Mekatronik mühendisliği mi istatistik mi?

alonetrox

Kilopat
Daha fazla  
YKS'de 276 bin yaptım. Bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği istiyordum. Sıralamam yetmediği için en başta mezuna kalmayı planlıyordum ama ailem çok sıkıntı çıkardı. Ek tercih yapmayı planlıyorum. Amacım yazılım alanında kendimi geliştirip yazılım alanında profesyonel olmak. Ama mekatronik mühendisliği ile istatistik arasında kaldım. Sizce iki bölümden hangisi yazılım alanında bana çok şey katar ve ileride iyi yerlere gelebilirim?

Son düzenleme:
@Blacksidemre istatistik okuyordu. Kendisi bilgi verebilir, ben olsam mekatronik mühendisliğini seçerdim.

Armut mu? Döner mi? Tarzı bir soru olmuş. Önce istatistik nedir? İstatistiğin alanları nedir? İstatistikte ne iş yaparsınız? (Keza Mekatronik Mühendisliği içinde aynı sorular geçerli) Daha da önemlisi sizin kişiliğiniz hangi işe müsait ve bu işleri icra edilirken hiç gördünüz mü? Bu ve benzeri tercihinizi şekillendirecek sorulara cevap bulmadan ne bu iki bölüm ne başka bölümler için tercih yapmak sizi ileride üzebilir.
Not: Yazılım ve bilgisayar mühendisliği de ortak noktadan çıkan ayrı işlerdir. Eğer icrasını gördünüz ve aynı soruları bu bölümler için cevapladıysanız bir mühendislik bölümüne girip daha sonra birinci sınıfta iyi hazırlanarak istediğiniz mühendislik bölümüne geçebilirsiniz. Zira birinci sınıfta dersler zaten mühendislik çatısı altında genellikle ortak (bazı üniversitelerde birkaç ders değişik olsa da) oluyor.

Armut mu? Döner mi? Tarzı bir soru olmuş. Önce istatistik nedir? İstatistiğin alanları nedir? İstatistikte ne iş yaparsınız? (keza mekatronik mühendisliği içinde aynı sorular geçerli) daha da önemlisi sizin kişiliğiniz hangi işe müsait ve bu işleri icra edilirken hiç gördünüz mü? Bu ve benzeri tercihinizi şekillendirecek sorulara cevap bulmadan ne bu iki bölüm ne başka bölümler için tercih yapmak sizi ileride üzebilir.
Not: Yazılım ve bilgisayar mühendisliği de ortak noktadan çıkan ayrı işlerdir. Eğer icrasını gördünüz ve aynı soruları bu bölümler için cevapladıysanız bir mühendislik bölümüne girip daha sonra birinci sınıfta iyi hazırlanarak istediğiniz mühendislik bölümüne geçebilirsiniz. Zira birinci sınıfta dersler zaten mühendislik çatısı altında genellikle ortak (bazı üniversitelerde birkaç ders değişik olsa da) oluyor.

Farklı mühendislik bölümüne geçişte YKS puanına bakılmıyor mu yoksa direkt not ortalamasına mı bakıyorlar?

Eğer benim gibi bir teknoloji delisi iseniz ve projeler yapabilirim diyorsanız sizde benim gibi mekatronik mesleğine aduket atarak giriş yapabilirsiniz.

Denial, anger, bargaining, depression, acceptance.

Istedigi yeri kazanamayan her mezun bu 5 adimdan gecer, bolum degistirme hayali 3. adimdir.

Ikisi de alakasiz bolumler.

Aslında mekatronik mühendisliğini bilgisayar ve yazılım mühendisliği tutmazsa istiyordum. Çünkü makine, elektrik, yazılım alanlarının birleşimi olduğu için ilk duyduğumda çok ilgimi çekmişti. İstatistiği ise yazılım dersleri var diye merak uyandırdı. İstatistik tüm mühendislik dallarından zor olduğunu duyunca bayağı ikilemde kaldım. Sanırım mekatronik mühendisliğine yönelmek daha doğru olur benim için.

İkisi de alakasız bölümler.
Kısmi kesişim kümesleri olsa da bu yorum maalesef doğru. Bu noktada düşünmeniz gereken bu iki bölümden birini okuyup bunlarla bir kariyer yapma hedefiniz olabilir mi? Hayır olmaz diyorsanız ve bunlardan birini seçmek zorundaysanız iki bölümün de kendine özgü faydaları var. İstatistiğin veri biliminde yeri var ve bu şekilde bir geçiş yapma imkanınız olabilir. Mekatronik mühendisliği size mühendis titrini veriyor ve önemsiz gözükse de bence değerli. Ayrıca size farklı şeyler kazandırır ve başka alanlarda iş bulmanız mümkün olabilir. Üniversiteye bakmak da burada mantıklı. İki bölümü hangi üniversitelerde kazandınız?

Kısmı kesişim kümesleri olsa da bu yorum maalesef doğru. Bu noktada düşünmeniz gereken bu iki bölümden birini okuyup bunlarla bir kariyer yapma hedefiniz olabilir mi? Hayır olmaz diyorsanız ve bunlardan birini seçmek zorundaysanız iki bölümün de kendine özgü faydaları var. İstatistiğin veri biliminde yeri var ve bu şekilde bir geçiş yapma imkanınız olabilir. Mekatronik mühendisliği size mühendis titrini veriyor ve önemsiz gözükse de bence değerli. Ayrıca size farklı şeyler kazandırır ve başka alanlarda iş bulmanız mümkün olabilir. Üniversiteye bakmak da burada mantıklı. İki bölümü hangi üniversitelerde kazandınız?

İstatistikte; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi.
Mekatronik mühendisliğinde ise; Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Fırat Üniversitesi (1 kişi kontenjanı var biraz gelmesi zor) geliyor.

Farklı mühendislik bölümüne geçişte YKS puanına bakılmıyor mu yoksa direkt not ortalamasına mı bakıyorlar?
Üç tür geçiş yapma durumunuz var:
1- MYP yani Merkezi Yerleştirme Puanıyla yatay geçiş. O da şöyle oluyor: Üniversiteye tercih yaptıktan sonra yerleştiğiniz yıl aldığınız üniversite puanıyla tekrar tercih yapar gibi (yine puanı aldığınız yıl geçerli olan alım puanlarıyla) bir üniversite tercihi yapabiliyorsunuz. En garanti yatay geçiş yolu bu dur.
2- GANO yani Genel Ağırlıklı Not Ortalaması ile geçiş. Bunda da adından anlaşılacağı üzere aldığınız ders notlarınızın ortalamasıyla geçiş yapma hakkına sahip oluyorsunuz. Fakat burada iki belirleyici unsur var:
a) Not ortalamanız.
b) Geçmek istediğiniz bölümdeki derslerle, aldığınız derslerin içeriklerinin denklik sağlaması. (Farklı üniversiteye geçmezseniz (geçerseniz, geçmek istediğiniz üniversitenin ders içeriklerine göre değişiklik gösterir) genellikle birinci sınıfta sorun olmaz)
3- Hali hazırda yerleştiğiniz bölüme devam ederken ekstra üniversite sınavına hazırlanıp, sınava girdikten sonra alacağınız puanla tercih yapmak. Böyle yaparak da yine ders içeriklerinin denkliği varsa ilgili üniversitenin mevzuatına göre not çizelgenizi (transkript) alarak denk olan dersleri saydırabilirsiniz. Ek olarak eğer farklı bir fakültedeki bölüme geçiş yapmakta isterseniz yani saydırabileceğiniz dersler olmazsa da dönem kaybı yaşamamak için notlarınızı yüksek tutarak üstten ders alabilir yahut yaz okulunda telafi sağlayabilirsiniz.
Not: Üniversiteyi çabuk bitirmeye çalışmayın. Mümkün olduğunca yöneldiğiniz alana yahut ona eklemlenecek dersleri almaya özen gösterin. (ki onun için tercih yapacağınız üniversitenin seçmeli ders esnekliğine bakmanız gerekecektir) Tercihte bulunurken de akademik kadrosuna, (ilgi duyduğunuz alanda çalışma yapmış akademisyenlerin olması, dersleri veren akademisyenlerin o dalda uzmanlaşmış olup olmadığı, akademik yazın durumu vs.) kampüsüne, kütüphanesine ve STK imkanlarına bakmayı da ihmal etmeyin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı