Meslek seçimi için tavsiye

Hocam kime söylesem hep seçme kötü bir meslek diye bana cevap veriyorlar ve ben bu konuda bilgisiz olduğum için size söyleme gereği duydum.

Nedir mesela?

Bilgisayar parçalarıyla aran iyise tabii ki yazılım mühendisliği fakat her üniversite ile düzgün yere gelemessin çok çalışman gerek.

Pekiya bildiğiniz bilgisayar ile ilgili başka bir meslek var mı?

Bilgisayar sektöründe Türkiye de kazanç sağlayabilmek için benzersiz inovasyon, ar-ge çalışmaları ile yapılmayanı yapmak gerekiyor, en basitinden pos yazılımının daha iyisini yapmak ya da yapılmamış bir alternatif, ödeme yöntemi geliştirip kendi ofisini kurup pazarlamak gibi, sıradan bir yazılımcı olmak yeterli kalmaz, benim sektördeki analizim bu şekilde.

Bilgisayar parçaları ile aran iyi ise ilerde hedefin bir teknoloji mağazası açamak, veya bir marka yaratmak olmalı. Mesela itopya, mesela monster bilgisayar gibi. Bu zamanda eleman olarak çalışmakla bir yerlere varılacak gibi değil.

Bilgisayar parçalarıyla aran iyise tabii ki yazılım mühendisliği fakat her üniversite ile düzgün yere gelemessin çok çalışman gerek.

Bilgisayar sektöründe Türkiye de kazanç sağlayabilmek için benzersiz inovasyon, ar-ge çalışmaları ile yapılmayanı yapmak gerekiyor, en basitinden pos yazılımının daha iyisini yapmak ya da yapılmamış bir alternatif, ödeme yöntemi geliştirip kendi ofisini kurup pazarlamak gibi, sıradan bir yazılımcı olmak yeterli kalmaz, benim sektördeki analizim bu şekilde.

Anladım soruma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Bilgisayar parçaları ile aran iyi ise ileride hedefin bir teknoloji mağazası açamak, veya bir marka yaratmak olmalı. Mesela İtopya, mesela Monster bilgisayar gibi. Bu zamanda eleman olarak çalışmakla bir yerlere varılacak gibi değil.

Daha 8.sınıf ve LGS'ye gireceğim yani şu zaman değişirmi bilemem çok endişeliyim yanlış bir karar vermek istemiyorum ama cevapladığınız için teşekkür ederim.

Bilgisayar parçaları ile aran iyi ise ilerde hedefin bir teknoloji mağazası açamak, veya bir marka yaratmak olmalı. Mesela itopya, mesela monster bilgisayar gibi. Bu zamanda eleman olarak çalışmakla bir yerlere varılacak gibi değil.
İşverenlerden ne çektiğimi bir ben bir Allah bilir, beni bu sektörden soğuttular.

Benim oğlumda sınava giriyor. Ben kendi oğlum için ne düşünüyorsam sanada onu önerdim. Bence daha şimdiden çok çalışmalısınız. Bir şeyden çok herşeyden biraz bilmelisiniz. Oyunu az dersleri çok çalışmalısınız. Bunları yaparsanız yaşıtlarınızdan önde olursunuz.

Ülkemizde teknoloji sektöründe gelişmek zor, birçok engel var önünüze çıkacak. Özellikle Türkiye'de işçi ve müşteri arası ilişki çok kötü, bir zaman sonra çalışanda bıkıyor haliyle.

İşverenlerden ne çektiğimi bir ben bir Allah bilir, beni bu sektörden soğuttular.

Bu duruma getiriliyor sonra da bu bilgisayarcılar mahvediyor, doğru düzgün işini yapmıyor deniyor. İnsan yaptığı işten zevk almadıkça verimi düşer. Bu dediğime sırf para için hiçbir şey bilmeden işe gireyim gerisine sonra bakarız diyenleri dahil etmeyin.

Hizmet sektörü de aynı şekilde, size bir kural verilmiş o kurallar çerçevesinde yardımcı olmaya çalışıyorsunuz. Karşınızdaki size sinirleniyor, çünkü sistemin nasıl işlediğini bilmiyor.

Bu paragrafı mühendislik oku vs diyecek arkadaşlara ithafen yazıyorum.

Günümüzde ne yazık ki ülkemizde bir kavram karmaşası yaşanıyor, mühendislik ile teknisyenlik karıştırılıyor. Tabii bunun en büyük sebeplerinden biri ülkemizdeki fabrika sahiplerinin bu mesleği teknisyenlik seviyesine indirgemesi.

Öncelikle mühendislik sanılanın aksine teknisyenlikten ibaret değil, insanların ihtiyaçlarını karşılamaya dayalı üretilen teorik tasarımı teknisyenlerin uygulayabileceği pratik hale dönüştüren meslektir. Yani kısaca mühendislik dediğimiz şey aslında Ar-Ge'dir(ama ne yazık ki ülkemizdeki Ar-Ge sektörü çok zayıf) ve senin üniversitede herhangi bir mühendislikte göreceğin dersler teoriktir ve hepsi Ar-Ge oluşturmak üzerinedir. Bu bilgiyi bir hayal kırıklığı oluşmaması adına veriyorum, çünkü ne yazık ki bir çok genç bu bilgiyi üniversiteye geldiğinde öğreniyor ve de ülkemizde bölümler arası geçiş yapmak vs şeyler çok zor olduğu için ve bu konuda aileler pek empati yapmadığı için mental olarak çöküş yaşanıyor. Mühendisliğe karşı ayrı bir tutkunuz yoksa teorik dersler sizi yıpratır ve 4 seneyi verimsiz şekilde geçirirsiniz, diplomalı işsizler arasına adınızı yazdırır ve çevrenizin baskısıyla aşağılık kompleksiyle tanışırsınız.

Sonuç olarak bu durumun oluşmaması adına, öncelikle ne olmalıyımdan ziyade neyden hoşlanıyorum diye sormak daha doğru olur. Önünde üniversite için 4 yıl var(üniversite pek mecburi olmasa da okuduğun bölüme göre yarattığı network göz ardı edilmemeli), evet çok uzun bir süre ama bu 4 yıl gözünü kapayıp açıncaya kadar geçiyor, o yüzden bu süreci verimli kullanmak çok önemli. Kitap oku, dil öğren, yazılım öğren, spor yap. Lise hayatını olabildiğince dolu geçir. Lisenin sonunda bence bir sonuca varmış olursun, ona göre tercihini yaparsın.

**Eğer bilgisayar ile vs aran iyiyse alternatif olarak teknisyenlik düşünebilirsin, adı sebebiyle biraz küçümseniyor lakin iyi bir teknisyen fabrikada mühendisle yaklaşık aynı maaşı alıyor ve genelde mühendise işi öğreten teknisyen oluyor. Ülkemiz şartları komik, naparsın :d

Kötü meslek diye bir şey yoktur. Herkesin ilgi alanı farklı eğer senin istediğin çok para kazandıracak meslekse o başka, ama ilerideki 40-50 yılda mutlu olacağın bir meslek istiyorsan başkasının fikirlerini yol haritası olarak değil tavsiye olarak değerlendirmelisin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı