. Kazanırsam ağustos'ta akademi başvurusu var ve akademiye girebilmek için askerlik ile ilişiğinin olmaması gerekiyor diyor ve detaylı bilgi vermiyor, nasıl bir ilişik anlamadım.

Şimdi benim 2 sorum var, hiçbir şey yapmasam 3 ay sonra benim tecilim bitse ağustos'ta akademiye başvuru yapabilir miyim bilgisi olan varsa buna cevap verebilir mi?

2. sorum ise ben bu 3 ay kalan tecilimi 4 yıllık mezun olduğum için sadece yüksek lisans yaparak mı uzatabilirim yoksa başka bir yolu var mı? Bu arada 27 yaşındayım 4 yıllık üniversite okursan en fazla 28'e kadar tecil edebiliyorsun yüksek lisansta 32'ye kadar tecil hakkı tanınıyor bunları biliyorum fakat benim durumumda birinin ne yapması gerekir? Tek amacım beni AGS'ye başvuracak süre kadar idare etsin tecilin sonrası umurumda değil çünkü Akademiye girebilirsem zaten askerliğin devlet tarafından otomatik erteleniyor.
Akademi sınavı 13 Temmuz'da başvuru muhtemelen ağustos ayı içerisinde ve eğitim eylül'de başlıyor.

AGS başvuru şartlarında geçen askerlik şartı maddesi aynen şöyle: "Askerlikle ilgisi bulunmamak, muvazzaf askerlik hizmetini yapmış veya muvazzaf askerlik hizmeti ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak"

Yeni bilgi: Duyduğum kadarıyla askerlik alım işlemleri seneden seneye yapıldığı için mesela 2025 temmuz ayında tecil biterse tecil otomatik 2025 aralığına kadar uzatılır deniyor. Bu doğruysa benim işim çözülür bilgisi olan var mı ?

Dosya Ekleri

• 5.png
    5.png
    56,6 KB · Görüntüleme: 47
  • 1744016858085.png
    1744016858085.png
    15,1 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:
Öncelikle merhaba panik yapman gereken bir durum yok. Askerlik tecilin bittiğinde otomatikman yoklama dönemine düşeceksin ve devlet sana 1 Ocak 2026ya kadar tecil et ya da muayene ol diye süre verecek. Böylece akademiye girmen dahilinde bir sorun da yaşamayacaksın çünkü akademi de askerliği erteleyecek. Ayrıca yüksek lisans yaparsan da tezlide 3 yıl 4 ay tezsizde 1.5 yıl kadar tecil hakkın olacak bitirmen dahilinde 1 yıl tecil hakkı daha verilecek.
Gel gelelim eğer 1 Ocak 2026ya kadar herhangi bir tecil yapmaz isen ne olacağına. Öncelikle bu durumda yoklama kaçağı olacaksın ve artık yüksek lisans yapmak gibi bir durumda askerliğin tecil olmayacak yalnızca sagliktan erteleme alabilirsin oda çok zor. Eger yoklama kacagi olurken akademiyi kazanirsan ise büyük ihtimal muayeneye gidip muayeneden sonra askere gidecegin döneme kadar tecil hakkın olacağı için agsye kayit yapabilirsin ama askerlik cagin gelince ne olacak bilemem büyük ihtimal akademiyi dondurup askere gidip gelip devam edeceksin.

Öncelikle merhaba panik yapman gereken bir durum yok. Askerlik tecilin bittiğinde otomatikman yoklama dönemine düşeceksin ve devlet sana 1 ocak 2026ya kadar tecil et yada muayene ol diye süre verecek. Böylece akademiye girmen dahilinde bir sorun da yaşamayacaksın çünkü akademi de askerliği erteleyecek. Ayrıca yüksek lisans yaparsan da tezlide 3 yıl 4 ay tezsizde 1.5 yıl kadar tecil hakkın olacak bitirmen dahilinde 1 yıl tecil hakkı daha verilecek.
Gel gelelim eğer 1 ocak 2026ya kadar herhangi bir tecil yapmaz isen ne olacağına. Öncelikle bu durumda yoklama kaçağı olacaksın ve artık yüksek lisans yapmak gibi bir durumda askerliğin tecil olmayacak yalnızca sagliktan erteleme alabilirsin oda çok zor. Eger yoklama kacagi olurken akademiyi kazanirsan ise büyük ihtimal muayeneye gidip muayeneden sonra askere gidecegin döneme kadar tecil hakkın olacağı için agsye kayit yapabilirsin ama askerlik cagin gelince ne olacak bilemem büyük ihtimal akademiyi dondurup askere gidip gelip devam edeceksin.

İnşallah kazanırsam akademi başvuruları büyük ihtimal ağustos ayında olacak eylülde akademi başlıyor çünkü benim tecilim 12 temmuzda bitiyor bitince bir şey yapmama gerek yok dimi herhangi bir işlem ya da başka bir şey bırakıyım öyle yoklama dönemine düşsün bir şey olmaz diyorsun. Şimdi bide 2 ayrım var birisi akademiye başvuru şartı var şart şu diyor ki askerlik ile ilişiği olmayacak şimdi ben yoklama dönemine düştüğümde askerlik ile ilişiğim yok mu sayılıyor yoksa var mı sayılıyor başvuru yapmama engel olur mu yoklama dönemine düşmem onu merak ediyorum. Eylülde akademi erteleyecek olayı başka zaten akademi başvuruyu kabul ettiyse zaten eylülde ertelemede sıkıntı yok yeter ki başvuru yapabilelim başvuru yapan zaten eylülde sıkıntı çekmez askerliği ertelenir sonrası da önemli değil tek sorun sınava çalışıyoruz kazanırsak başvuru esnasında sıkıntı çıkıp çıkmama ihtimali yani sonrası kolay

İnşallah kazanırsam akademi başvuruları büyük ihtimal ağustos ayında olacak eylülde akademi başlıyor çünkü benim tecilim 12 temmuzda bitiyor bitince bir şey yapmama gerek yok dimi herhangi bir işlem ya da başka bir şey bırakıyım öyle yoklama dönemine düşsün bir şey olmaz diyorsun. Şimdi bide 2 ayrım var birisi akademiye başvuru şartı var şart şu diyor ki askerlik ile ilişiği olmayacak şimdi ben yoklama dönemine düştüğümde askerlik ile ilişiğim yok mu sayılıyor yoksa var mı sayılıyor başvuru yapmama engel olur mu yoklama dönemine düşmem onu merak ediyorum. Eylülde akademi erteleyecek olayı başka zaten akademi başvuruyu kabul ettiyse zaten eylülde ertelemede sıkıntı yok yeter ki başvuru yapabilelim başvuru yapan zaten eylülde sıkıntı çekmez askerliği ertelenir sonrası da önemli değil tek sorun sınava çalışıyoruz kazanırsak başvuru esnasında sıkıntı çıkıp çıkmama ihtimali yani sonrası kolay
Yoklama dönemine düşersen sorun olmaz ben yüksek lisans kaydımı sildirip baska bi üniversiteye geçerken yoklama donemine düştüm ve daha sonra yeni uniye kayip yapinca askerliğimi tecil ettim ama yoklama kaçagina düşünce yüksek lisans falanda kurtarmaz sadece muayene olman gerekiyor orada sağlık sorunun cikarsa 1 yil erteleme alirsin.

Benden sana tavsiye şu tezsizde olsa bi yuksek lisansa bu yaz ayında kaydol fiyatlari toplam 15 bin tl falan oluyor kafan rahat olur alese girerim dersen en yakın olana başvuru yap 60 üstu alirsan cogu uniye kaydolabilirsin, bende agsye çalışıyorum ve bu nedenle askerlige gitme durumum suan icin beni cok geriye atar bu nedenle yl ile erteleyip duruyorum . Ayrica yoklama kacagina dussen bile agsye kayit yaparsin o sorun olmaz gider muayene olursun 4 5 ay sonrasına atar seni ve askerlikle ilisigi yok belgesi alir kaydini yaparsin ama 4 5 ay sonra askere gitmek zorunda olursun o zaman çünkü geri dönüşü olmuyor muayene olunca. Bu durumda da tahminimce akademideki kaydın dondurulur ve diğer sene kaldigin yerden devam edersin ama sen yoklama doneminde mutlaka bi universiteye yl başla gitmene gerek yok ders kaydi yapsan yeter.

bir yüksek lisansa en erken hangi ayda kaydolurum tahmini ağustostan önce kaydolabilir miyim yoksa sonrası için mi diyorsun erteleme için mi diyorsun. YL işleri nasıl bilmiyorum para vermeden en kolay nasıl kaydolurum? yüksek lisansa tek çare ales mi baktım temmuzda var ALES 2 ona girerim skntı yok.

Ben de aynı durumu yaşıyorum ancak bu seneki sınava değil, önümüzdeki yılın sınavına hazırlanmam gerekiyor. Yani, seneye seninle aynı durumda olacağım. Bu süreçlerin detaylarını kim tam olarak biliyor, ya da öğrenirsen yazabilir misin? Çünkü başvurular ertelenirse, kaçak duruma düşme riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu kadar zor bir sınavı kazanıp askerlik yüzünden elenirsem kafayı yerim.

Ben de aynı durumu yaşıyorum ancak bu seneki sınava değil, önümüzdeki yılın sınavına hazırlanmam gerekiyor. Yani, seneye seninle aynı durumda olacağım. Bu süreçlerin detaylarını kim tam olarak biliyor, ya da öğrenirsen yazabilir misin? Çünkü başvurular ertelenirse, kaçak duruma düşme riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu kadar zor bir sınavı kazanıp askerlik yüzünden elenirsem kafayı yerim.
Valla şuan sınava çalışıyorum 2025 AGS ye temmuzda sınav var benim tecil 2 aya bitiyor sınavdan önce bitiyor yani. Gittim şubeye dedim böyle böyle 2 ay tecilim var sınava gireceğim sınavdan sonra Akademi Eylül'de başlarsa girer miyim dedim bana dedi ki durum şöyle senin tecil 2 aya bitse de aslında yıl sonuna kadar tecillisin yani Eylül de akademiye girmek için başvuru yaptığında büyük ihtimalle bir şey olmayacak çünkü kaçak durumda değilsin akademi zaten seni erteleyecekse kaçak olmadığın için alır ertelerler senin 2 ay gibi gözükse de sene sonuna kadar zamanın var dedi bende buna güvenerek çalışıyorum. Memur akademiyi filan bilmiyor zaten diyor ki ben ne biliyim özel net bir şartları varsa bilemem diyor ama normalde süreç böyle olması gerek diyor. Ben başvuru şartlarındaki askerlik yazısını gösterdim dedi benim dediğim gibi olması lazım ama sana %100 böyle diyemem. Ha ne yapabilirsin diyor git yüksek lisansa yazıl diyor ALES e felan gir dedi dedim eylüle yetişmez ki zaten Akademi başvuruları Ağustosta olacak büyük ihtimal eylüle kalmaz zaten eylülde akademi başlıcak. O iş de yaş şuan sadece sene sonuna kadar bir şey olmaz sözüne güvenerek çalışıyorum şuan başka bir dayanak yok. Eğer kazanırsam başvuru esnasında senin tecilin yok başvuru yapamazsın derse işte o zaman bittik.

Vallahi şu an sınava çalışıyorum 2025 ags ye Temmuz'da sınav var benim tecil 2 aya bitiyor sınavdan önce bitiyor yani. Gittim şubeye dedim böyle böyle 2 ay tecilim var sınava gireceğim sınavdan sonra akademi Eylül'de başlarsa girer miyim dedim bana dedi ki durum şöyle senin tecil 2 aya bitse de aslında yıl sonuna kadar tecillisin yani eylül de akademiye girmek için başvuru yaptığında büyük ihtimalle bir şey olmayacak çünkü kaçak durumda değilsin akademi zaten seni erteleyecekse kaçak olmadığın için alır ertelerler senin 2 ay gibi gözükse de sene sonuna kadar zamanın var dedi bende buna güvenerek çalışıyorum. Memur akademiyi filan bilmiyor zaten diyor ki ben ne bileyim özel net bir şartları varsa bilemem diyor ama normalde süreç böyle olması gerek diyor. Ben başvuru şartlarındaki askerlik yazısını gösterdim dedi benim dediğim gibi olması lazım ama sana %100 böyle diyemem. Ha ne yapabilirsin diyor git yüksek lisansa yazıl diyor ALES'e falan gir dedi dedim Eylül'e yetişmez ki zaten akademi başvuruları Ağustos'ta olacak büyük ihtimal Eylül'e kalmaz zaten Eylül'de akademi başlacak. O iş de yaş şu an sadece sene sonuna kadar bir şey olmaz sözüne güvenerek çalışıyorum şu an başka bir dayanak yok. Eğer kazanırsam başvuru esnasında senin tecilin yok başvuru yapamazsın derse işte o zaman bittik.

Askerlik şubesinin bilmemesi normal. Akademinin tüm detayları açıklanması lazım. Bu işler şansa bırakılmamalı. İki gündür ben de araştırıyorum. Sanırım bu sene akademiye girilene kadar tam bir şey öğrenmemiz zor. MEB'in açıklama yapması lazım. Askerlik şubesi her farklı işin detayını bilemez bizi bağlaan MEB. Örneğin sınavdan sonra bir ay bedelli yaparken akademi başvuruları gelirse ne olacak. Veya evet şu an tecilli gözküyoruz ama o süre bittiğinde büyük ihtimalle başvurunuzu yapın yazacak o durum da askerlikle alakalı olmuş oluyor. Sıkıntılı bir durum. Sınava kendini vermen gerekirken haklı olarak bu durumlarla vakit kaybediyorsun. Umarım mağdur olmadan güzelce kazanırsın. Eğer gelişme öğrenirsen bu konu altına paylaş. Aynı şekilde ben de öyle yapacağım. Teşekkürler şube bilgilendirmesi için.

Size tüm detayları açıkladım aslında. Bu süreçte kendinizi garanti altına almanın tek yolu Eylül'de bir yüksek lisansa kaydolmak. Korkacaginiz bir durum yok anca asker kacagi olarak akademiye kayit yapamazsiniz. Peki bu durumda ne yapmanız gerek? Eger yoklama kacagi durumunda akademiyi kazanırsanız kayıt yapmak için gidip muayene olursunuz muayene olduktan sonra e devletten askerlikle ilişiği yoktur belgesi alırsınız ve akademiye kayıt yaparsınız ancak askerliğe gitme zamanınız geldiğinde mecbur gitmek zorundasınız çünkü tahminimce akademi kuruluna sürekli sizin kaçak olduğunuza dair bilgi verilecektir.

Şimdi diyelim askerliğe gittiniz ve akademi yarıda kaldı ne olacak? Askerlik mazeretli bir sebep olduğu için sorun olmayacak çünkü akademıye 20 gün mazeret nedenıyle gıtmezsenız kaydınız bır sonrakı akademı donemıne atılır. Yanı kaydınız sebebınız oldugu ıcın dondurulur ve dıger sene akademıye devam edersınız.
Eger akademıyı kazandıgınız donemde tecılınız var ıse veya yoklama donemındeysenız zaten akademı askerlıgınızı otomatık olarak tecıl edecektır.

Eger 32 yasını doldurmamıssanız benden sıze tek tavsıye şu olur. Gıdın ve yuksek lısansa kayıt olun yuksek lısansı bıtırmeyıp sıldırıp tekrar kayıt olarak 32 yasını doldurana kadar askerlıgınızı uzatabılırsınız. Hepımız ogretmenız ve bellı baslı branşlarda degılsek atanmamız cok zor. Askerlık hele ki 6 ay askerlık sızın bılgılerınızı ve hevesınızı sınava calısma motıvasyonunuzu etkıleyecegı ıcın mumkun olduğunca askere gıtmemeye çalışıyorum cunku tarıhcıyım ve oabtde 60 net yapmama ragmen atanamadım. Askere bir gıtsem o net dıger sene 40a dusecek yanı 2 3 senem 6 ay ıcın cop olacak.

Kısaca tecılınız bıttıgınde sızı dırek askere almazlar tecılın ağustos'ta bıttıyse ocak 1'e kadar tecıl etmenız ıcın bır zaman verırler veya gıdıp muayene olarak askere gıtmenızı ısterler. Agustosla ocak arasında tecılınızı yuksek lısans ıle 3 4 yıllıgına uzatabılırsınız eger yuksek lısans bıtırmez ısenız yenı yuksek lısana kayıt yaparak bu ıslemı 32 yasına kadar tekrar edebılırsınız. Eger bu sene agsde basarılı olur ve akademıye gırersenız yoklama kacagı yanı asker kacagı olmamanız durumunda akademı sızın askerlıgınızı tecıl edecektır. Ancak kazanamazsanız ocak 1'e kadar yüzde yüz yuksek lısansa kayıt yapın yoksa başınız agsyı kazandıgınız zaman çok agırır. Daha fazla sorunuz olursa sorun cekınmeyın.

Vallahi şu an sınava çalışıyorum 2025 ags ye Temmuz'da sınav var benim tecil 2 aya bitiyor sınavdan önce bitiyor yani. Gittim şubeye dedim böyle böyle 2 ay tecilim var sınava gireceğim sınavdan sonra akademi Eylül'de başlarsa girer miyim dedim bana dedi ki durum şöyle senin tecil 2 aya bitse de aslında yıl sonuna kadar tecillisin yani eylül de akademiye girmek için başvuru yaptığında büyük ihtimalle bir şey olmayacak çünkü kaçak durumda değilsin akademi zaten seni erteleyecekse kaçak olmadığın için alır ertelerler senin 2 ay gibi gözükse de sene sonuna kadar zamanın var dedi bende buna güvenerek çalışıyorum. Memur akademiyi filan bilmiyor zaten diyor ki ben ne bileyim özel net bir şartları varsa bilemem diyor ama normalde süreç böyle olması gerek diyor. Ben başvuru şartlarındaki askerlik yazısını gösterdim dedi benim dediğim gibi olması lazım ama sana %100 böyle diyemem. Ha ne yapabilirsin diyor git yüksek lisansa yazıl diyor ALES'e falan gir dedi dedim Eylül'e yetişmez ki zaten akademi başvuruları Ağustos'ta olacak büyük ihtimal Eylül'e kalmaz zaten Eylül'de akademi başlacak. O iş de yaş şu an sadece sene sonuna kadar bir şey olmaz sözüne güvenerek çalışıyorum şu an başka bir dayanak yok. Eğer kazanırsam başvuru esnasında senin tecilin yok başvuru yapamazsın derse işte o zaman bittik.

Tezsız yuksek lısans ALES ıstemez bır mıktar para ve dıploma ıster o kadar. Askerlıgını tecıl eder o sıra ALES'e gırersın eger bu sene kazanamaz ısen mecbur bunu yapmak zorundasın yoksa işin zor.

Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı