Meslek seçimi konusunda ne yapılmalı?

ArdaStrix

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba herkese, 19 yaşıma gireceğim birkaç ay sonra. YKS sınavımdan çıktım ve 95-109bin arası bir sıralama gelmesi çok yüksek olasılık. Ailem mühendislik seç falan diyor ama ben mühendis olmak istemiyorum. Öyle çok özel bir sebebi yok ama kendimi orada görmüyorum diyeyim. Pilotluk okumak istiyorum ama OBP'm düşük olduğu için sınavı falan fulle yakın yapmam lazım ki geri atmasıyla kazanabileyim. Yani ücretli okumak dışında pek tercihim yok buradan devam edeceksem. Ailemin durumu var, isterse 1 daire satıp okutabilirler ama hayır deseler bile (ki pek olumlu değiller bu konuda) kendim 2 sene boyunca birikim yapıp okumak istiyorum. Total okul masrafı, zamları falan hesaba katınca, muhtemelen 4.5 milyon civarı. Bunun 2-2.5 milyonunu iki senede motokuryelik yaparak biriktirmek istiyorum, bunun hakkında ChatGPT ile altın alıp faize attığım senaryoyu falan kurdum. %15'lik stopaj vergisini falan da hesapladım, yani anlayacağınız durum bu. Annem motokuryelik yapmamı istemiyor ama babamın bu parayı vermeyeceğini de biliyor. Daha geçen komşu çocuğu kaza yapıp gözaltına alınmış ama kendisi yaya yoluna falan girmiş yani kabahat onun. Arkadaşım zamanında motokuryelik yapmıştı, farklı kişilerlede konuştum (direkt Trendyol Go'da çalışan) bu parayı harcamadan altın yapıp köşeye atarsan biriktirebilirsin dediler.

Vallahi sana sunu söyleyeyim, ailenin istegi ile ya da zoru ile okuyunca insanlar bir yerden sonra patliyor, 100% olmasa bile 90% filandir yani. 4 yili gecmiyor, kimisi saliyor 5 yil oluyor 6 yile cikiyor, kimisi yeter diyor birakiyor, kimisi bitiriyor bitirdikten sonra elini surmuyor. Gun sonunda kendi istedigine donuyorsun, arada giden yillarda iste deneyim oluyor diyelim. Para yoksa, baska sehirde muhendistlik yaz, yani bir ortam gorursun, biraz kafan rahatlar, arkadasin filan yaparsin. Parayi toparlayinca duruma bakarsin, ortama bakarsin, 3. sinif filansan bitirirsin ne olacak, lisans cerez. En azindan cantada bir diploma fazla olur, zarar gelmez.

Para getirisi olmayacak sadece harcayacağım bi 3 yıl gibi duruyor. Aynı zamanda çalışsam bile derslerde olacağı için boştayken çalışacağım kadar olmayacak. Beğenmeme atan hangi kafayla attı anlamadım, kendi paramı biriktireyim yazmışım şuraya.

Hangi muh. Geliyor senin puana? Hangi okul?

Hangi muh. Geliyor senin puana? Hangi okul?
Sayısal 90 bin civarına bilgisayar, uçak falan yazabiliyorsun ama dediğim gibi. Pilot olacağım diye yalandan uçak mühendisliğide okuyacak değilim ya. İstanbul Gelişim yarı yarıya falan geliyor.

Bilgisayarda gelen çok üni var marmara falan.

cok yatkinligin yoksa salla onlari, bir de para verme. Para biriktirip kactigin senaryoya gore dusunursek, degmez ozel okul. İTÜ jeofizik, jeoloji, cevher hazirlama filan? Ne diyorsun? 93 bin filanmis. İngilizce bilmiyorsan hazirligi var, kampusu guzel, sosyal ortamin filan da olur, bir de bunlar araziye filan cikiyorlar degisik degisik dersleri var kafa dagitirsin, en kotu bitirirsen İTÜden mezun oldum dersin. Bir de gidince gorursun, mutlaka senin kafada insan cikar. Toplu tasimaya filan da yakin, onunde metro birakiyor.

Cevher hazırlama neymiş gümüşten altın mı yapıyoruz? Nükleerfizik falan okumayı istiyorum aslında ama bunlar asıl mesleğimden sonra kendimi geliştirmek istersem yapacağım şeyler. İzmir ve Yıldız Teknik geliyor Fizik bölümünde ama benim istek bambaşka ya. Sırf dediklerini yapacağım diye başka yer yazıp gizlice para biriktirme işi zaman kaybı gibi.

Ben de bilmiyorum ne yapiyorlar, internete yazinca gordum siralamasi uyuyor nukleerfizik var mi ki lisans? Yildiz teknik fizik hakkinda bilgim hiç yok, herkesin unuttugu bir yerde kampusu. Fizikte de senin kafada insan cok bulursun ama fizik biraz bogabilir bastan söyleyeyim, basit ama uzaksan, motivasyonun yoksa eziyet cekersin fizikte.

Nükleerfizik değil de fizik bölümünü okuyorsun ondan sonra üzerine bir şeyler yapman gerekiyor galiba. Fizik bölümü mezun vermiyor diye capslerde vardı. Bilmiyorum ne yapacağımı. Belki deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği yazarım, geçen sene istiyordum ama puanım yetmemişti. Bu sene yetiyor ama o da sıkıntılı meslek. Bir gidiyorsun 6 ay sonra geliyorsun. Gemi kaptanlığına çıkıyor dediğim mühendislik. Bu sene ayt fizikte 14 soruda 13/1 yaptım ama üniversite düzeyi bambaşkadır.

Son düzenleme:

İlgin varsa fizik kolay bolum bayağı cerez. Vermemesinin en buyuk sebebi, 1. puani dusuk bos kal miyim gidiyim diyen cok oluyor, 2. gidiyim bolum degistirirm bakarim duruma diyenler cok oluyor. İstanbul fizik oyleydi bir ara, baraj kadar puani vardi, sonra ne oldu bilmiyorum hala yasiyor bolum bilmiyorum.
Bunlar yuzunden o capsler, yoksa erken bile biter.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…