Merkez bankası hiç para basmazsa ne olur?

Bilip bilmeden konuşmayın. Döviz kurlarından başka bilginiz yok zaten.
 
Bir turist fransada kasabada bir otele giriyor ve oda fiyatını soruyor. Gecelik 100 Euro diyor otel sahibi, odaya çıkın bakın beğenmezseniz paranızı geri iade ederiz diyor. Adam 100 euro uzatıyor ve odaya çıkıyor: Bu sırada otel sahibi 100 Euro ile kasabadaki manava, kasaba, çalışana olan bir bölüm borcunu ödüyor, onlarda kendi borçlarının bir bölümünü ödüyor. Sonunda kasabanın hafif kadınına borçlarını ödüyorlar, o bayanda geri dönüp otel sahibine olan bir gecelik 100 Euro borcunu ödüyor. Bu sırada turist yukarıdan iniyor ve odayı beğenmediğini söylüyor ve parasını istiyor; otel sahibi parasını iade ediyor. Turist çekip gidiyor kasabadan. Kasabaya gün sonunda fazladan para girmedi, ama herkezin borcu ödenmiş oldu. (hikayeyi biraz basitleştirdim ama genel olarak böyle.)
Bu dediğiniz paranın çarpan etkisinin özel durumu ama maalesef ekonomide her zaman bu durum gerçekleşemiyor hele de dışa açık bir ekonomide.
Buna benzer bir aksiyonu aslında Kuveyt yapıyor, öyle kolay kolay dinar basmıyor. Bu yüzden de dünyanın en değerli para birimlerinden biri Kuveyt dinarı, yaklaşık 50TL civarında.
Aynı şekilde BTC de böyle olduğu için değeri yüksek.
 
Herkes Bitcoin alsa değerlense sonra herkes aynı saniye şaaaaak diye satsa dolar bakımından sonra dolar şaaaaak diye düşse o sıra TL'ye çevirseler. Türk lirası şaaaaak değer kazanır...
 

Geri
Yukarı