Mescidi Aksa'da cemaate ses bombası atıldı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
1.5 milyar Müslüman 10 milyon nüfuslu İsrail karşısında sesini kesip oturmaya devam etsin, sıra kendilerine geldiği zaman aciz bir şekilde ölümü beklerler.
Cidden İsrail'in sadece 10 milyon nüfuslu bir ülke olduğunu mu düşünüyorsun?
 
Bu yahudileri en çok hristiyanlar katletti ama müslümanlara garezleri var. İsrail’in Irağa sınırı olsaydı o zaman görürdüm.

Haçlılar geçmişte Kudüs'ü ele geçirdiklerinde, şehri yakıp yıktılar. Müslüman ve özellikle Yahudi halkı kılıçtan geçirdiler. İsrailliler için o bölge ve özellikle Kudüs, vadedilmiş topraklar arasında. Diğer dinlere mensup kişiler ile beraber yaşamak istemiyorlar ve toprakların tamamen kendi kontrollerine geçmesini istiyorlar.

Tarih kitaplarına baktığınızda, farklı dönemlerde farklı olayların yaşandığını göreceksiniz. Çok boyutlu ve hareketli bir yer Kudüs.
 
Arap seviciliği değil. İsrail şu an vaad edilmiş topraklarının peşinde. Bu toprakların içinde Türkiye'den bölümler de var. Filistin'i tamamen ele geçirdikten sonra gözünü dikeceği ilk yer biziz.

Devlet bütününde kimse masum değil, ki Filistinliler, atalarının Osmanlı'ya isyanının ve ihanetinin acısını çekiyor bir bakıma. Ancak ne olursa olsun ortada biz zulüm varsa, buna sessiz kalınmamalı.

Bu tür olay karşısında haksızlığa karşı durmak ve dengeli olabilmek önemli.

Bir de şu var, sizin özelinizde demiyorum. "Yaptıklarının bedelini ödüyorlar" diyip duruyor birileri, ya da zulme karşı gelenlere Arap Sevicisi diyor. NE yani, gördüğüm bir zulme karşı sessiz mi kalayım? Bu kadar kolay değil, hele ki o bölgelerin 2000 yılı aşkın tarihini okuyunca hiç kolay değil.

İnsan ölçülü olmalı. Aşırıcılıktan fayda gelmez.
Biz şu an onlara karşı çıkacak güçte değiliz. Ve her zaman dediğim gibi İsrail'e bomba atıldığında Filistin'i savunan Müslümanlar neredeydi? Savunanların geneli tek taraflı savunma yapıyor. Ben cumhurbaşkanı olsam hiçbir şey yapmazdım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şu saldırıyı bile aklamaya çalışan insanlar, müslüman ise müslümanlığını, değilse bile insanlığını kaybetmiş. Kardeşim bu islamafobidir.
Tarihe baktığımızda, Kudüs'ün hem Yahudiler, hem Müslümanlar, hem de Hristiyanlar için önemli bir dini merkezdir.
Hristiyanlar, Romanın Hristiyan oluşundan sonra dini merkezlerinin büyük kısmını Avrupa'da inşaa etmiştir. Bu sebeple Kudüs'ten beklentileri kalmamıştır.
Yahudiler ise, geçmişte İsrail topraklarında bulunan şehir istilaya uğradıktan sonra dünyanın dört bir tarafına dağılmıştır. Oysa Ortadoğu, Yahudi kutsal kitabına göre Vadedilen Topraklar'dır ve Kudüs oranın başkentidir. Bu sebeple Kudüs Müslümanlarına defalarca saldırı düzenlemektedirler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Biz şu an onlara karşı çıkacak güçte değiliz. Ve her zaman dediğim gibi İsrail'e bomba atıldığında Filistin'i savunan Müslümanlar neredeydi? Savunanların geneli tek taraflı savunma yapıyor. Ben cumhurbaşkanı olsam hiçbir şey yapmazdım.

Bak daha 15 yaşındasın, bir yerden bölük pörçük duyduklarınla tam resmi görmeden eleştiriyorsun. Bu mesela o kadar kolay değil. Bir yerde insanlar evlerinden oluyor, zulme uğruyor ya da öldürülüyor. Bunun karşısında bilmeden ve taraflı konuşuyorsun.

Kudüs'ün 3000 seneyi aşkın bir tarihi var. Bunu iyice okuman gerek.

Hristiyanlar yaptıkları naneleri kabul edip bedelini ödedi. Süslüman arkadaşlar ise ufak gruplar halinde teröre devam etti. Yedikleri haltları kabul etmediler. Hala yemeye devam ediyorlar. Devletin duyguları olmaz.

Hristiyanlar hiçbir şey ödemedi, her ellerine fırsat geçtiğinde de Kudüs'u yakıp yıktılar.
 
Bak da ha 15 yaşındasın, bir yerden bölük pörçük duyduklarınla tam resmi görmeden eleştiriyorsun. Bu mesela o kadar kolay değil. Bir yerde insanlar evlerinden oluyor, zulme uğruyor ya da öldürülüyor. Bunun karşısında bilmeden ve taraflı konuşuyorsun.

Kudüs'ün 3000 seneyi aşkın bir tarihi var. Bunu iyice okuman gerek.
Siz taraflı konuşuyorsunuz. Bu konun yaş ile değil zeka ve yorumlama gücü ile ilgisi var. Ben yorumlama ve zeka gücümün yaşıtlarımın ve benden bazı büyüklerin ileride olduğuna inanıyorum. Sadece Filistin halkı öldüğü zaman İsrail halkı terörist demek ayrımcılıktan başka bir şey değildir. Çoğunuz körü körüne Filistin halkını savunuyorsunuz. İsrail halkı haksız mı? Evet haksız lakin bu Filistinlilerin haklı olduğu anlamına gelmez. Şu an İsrailliler haksız durumda. Gerçekten böyle yapmaları hoş değil.
Hristiyanlar hiçbir şey ödemedi, her ellerine fırsat geçtiğinde de Kudüs'u yakıp yıktılar
Ödemek derken ödediği tazminat ve diğer maddi şeylerden bahsediyor büyük ihtimalle.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Siz taraflı konuşuyorsunuz. Bu konun yaş ile değil zeka ve yorumlama gücü ile ilgisi var. Ben yorumlama ve zeka gücümün yaşıtlarımın ve benden bazı büyüklerin ileride olduğuna inanıyorum. Sadece Filistin halkı öldüğü zaman İsrail halkı terörist demek ayrımcılıktan başka bir şey değildir. Çoğunuz körü körüne Filistin halkını savunuyorsunuz. İsrail halkı haksız mı? Evet haksız lakin bu Filistin'lilerin haklı olduğu anlamına gelmez.

Ben bir şeyi savunmuyorum bile. Ortada biz zulüm var ve ben, sadece bunu söylüyorum. Bunu duyurmaya ve bu zulme engel olmaya çalışıyorum. Tarihi konularda yorumlama gücünün artması için okumak gerekir. Tarihi okumak, yaşanmışlıklara ve olaylara bakmak gerekir.

Filistin diğer Arap ülkeleri gibi Osmanlı'ya isyan etti ve bu da o toprakları senelerce koruyan otoritenin, oralardan kalkması anlamına geldi. Bu olayların başlangıcı budur, ben bunu her konu bahsi geldiğinde derim. Ancak buradaki İsrail faktörünün arka planı bu kadar basit değil. İsrail buraya yerleştirildi ve zamanla mevcut halkı farklı yollarla saf dışı bırakarak, sözde nufüs üstünlüğünü ele geçirdi. İnsanların tapulu evleri yıkıldı, başka dinlere mensup insanların ibadetlerine izin verilmedi, kutsal mekanlar kapatıldı, tahrip edildi.

İsrail'e yapılan roket saldırıları diyorsun, haklısın. Peki geçen 50 sene içinde kaç tane yerel halk öldürüldü, kadın çocuk demeden kaç insan zulme uğradı, evlerinden edildi, rahat yüzü görmedi, biliyor musun?

Orada olanların 30 sene önce Balkanlar'dan olanlardan bir farkı yok. İki yerde de koruyucu otoritesini kaybetmiş milletler, başka devletler tarafından akbaba gibi parça parça bölüşülmüştü. Kudüs mesela, Kudüs'te hangi dinin tarihi eseri olursa olsun, Türkler tarafından ayakta kaldığını ve Türkler sayesinde bugünleri gördüğünü göreceksin, eğer oradaki tarihi eserlerin geçmişine bakarsan. Bu bile Kudüs'ün barış ve huzur dolu bir memleket olmasını desteklemem için başlı başına bir sebep.

Uzun lafın kısası, bir yerde bir halka zulüm gösteriliyorsa, ona karşı çıkmak gerekir. He, karşı çıkmazsın, desteklersin ya da nötr kalırsın, o da kişinin hak ve düşünce özgürlüğüdür. Ama karşı çıkan adama da yok Arap sevicisisin, yok taraflısın falan demek hoş değil. Bir açıdan da oralar Arap vahhabilerinin ellerinde ölüp gitmesin diye bu çaba. Arabistan topraklarında Suud'lar başa geçince, memlekette bir tane Osmanlı eseri bırakmadı. Bugün Filistinde de İsrail başarılı gelirse ve oranın birilerine devredilmesi ya da verilmesi gerekecekse, bunlar yine vahhabiler olacak.

Uzun lafın kısası, olaylar sandığın gibi salt yorumlama gücü ile anlaşılacak şeyler değil. Her milletin kendi tarihini okumak lazım. İsrail de terörist ilan ediliyorsa, yaptığı bunca şeyler yüzünden. Yoksa bu külli ya da İsrail milletini hedef alan bir şey değil. Türkler geçmişte zulüm altında olan Yahudilere çokça yardım etmiştir, yine olsa yardım eder. Türk için dil - din - ırk yoktur, mazlumun yanında olmak vardır. Bu biraz klişe gelebilir, son dönemlerde politik mecralarca suyu çıkarıldığından, ama tarihi mirasımıza baktığınızda bunu göreceksiniz.

Ben Kudüs'un yeninden üç dinin de huzur içinde yaşayacağı bir yer olmasını istiyorum. Benim için önemli olan Kudüs ve içindeki halkın ne olursa olsun zulüm görmemesidir. Bir ideolojik yaklaşım değil bu, gerek de yok.

Bu bahsettiklerim son 60 - 70 sene için. Kudüs'ün ise 3000 seneyi aşkın bir geçmişi var. Geçmişte Romalılar'ın, Haçlılar'ın Kudüs halkına yaptıklarını, bugün İsrail Kudüs halkına yapıyor. Bu doğru değil. Bİrkaç kitap önerisinde bulunacağım, bazıları okuduğum, bazıları ise tavsiye ettiğim eserler. Bunlara bir görüş ya da taraf olarak değil, tarihi ve tarihin yorumlanmasını aktaran mecralar olarak bakmak lazım. O nedenle tarihi bir konu üstüne yerli ve yabancı birkaç kitap okumak iyi oluyor.



[/ISPOILER]

Özellikle 1848'deki savaş ve çatışmaları konu alan kitaplar, zira günümüzdeki sorun da biraz onunla alakalı.

Ödemek derken ödediği tazminat ve diğer maddi şeylerden bahsediyor büyük ihtimalle.

Avrupa ve Hristiyan halkı, bir sürü millete ve bölgeye yapığı hiçbir şey için tek bedel ödemedi. Kudüs iki kere onlar yüzünden yerle bir oldu. Aslına bakarsan İsrail'in şu an Müslümanlar ile uğraşmasının nedeni, bir bakıma oradaki halkın Müslüman olması. Yoksa Hristiyanlar onları defalarca sürdü ve katletti.
 
Nasıl ödemedi hocam? Katliamı yapıp yaşayan her insana ağırlaştırılmış ceza verildi. Maddi destek ödendi, ev veya arsa temin edildi. Yasal olarak haklar tanındı.

Almanya bu kadar kolay sıyırlamadı.

Açıkçası Hitler ve ideolojisini ayrı tutmak lazım bence. Yoksa orada haklısın.

Benim kastettiğim Haçlı ve Romalı kafası, ideolojisi ile yapılanlardı, özellikle.
 
Nasıl ödemedi hocam? Katliamı yapıp yaşayan her insana ağırlaştırılmış ceza verildi. Maddi destek ödendi, ev veya arsa temin edildi. Yasal olarak haklar tanındı.

Almanya bu kadar kolay sıyırlamadı.
Mühebbet yemesi gereken herifler teknoloji için sütten çıkmış ak kaşığa döndürüldü. Bunlar boş iddalardan ibaret değil bence.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı