Merhabalar genelde piyasadaki basit bir yanılgıdan bahsetmek istiyorum.
İş veya hobi için hemen hemen hepimiz fotoğraf çekiyoruz ve çok duyduğumuz bir terim var o da Megapikseldir Megapiksel bir fotoğraf görüntüsünü oluşturan tanecik sayısıdır. Her bir görüntü noktacığına piksel denir. Megapiksel de milyon pikseldir.
Bu arada eski analog dediğimiz fotoğraf makinalarında piksel sonsuzdur.
Bunu ezbere bilmesekte mantık olarak biliyoruz peki bu konuda bizi yanılgıya düşüren şey nedir ?
Bir örnek vererek açıklamak istiyorum;
Arkadaşımın fotoğraf makinesi 5mp benim fotoğraf makinem 10mp ama arkadaşımın fotoğtaf makinesi daha net ve güzel sonuçlar veriyor neden ?
Fotoğrafların aynı koşullarda çekildiğini düşünürsek en büyük etkenlerden biri sensör boyutudur.Sensör ne kadar büyük olursa piksellerden aldığımız kalite o kadar artacaktır.Sensör optik görüntünün elektirik sinyaller şekline dönüşmesine yarayan aparattır ve fotoğraf makinelerinin en önemli parçasıdır.
Fotoğraf makinesinin özelliklerine göre de sersör boyutları değişebilmektedir.
Çeşitli yerlerde izlediğimiz 1080p videolarda farklar mutlaka hissetmişizdir bu farkın en önemli sebeplerinden biri yine sensördür,full frame(tam kare sensör) dediğimiz makinelerde sensör boyutu 36x24 olmakta ve diğer makinelerle arasına ciddi bir fark koymaktadır buda göze daha güzel gelen fotoğraf veya video demektir.Ayrıca sensörün büyük olması fotoğraf ve videolarda noise(kumlanma)dediğimiz etkinin daha az olmasına yardımcı olmaktadır.
Kısacası megapiksel aslında birazda bizleri yanıltmak için kullanılan bir etmendir 40mp fotoğraf makinesi başta cazip gelsede 12mp ama sensörü daha büyük bir fotoğraf makinesinden daha güzel sonuçlar alacaksınızdır.Eğer çok büyük baskılar almıyorsanız çok fazla crop(kesme) yapmıyorsanız fazla megapiksel gereksizdir.
Fotoğtafı etkileyen bir diğer önemli unsur ise lens ve ışıktır.Lensin fotoğrafla ilişkisini ise olumlu yorumlar alırsam sizlere aktarmaya çalışacağım.
Işığınız bol olsun !