Mekanik Klavye Nedir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Barış Tolon

Kilopat
Katılım
2 Ekim 2016
Mesajlar
7.565
Makaleler
10
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bugün, sizlere mekanik klavyeler hakkında biraz bilgi vereceğim. Çok fazla ayrıntıya ve tarihine inmeden, daha çok alıcının temel sorularını ve normal(zarlı) klavyelerden, ne gibi farkları olduğunu söyleyeceğim.

Mekanik Klavye Nedir?
İlk başta, şu soruya bir cevap verelim. Mekanik klavyelerde, her klavye tuşuna ait bağımsız bir mekanik anahtar bulunmaktadır. Bu yüzden mekanik klavye adı verilir.

Normal(Zarlı) Klavyelerden Farkı Nedir?
2000 ve daha önce yıllarda, klavyelerin hepsi mekanik anahtar bulunduruyordu. O daktilo sesi gibi ses çıkaran klavyeler, işte mekanik klavyeler idi. Üretim maliyeti yüksek olduğundan ve günlük kullanımda çok fazla gerek duyulmadığından, plastik ve zarlı bir yapı kullanılıp, hem fiyattan düşürüldü hem de sahip olduğu önemli olan birkaç özelliğinden çıkarıldı. Mesela KRO denilen bir özellik var. Key Roll Over açılımı. Tek seferde bir klavye üzerinde basılabilecek tuş sayısını tanımlar. Zarlı klavyelerde, bu sayı genelde 6'dır. Mekanik klavyelerde, NKRO özelliği vardır. Aynı anda bütün tuşlara basabilme özelliği. Bu özellik, günlük kullanım da pek etkili olmasa da, oyuncular için önemlidir. Zarlı klavyelerin içini açtığınız zaman, zarımsı ve plastik bir yapıyla karşılaşırsınız. Mekanik klavye ile zarlı klavye arasında, birkaç tane büyük önemli fark var. Mekanik klavyeler, hem daha uzun ömürlüdür, hem daha tok bir hissiyat sunar, hem daha kuvvetli bir ses verir ve daha az olan tepkime süreleri sunar. Bu özelliklerden dolayı, oyuncular daha fazla tercih eder ve bu özellikler yüzünden, zarlı klavyelere göre daha pahalıdır.

Anahtar yapısından biraz bahsedeyim. Piyasada, tek bir tane yapıya sahip anahtar çeşidi yok. Birçok farklı yapı da anahtar çeşidi mevcut. Ayrıca şunu da belirteyim. Her mekanik klavye, her oyun türü için uygundur ama bazı anahtar çeşitleri, bazı oyun türlerine daha uygundur. Onlara da alt tarafta bahsedeceğim. Anahtarların yapısında, aktifleşme noktası ve aktifleşme kuvveti denen terimler vardır. Aktifleşme noktası, tuşa basma işlemi sırasında belli bir noktaya gelindiğinde, tuşa basılma sinyalinin bilgisayara gönderildiği noktadır. Aktifleşme kuvveti ise, tuşa basma işlemini yaparken, aktifleşme noktasına gelene kadar harcamanız gereken kuvvete denir.

Genellikle Centi Newton(cN) cinsinden belirtilir. 10 cN = 10.2g demektir. Yani 1cN=1g ağırlık gibi düşünebilirsiniz. Zarlı klavyelerde, siz o tuşa basma eylemini gerçekleştirebilmek için tuşun sonuna kadar basmanız gerekir ama mekanik klavyelerde siz daha yarı yoldayken, sinyal bilgisayara gidebilir ve daha hızlı bir şekilde algılanabilir. Bazı anahtar çeşitlerinde, atlama noktası vardır. Aktifleşme noktasına kadar gelebilmek ve o atlama noktasını aşabilmek için, bir anda tuş üzerinde ki kuvveti artırıp, aktifleşme noktasını tetiklemeniz lazım. Bu işlemi yaptığınızda, tuşa basmış oluyorsunuz. :)

Piyasa da bulunan en eski ve en kaliteli anahtar çeşidi, Cherry MX firmasına ait olanlardır ama sadece Cherry MX anahtar çeşitleri yok tabii ki. Cherry MX firması, 1983 yılında patentini aldı ama 2007’de patentlerinin süresi dolduğu için, bunu fırsat bilen büyük firmalar, aynı teknolojinin üzerinde hafif değişiklikler uygulayarak, kendi anahtar çeşitlerini üretti. Özellikle Çin pazarında bulunan bu Motospeed CK104, CK108, Mantistek GK2 gibi modeller, Outemu anahtar çeşidini kullanır. Bunların Cherry MX anahtar çeşitlerine göre en büyük farkı, daha az uzun ömürlü olmaları. O yüzden bu tarz modeller, daha ucuz bir fiyattan satılabiliyor.
Tabii Cherry MX anahtarlarının da tek bir çeşidi yok. Birçok farklı yapı da anahtarları var. Bunları sınıflandırma da renkler kullanılmış. Biraz da bunlardan bahsedelim;

Mavi Anahtar Çeşidi:
Aktifleşme Kuvveti= 60cN
Klik Sesi= Var
Atlama Noktası= Var

Yeşil Anahtar Çeşidi:
Aktifleşme Noktası= 80cN
Klik Sesi= Var
Atlama Noktası= Var

Daha çok MOBA ve MMO gibi oyun türlerinde tercih edilir. Atlama noktasına sahip olduğu için, FPS oyun türü için çok uygun değildir. Çok fazla ses çıkardığı için, ofis ortamında ve geceleri evde kullanımda etrafta ki insanları rahatsız edebilir.

Kahverengi Anahtar Çeşidi:
Aktifleşme Noktası= 45cN
Klik Sesi= Yok
Atlama Noktası= Var

Renksiz Anahtar Çeşidi:
Aktifleşme Noktası= 60cN
Klik Sesi= Yok
Atlama Noktası= Var

Mavi ve yeşil anahtar çeşidinden farkları, az da olsa daha az kuvvet istemeleri ve o klik sesinin çok daha az olması. Bu anahtar çeşitleri de atlama noktasına sahip olduğu için, FPS oyun türü için çok uygun değildir. Genellikle ofis ortamlarında, yazı yazmak için kullanılır.

Kırmızı Anahtar Çeşidi:
Aktifleşme Noktası= 45cN
Klik Sesi= Yok
Atlama Noktası= Yok

Siyah Anahtar Çeşidi:
Aktifleşme Noktası= 60cN
Klik Sesi= Yok
Atlama Noktası= Yok

Diğer anahtar çeşitlerinden farkları, klik seslerinin ve atlama noktalarının bulunmaması. FPS türü oyunlar için daha uygundur. Daha hızlı tuşa basabilmeyi sağlar.

İyi Oyun Oynayabilmek İçin Mekanik Klavye Almak Şart Mı?

Kesinlikle hayır. Mekanik klavye, sadece daha yardımcı olur bu konuda ama asıl yetenek sizdedir. İsterse rakibinizde mekanik bir klavye bulunsun, sizde ise 10 yıllık eski standart bir klavye, eğer siz ondan daha yetenekli iseniz, hiçbir anlamı kalmaz bu ekipmanların.

Ne Tür Oyunlarda Mekanik Klavye Lazım Olur?

Daha çok rekabetçi tarzda ki oyunlarda lazım olur. Tek oyunculu oyunlar oynuyorsanız, pek gerek yoktur.

Mekanik klavyelerin, tepkime süreleri düşük olduğu için, rekabetçi oyunlarda daha çok işe yarar. Anlık olarak tepkileri en çabuk şekilde algılayıp, uygulayabilmeliki rakibinizde bir adım önde olun.

Mekanik Klavyeler Pahalı Değil Mi?

Evet, belki başta pahalı gelebilir ama siz o klavyeyi çok uzun yıllar boyunca kullanacaksınız, bir de öyle bir durum var. Yukarıda ki yazıda da dediğim gibi, zarlı klavyelerin ömürleri, mekanik klavyelere göre çok daha azdır.

Elbette atladığım bazı noktalar vardır. Gene de, birçok kişinin kafasında bir temel oluşması için, önemli bir yazı olduğunu düşünüyorum. Yanlış bilgi bilen ve bilmeyen bir sürü insan var. En azından, alırken öyle direkt hiçbir şey bilmeden almasınlar. Uzun ama güzel bir yazı olduğunu düşünüyorum. Eksikliklerimi siz de tamamlayabilirsiniz. Başka türlü konularda da yazacağımı söyleyebilirim. Fareler ve monitörlerden biri olacak bir sonra ki yazım. Umarım beğenirseniz. Herkese iyi günler dilerim. :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunlar için bence gerek yok ve aşırı derecede pahalı. Tepki süreleri diğer klavyelere göre daha iyi ama bu tepki süresine göre oyunlarda klavye farkını anlıyorsan sen kendini aşmışsındır.
 
Yok hocam fark ediliyor tepkime süreleri. Ayrıca yazıda da dediğim gibi evet pahalı ama çok daha uzun ömürlü. Zaten dediğim gibi rekabetçi oyunlarda önemli. Onun haricinde çok önemli değil o zevk işi. Ama bir kere mekanik klavye kullanınca o kaliteli hissi kaybetmek istemeyeceksiniz. En yakın zamanda paramı biriktirip bende bir mekanik klavye almak istiyorum mesela. 2 hafta Blackwidow Chroma kullandım sonra mekanik klavye arayışına girdim. Ayrıca 300 TL gibi fiyatlarda mekanik klavyeler bulunuyor artık. Zarlı klavyelerde 100 TL falan fark var. İlla gidip de 700 TL olan modellerden almanıza gerek yok sonuçta.
 
Hocam ne almayı düşünüyorsunuz?
Kafamda birkaç model var ama henüz netleşmedi. Genel olarak Brown anahtar çeşidinde bir klavye almayı düşünüyorum. Blue pek benlik değil. 300-400 TL arası bir şey alacağım. İyi olduğunu bildiğim modeller var bu fiyat bandında ama biraz daha bekliyorum. Hem bütçe açısından hem de yeni bir ürün açısından. :)
 
Çok güzel bir açıklama olmuş...

Kafamda birkaç model var ama henüz netleşmedi. Genel olarak Brown anahtar çeşidinde bir klavye almayı düşünüyorum. Blue pek benlik değil. 300-400 TL arası bir şey alacağım. İyi olduğunu bildiğim modeller var bu fiyat bandında ama biraz daha bekliyorum. Hem bütçe açısından hem de yeni bir ürün açısından. :)

367 TL ye Cherry Red versek :)

Bugün kampanyamız başladı.
Cooler Master Masterkeys PRo L White Cherry MX Red klavyemizi incelemenizi öneririm.
Nisan kampanyamız bugün başladı.

Cooler Master MasterKeys Pro L Beyaz LED Mekanik Cherry MX Fiyatı
İncelemesi;
Cooler Master Türkiye
 
Teşekkürler ama dediğim gibi bütçeyi de denkleştirmeye çalışıyorum. İlginiz için ve beğendiğiniz için teşekkür ederim.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı