Mescidi Aksa'da cemaate ses bombası atıldı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben bir şeyi savunmuyorum bile. Ortada biz zulüm var ve ben, sadece bunu söylüyorum. Bunu duyurmaya ve bu zulme engel olmaya çalışıyorum. Tarihi konularda yorumlama gücünün artması için okumak gerekir. Tarihi okumak, yaşanmışlıklara ve olaylara bakmak gerekir.

Filistin diğer Arap ülkeleri gibi Osmanlı'ya isyan etti ve bu da o toprakları senelerce koruyan otoritenin, oralardan kalkması anlamına geldi. Bu olayların başlangıcı budur, ben bunu her konu bahsi geldiğinde derim. Ancak buradaki İsrail faktörünün arka planı bu kadar basit değil. İsrail buraya yerleştirildi ve zamanla mevcut halkı farklı yollarla saf dışı bırakarak, sözde nufüs üstünlüğünü ele geçirdi. İnsanların tapulu evleri yıkıldı, başka dinlere mensup insanların ibadetlerine izin verilmedi, kutsal mekanlar kapatıldı, tahrip edildi.

İsrail'e yapılan roket saldırıları diyorsun, haklısın. Peki geçen 50 sene içinde kaç tane yerel halk öldürüldü, kadın çocuk demeden kaç insan zulme uğradı, evlerinden edildi, rahat yüzü görmedi, biliyor musun?

Orada olanların 30 sene önce Balkanlar'dan olanlardan bir farkı yok. İki yerde de koruyucu otoritesini kaybetmiş milletler, başka devletler tarafından akbaba gibi parça parça bölüşülmüştü. Kudüs mesela, Kudüs'te hangi dinin tarihi eseri olursa olsun, Türkler tarafından ayakta kaldığını ve Türkler sayesinde bugünleri gördüğünü göreceksin, eğer oradaki tarihi eserlerin geçmişine bakarsan. Bu bile Kudüs'ün barış ve huzur dolu bir memleket olmasını desteklemem için başlı başına bir sebep.

Uzun lafın kısası, bir yerde bir halka zulüm gösteriliyorsa, ona karşı çıkmak gerekir. He, karşı çıkmazsın, desteklersin ya da nötr kalırsın, o da kişinin hak ve düşünce özgürlüğüdür. Ama karşı çıkan adama da yok Arap sevicisisin, yok taraflısın falan demek hoş değil. Bir açıdan da oralar Arap vahhabilerinin ellerinde ölüp gitmesin diye bu çaba. Arabistan topraklarında Suud'lar başa geçince, memlekette bir tane Osmanlı eseri bırakmadı. Bugün Filistinde de İsrail başarılı gelirse ve oranın birilerine devredilmesi ya da verilmesi gerekecekse, bunlar yine vahhabiler olacak.

Uzun lafın kısası, olaylar sandığın gibi salt yorumlama gücü ile anlaşılacak şeyler değil. Her milletin kendi tarihini okumak lazım. İsrail de terörist ilan ediliyorsa, yaptığı bunca şeyler yüzünden. Yoksa bu külli ya da İsrail milletini hedef alan bir şey değil. Türkler geçmişte zulüm altında olan Yahudilere çokça yardım etmiştir, yine olsa yardım eder. Türk için dil - din - ırk yoktur, mazlumun yanında olmak vardır. Bu biraz klişe gelebilir, son dönemlerde politik mecralarca suyu çıkarıldığından, ama tarihi mirasımıza baktığınızda bunu göreceksiniz.

Ben Kudüs'un yeninden üç dinin de huzur içinde yaşayacağı bir yer olmasını istiyorum. Benim için önemli olan Kudüs ve içindeki halkın ne olursa olsun zulüm görmemesidir. Bir ideolojik yaklaşım değil bu, gerek de yok.

Bu bahsettiklerim son 60 - 70 sene için. Kudüs'ün ise 3000 seneyi aşkın bir geçmişi var. Geçmişte Romalılar'ın, Haçlılar'ın Kudüs halkına yaptıklarını, bugün İsrail Kudüs halkına yapıyor. Bu doğru değil. Bİrkaç kitap önerisinde bulunacağım, bazıları okuduğum, bazıları ise tavsiye ettiğim eserler. Bunlara bir görüş ya da taraf olarak değil, tarihi ve tarihin yorumlanmasını aktaran mecralar olarak bakmak lazım. O nedenle tarihi bir konu üstüne yerli ve yabancı birkaç kitap okumak iyi oluyor.



[/ISPOILER]

Özellikle 1848'deki savaş ve çatışmaları konu alan kitaplar, zira günümüzdeki sorun da biraz onunla alakalı.



Avrupa ve Hristiyan halkı, bir sürü millete ve bölgeye yapığı hiçbir şey için tek bedel ödemedi. Kudüs iki kere onlar yüzünden yerle bir oldu. Aslına bakarsan İsrail'in şu an Müslümanlar ile uğraşmasının nedeni, bir bakıma oradaki halkın Müslüman olması. Yoksa Hristiyanlar onları defalarca sürdü ve katletti.
Benim tepkim: Burada yahudiler öldüğünde tek tweet bile ya da konu bile atılmadı? Hala diliyorum çoğunluğunuz tek taraflı savunuyorsunuz. Zülüm elbette var ama bu zülmü dile getirirken kendini kaybeden çok kişi var. Bir insanın ölmesini dilemek ne kadar doğru bir şey?
Ödeme kısmına gelirsek. Alanlar bedeliyle ödedi. Ödemedi deme hakkınız yok.
 
Sözde Müslüman'ız diye geçiniyorlar. Bir Müslüman kardeşlerimize yardım yapmayı akıl edemiyorlar. Allah hiçbirini affetmesin inşallah.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Luxemburger Abkommen, Lüksemburg Anlaşması.

Açıkçası Hitler ve ideolojisini ayrı tutmak lazım bence. Yoksa orada haklısın.

Benim kastettiğim Haçlı ve Romalı kafası, ideolojisi ile yapılanlardı, özellikle.

Burada Hitler'in yaptığı katliyamı tartışmıyoruz zaten. Bak yukarıdaki uzun mesajımda da dedim, Hristiyan ideolojisi, Haçlıların ve Romalıların Kudüs'ü defalarca yakıp yıkması dedim. Okur musun lütfen?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Nasıl bir yardım yapmasını bekliyorsunuz?

Bakın hocam gerekirse oraya asker gönderelim en azından kutsal topraklar. Zaten anlayan anladı dediğimi de, neyse. (Bu arada lafım bütün Yahudilere değildir, herkes bir insandır. Sadece İslamafobisi olanlaradır lafım, konuyu boş yerlere çekmeyiniz)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Nasıl bir yardım yapmasını bekliyorsunuz?
Arkadaşım, peygamber efendimizin (S.A.V) bir hadisi vardır:
Kardeşi açken tok yatan bizden değildir.
Adamlar orada hem açlık ve sefalet ile, hem de İsrail ile uğraşıyorlar.
Müslüman dediğin kardeşine yardım eder.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Burada Hitler'in yaptığı katliyamı tartışmıyoruz zaten. Bak yukarıdaki uzun mesajımda da dedim, Hristiyan ideolojisi, Haçlıların ve Romalıların Kudüs'ü defalarca yakıp yıkması dedim. Okur musun lütfen?
Bu adama laf anlatmaya çalışma, kanser bu adam. Sabah bana da taktı, göz ardı ettim gitti.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı