Memory Remapping BIOS Ayarı Nedir?

Egemen

Kilopat
Makaleler
1
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Doktor
Memory Remapping, "4 GB Sorunu" olarak da bilgisayar kullanıcıların karşısına çıkıyor ve bazı kullanıcıların korkulu rüyası haline geliyor. 3 GB'dan daha fazla RAM kullanılmak istendiği zaman hem işletim sistemi hem BIOS sadece 3.25 GB kapasitenin kullanıma hazır olduğunu belirtebiliyor.

Sadece PCI ve AGP kartları değil aynı zamanda IDE yolu da sadece 32-Bit düzeyinde çalışma kapasitesine sahip. Bu bileşenler tarafından yalnızca 32-bit adresleme kullanılabiliyor. Anakart üzerinde yer alan BIOS, girdi & çıktı cihazları için önemli bir miktar bellek ayırmaz. Kullanılabilir bellek miktarı 3 ile 4 GB arasında olur ancak hiçbir zaman 32-bit sınırlamasını geçemez.

BIOS tarafından ayrılan belleğin önemli bir kısmı ekran kartı için kullanılır. Eskiden ayrılan alan kullanılandan daha fazla bir aralıkta yer alıyordu. Örneğin 512 MB eskiden yeterli oluyordu. Günümüzde ise bilgisayarlar bu değerleri oldukça aştı ve 32-Bit sistemler bunu kaldırabilecek şekilde tasarlanmamıştır.

Memory Remap.png

BIOS üzerinde yer alan Memory Remapping özelliği ise yüklü ancak daha önceden kullanılamayan belleğin tam potansiyelinde kullanılmasını sağlıyor. Bu özellik 32-Bit sistemlerde önemli bir kullanıma sahip değildir. Çünkü 32-Bit sistemlerin 4 GB sınırı vardır. Örneğin 32-Bit Windows işletim sistemleri 4 GB RAM'in 3.25 GB'ını kullanılabilir olarak gösterecektir. Bu Microsoft tarafından konulan bir sınırlamadır. 4 GB'ın tamamını kullanmak için PAE (Physical Address Extension) etkinleştirmesi ve 32-Bit sunucu işletim sistemlerinin kullanılması gerekmektedir. Ancak bazı sunucu işletim sistemlerinin de bellek kısıtlaması mevcuttur.

64-Bit işletim sistemler ise daha verimli çalışıyor ve Memory Remapping standart olarak aktif halde bulunuyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı