MEB, Maarif Vakfı'na neden kaynak aktarıyor?

Tek eksiğimiz bu zaten şu an.

Hayır tek eksiğimiz sırf destek veriyor diye hataları elestirmemek ve elestirenlere karşı çıkmak. Ülke olarak tek eksiğimiz bu. Kimse kendi desteklediğinin hatasına ses çıkarmıyor, çıkaranı da susturmak istiyor. Bizdeki bu partizanlıkla biz muasır medeniyet seviyesine asla çıkamayız. Bu kafayla bu iş olmaz.
 
Parti tartışmasına girmeden sormak istiyorum. Bunları MEB niye yapmıyor vakıf açılıyor. Yetkisi yoksa yasa ile yetki niye verilmiyor. Vakıf deyince insanların aklına üçkağıtçılık geliyor genelde.
Dış ülkeler de bu uygulama nasıl oluyor. Mesela alman lisesi, Amerikan koleji vb okullar var ülkemizde. Onların ülkelerin de bu okulları ve öğrencileri nasıl destekliyorlar bakanlık mı yoksa özel girişimler mi?

Bazı ülkelerde yabancı devlet eliyle okul açamıyorsun. Kanunen yasak. Bunu etrafından dolaşılıyor bu sayede. Ayrıca bu tarz faaliyetlerin vakıf ile yapılması bence daha faydalı. Bir sorun sıkıntı olursa biz yapmadık vakıf yaptı bizim devlet ile alakası yok diyebilirsin. Ya da bir devletten resmi elle yaptırım yediğinde MEB'in açtığı okul hemen kapatılabilir. Ama vakıf tüm dünyada geçerliliği olan ve kolay kolay kapatamıyacağın mallarına el koyamıyacağın kuruluşlar.

Not: Şu notuda düşmek isterim bana kalsa ülkede eğitim sistemimiz bile özelleştirilmeli. Devlet eli ile çok hantal bir kurum oluyor okullar resmen boş binalar. Devlet memuru olan öğretmen salla kafanı al maaşını oluyor bir derdi yok tasası yok öğrenci öğrenmiş mi başarılı olmuş mu olmamış mı umurunda değil param ne zaman yatar maaşıma ne kadar zam gelir ek dersten ne kadar alırım derdinde çoğu öğretmen.

Hayır tek eksiğimiz sırf destek veriyor diye hataları elestirmemek ve elestirenlere karşı çıkmak.

Hata varsa yanlış varsa çıksın ortaya haksız bir iş varsa neden savunayım? Banane yani. Ben kendi ülkemin çıkarını düşünürüyom her zaman.
 
Cidden yok mu sen böyle şeyler saçmaladığında ensene şaplatacak akıllı bir insan etrafında.

Cahil cesaretini cahilden alırmış.
Muhalefet tarafının uyguladığı politika gazına gelmemelisin, iktidar tarafının uyguladığı dış politikalar çıkara yönelik olduğundan dolayı yararlı politikalar.

Vakıf, okul açıyorsa neden açıyor? Bu soruyu tarafsızca eleştirmelisin.

Ama bazen "bu adam ne diyor yine?" diye ben de söyleniyorum. 😂
 
Millî eğitim bakanlığının 2022 yılı bütçesi 274 milyar 384 milyon 474 bin lira olarak kabul edildi.
Pek inanasim gelmedi, cogu devlet okulu hicbir zaman tam takir olamadi ki. Bu kadar buyuk meblaya ragmen vaziyet boyle ise gercekten okul idaresi suclu ya da bu sayilar yalan. Sayilarin yalan olmasi bana daha cok inandirici geliyor.

Benim okulumda bile bazen elektrikler veya sular kesik olabiliyor, hademe sayisi az, hoca sayisi yetersiz olabiliyor. Bunun boyle olmasini isteyen okul idaresi midir sizce?

Vakıf deyince insanların aklına üçkağıtçılık geliyor genelde.
Yasanilmis seyler var, tekrar ayni dusunceye kapiliyoruz...
 
Konu, bağlamından çok siyasi saiklerle, uydurulan yüce amaç demagojisiyle mi tartışılıyor?

Devlet özel bir vakfı ve ticari yapısını ihya ediyor. Hem de kamu okulları içler acısı durumdayken. Yeterli öğretmen kadrosu yokken ve öğretmenler sefalet ücretleri ile yaşarken...
Okullarda hiçbir şey tam değil. Hepsi velilerden adeta zorla bağış topluyor. Tuvalet kağıdı bile isteniyor. Milli eğitim müdürlüklerine gidip bir sorun, A4 kağıtları ve tuvalet kağıtlarını nasıl alıyorlar?
Devasa bütçeler böyle boş işlerde kullanılıyor. Okulların, öğrencilerin ve öğretmenlerin tüm ihtiyaçları kısıtlanıyor.

Eğitimde hiçbir özel kurumun olmasını istemem. Bir devlet, anayasasında temel hakları eşit bir şekilde tüm yurttaşları için karşılaması gerekirken memleketin her yerinde özel eğitim, özel sağlık kurumları cirit atıyorsa o devlete aciz devlet denir.
Bunun sorumlusu olan sadece bugünkü iktidar değil elbette. Daha önce de vardı. Özelleştirme yanlısı ve maşası tüm hükümetler aynı şeyleri yaptı. Bugünkü iktidar ise en çarpık hali ile el yükseltiyor.

Bu konu özelinde bir vakfın ihya edilmesi, neredeyse limitsiz kaynak aktarımı, bina - tesis hibe edilmesi ve vakfın istediği zaman bu binaları - tesisleri satabilmesi durumunun nesi savunuluyor?

Binlerce özel okul var. Birçoğunun vakfı da var. Bunlardan hangisine ne destek veriliyor? Ben hiçbirine destek verilmesini istemem. Zaten iktidarın da böyle bir hakkı olmamalı, olamaz. Ama bir vakfın bu alanda kayırılması, sınırsız kaynak aktarılması dünyanın hiçbir siyasi ve ekonomik rejimi ile açıklanamaz.

Kahrolsun kapitalizm. Kapitalizm'de bile böyle bir şey kabul edilemez. Düşünün Koç Eğitim Vakfı, Sabancı Eğitim Vakfı gibi özel vakıflara devlet böyle limitsiz destek verse nasıl olur?
Darüşşafaka Vakfı, devletten ne kadar destek alıyor acaba?

Şimdi buradan önemli ipuçları da çıkıyor.
Soruyorum, FETÖ de "yurtdışında okullar açıyor, adımızı tüm dünyaya belletiyor" diye devletin tüm organlarında göklere çıkarılıyordu. FETÖ de devletten böyle limitsiz destekler alarak mı yaptı her şeyi?

Halkı acımasızca sömürüp oluşturulan vergi dağı, böyle cemaat - tarikat yapıları veya başka özel vakıfları desteklenmek için kullanılamaz. Bunlara siyasi ve yasal dayanak hazırlayanlar memlekete, halka ihanet içindedir. Yargılanacaklar.
 
Son düzenleme:
Muhalefet tarafının uyguladığı politika gazına gelmemelisin, iktidar tarafının uyguladığı dış politikalar çıkara yönelik olduğundan dolayı yararlı politikalar.

Vakıf, okul açıyorsa neden açıyor? Bu soruyu tarafsızca eleştirmelisin.

Ama bazen "bu adam ne diyor yine?" diye ben de söyleniyorum. 😂

Çıkar olsa tamam da, Afganistan'daki Pakistan'daki bebenin Türkiye'ye ne faydası olacak anca gelir asgari ücretin yarısına çalışır veya canlı bombalık yapar.
 
Yukardaki arkadaşın demek istediği olay Pakistan falan değil. Tarih demişsiniz bir bakın bakalım Trablusgarp savaşı öncesi Libya'da İtalyan mülklerinin çoğunluğunu. Amerika'nın, Osmanlı'nın en büyük 5 limanından biri olan Beyrut'u bölgedeki okul bahanesiyle işgal etmesi ve bir de üstüne 100.000 Dolar para almasını. Bu tür şeyler azken fark ettirmese de çok olduklarında hedef ülkenin halkına nüfuz etmenin en büyük yoludur.
 
Okul masraflarını velilerin karşıladığı, köy okullarının derme çatma, bir çok köy okulunun yardımlarla yapıldığı, atanamayan öğretmenler. Bunları düşündüğünde vakıflara aktarılan paraların eğitim için harcanmadığı kesin. MEB çıkıp neyi ispat edecek?
 

Geri
Yukarı