Microsoft Edge, Google sitelerine kendini Google Chrome olarak tanıtıyor

Google ve Microsoft aynı şeyi yapıyor. Bence burada bir sorun göremiyorum. Ayrıca gizlilik odaklı bir tarayıcı takıntınız yoksa, Edge varken Chrome indirmek tamamen saçmalık diyebilirim. Edge Chrome'dan performans, özellik bakımından 3-4 kat ileride. Hatta Chrome'un çözemediği çoğu sorunu, Microsoft çözüp Chromium alt yapısına sunuyor. Windows'da Chromium'un bu kadar iyi ivme kazanmasında büyük payları var.
Chromium her zaman popülerdi. Pazar payı her zaman yüksekti ve her zaman liderdi. :)

Google ve Microsoft aynı şeyi yapıyor. Bence burada bir sorun göremiyorum. Ayrıca gizlilik odaklı bir tarayıcı takıntınız yoksa, Edge varken Chrome indirmek tamamen saçmalık diyebilirim. Edge, Chrome'dan performans, özellik bakımından 3-4 kat ileride. Hatta Chrome'un çözemediği çoğu sorunu, Microsoft çözüp Chromium alt yapısına sunuyor. Windows'da Chromium'un bu kadar iyi ivme kazanmasında büyük payları var.
Ben de öyle düşünüyorum açıkçası. Microsoft'un kendini Google sitelerine Chrome olarak tanıtmasına benzer olarak Google da kendini Microsoft sitelerine Edge olarak tanıtabilir. Yani firmaların yaptığı hamleler aslında son kullanıcıların internet deneyimini iyileştirmek için yapılıyor. Rekabet ortamına ne kadar uygun olduğu tartışılır fakat son kullanıcı bazında konuşursak bu hamleler gayet iyi.

Performans olarak Edge ile Chrome arasında bir fark olmasa da (çünkü ikisi de Chromium tabanlı) Edge dediğiniz gibi özellik tarafında Chrome'dan çok daha ileride. Bir kere en başta Microsoft Edge, Windows 11 işletim sistemindeki yeni tasarıma çok daha uyumlu. Gerek Mica efekti olsun, gerek Acrylic efektli sağ tık menüleri olsun gerçekten Windows 11'in tasarım diline uyuyor. Google Chrome ise alışageldiğimiz Chrome tasarımını kullanmaya devam ediyor.

Ayrıca Microsoft Edge'de dosyayı belli bir konuma kaydetmeden açma özelliği var. Chrome'da bir Word belgesini indirmek istediğinizde direkt olarak açma gibi bir seçeneğiniz yok. Önce kaydetmeniz, sonra açmanız gerekiyor. Edge'de ise direkt olarak "Aç" komutu verilebiliyor. Verince dosya Temp klasörüne kaydedilip açılıyor. Bu sayede normal bir indirme klasörüne kaydedilmemiş oluyor ve tek bir Temp temizliği ile silinebiliyor, aynı Firefox gibi.

Edge'de bir de indirilenler açılır menüsü mevcut. En son indirilen dosyaları direkt olarak oradan görebiliyorsunuz. Chrome'da ise en son indirilen dosyalara ulaşmak için ayrı bir sayfaya gitmek gerekiyor.

Bunun gibi birçok fark sayılabilir.
Chromium her zaman popülerdi. Pazar payı her zaman yüksekti ve her zaman liderdi. :)
Zaten Microsoft'un bu hamlesi sadece anti-rekabetçilik anlamında sıkıntılı. Yoksa Edge kullanıcılarının bazılarını rahatsız eden "Chrome indirin" uyarısının gitmesi aslında Edge'i ağır şekilde kullanan kullanıcıları sevindiriyor. Ancak anti-rekabetçilik anlamında biraz sıkıntılı. Microsoft zaten Windows'ta Edge kullanılsın diye epey uğraşırken bir de Google'ın "Chrome indirin" uyarısını bypass etmesi anti-rekabetçilik anlamında sıkıntılı.

Bu nedenle bu karar hem iyi hem de kötü.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı