Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Sanal makineye Windows 10 Enterprise LTSC 2021 64 Bit kurulumu yaptım ve ayarlamalarını yaptım. Sonra ise Microsoft Edge'i açıp Google'a girdim ve normalde Google'a Edge üzerinden her ilk girişimde çıkan "Google Chrome indirin" uyarısı çıkmadı. Ben de F12 Dev Tools'u açıp User Agent kontrolü yapmak istedim. Yaptığımda ilginç bir manzara ile karşılaştım.
Microsoft Edge, Google'a ait sitelere (Google, YouTube gibi) kendisini Google Chrome olarak tanıtıyor. Bunu sadece User Agent tarafında yapmakla kalmayıp User Agent Client Hints tarafında da yapıyor.
Normal, Google'a ait olmayan bir sitede
Gördüğünüz gibi Google'a ait olmayan bir sitede bu çıktılarda Microsoft Edge'a ait girdiler çıkıyor. Yani siteye kendisini Microsoft Edge olarak tanıtıyor.
Aynı işlemi Google'a ait sitelerde (Google, YouTube gibi) yapınca çıktılar şu şekilde oluyor:
Gördüğünüz gibi
Yani Microsoft, sırf Edge ile Google'a ait sitelere girince "Google Chrome'u indirin" uyarısı çıkmasın diye siteye kendisini Google Chrome olarak tanıtıyor.
Sizce Microsoft'un yaptığı bu hamle iyi mi, kötü mü?
Microsoft Edge, Google'a ait sitelere (Google, YouTube gibi) kendisini Google Chrome olarak tanıtıyor. Bunu sadece User Agent tarafında yapmakla kalmayıp User Agent Client Hints tarafında da yapıyor.
Normal, Google'a ait olmayan bir sitede
navigator.userAgent ve navigator.userAgentData çıktıları şu şekilde:Gördüğünüz gibi Google'a ait olmayan bir sitede bu çıktılarda Microsoft Edge'a ait girdiler çıkıyor. Yani siteye kendisini Microsoft Edge olarak tanıtıyor.
Aynı işlemi Google'a ait sitelerde (Google, YouTube gibi) yapınca çıktılar şu şekilde oluyor:
Gördüğünüz gibi
navigator.userAgent girdisi Safari/537.36 değeri ile bitiyor. Diğer sitelerdekinin aksine Edg/105.0.1343.33 yazısı yok. navigator.userAgentData girdisinde ise Microsoft Edge girdisi yerine Google Chrome girdisi mevcut.Yani Microsoft, sırf Edge ile Google'a ait sitelere girince "Google Chrome'u indirin" uyarısı çıkmasın diye siteye kendisini Google Chrome olarak tanıtıyor.
Sizce Microsoft'un yaptığı bu hamle iyi mi, kötü mü?