Rehber Microsoft Edge Tavsiye Ettiğim Ayarlar ve Uzantılar

Eki Görüntüle 429634

Yeni Microsoft Edge ile web'de gezinmeyi daha da kolay hale getirmek için performans, uyumluluk ve hıza sahip olursunuz. Tarayıcı Windows 10/11 güncel sürümü ile yüklü olarak geliyor. Ama eski sürüm yüklenebiliyor. O yüzden güncel olduğundan emin olun.

Kod:
edge://settings/help

Eki Görüntüle 2032506

Başka bir işletim sistemi veya eski bir sürüm kullanıyorsanız bağlantıdan yükleyebilirsiniz. Tekrar kurulum bazı sorunları da çözecektir. Sorunlarınız varsa özellikle yönetici hakları ile tekrar yükleme yapın.

Microsoft Edge ve Bing, çevrimiçi gizliliğinizi korumak için gerekli araçları sunar. Web'deki en kapsamlı yerleşik öğrenme ve erişilebilirlik araçları yelpazesine sahip olan yeni Microsoft Edge, işlerinizi halletmenize yardımcı olmak için tasarlandı. Microsoft Edge, tarayıcıda doğrudan yerleşik olarak bulunan Microsoft güvenlik teknolojisine sahiptir, bu sayede internette güvenli bir şekilde gezinmeye başlamak için hiçbir şey yapmanız gerekmez.

İlk olarak gizlilik, arama ve hizmetler ayarlarını gösteriyorum. Ayarlar menüsünde soldan gizlilik, arama ve hizmetleri seçin. Sonraki görsellerde hangi ayarları değiştirdiğimi göstereceğim.

Eki Görüntüle 1933959

Eki Görüntüle 1933950

Eki Görüntüle 1933949

Eki Görüntüle 2032505

Cloudflare ve Next varsayılan olarak tarayıcıda var. Buna alternatif olarak AdGuard'ın genel DNS kullanılabilir. AdGuard'ın reklam engelleyen, engellemeyen ve aile filtresi olarak üçe ayrılan ücretsiz DNS hizmeti var. Reklam engelleyen sorunlara yol açabiliyor. O yüzden seçerken dikkatli olun. Ayrıca AdGuard ve Next DNS'in ücretli hizmetleri de var. Bunlar daha detaylı reklam engelleme sunuyor. Reklam engelleyici dönemi bittiğinde büyük ihtimalle reklam engelleme buralardan dönecek.

VPN ayarı şimdilik denemede ama ileride ücretli sunulacak. Sizin seçtiğiniz siteler ve HTTPS desteklemeyen sitelerde devreye giriyor. Tarayıcılar bunu gizlilik adı altında ek servis ayağına satıyorlar. Gizlilik isteyen insanın Edge'de ne işi var diyebilirim. Gizlilik için VPN ve tarayıcı arayanlara Proton ve LibreWolf öneriyorum.

Eki Görüntüle 1943340

Eki Görüntüle 1933947

Edge, Microsoft Türkiye'nin garip anlaşmalarından dolayı varsayılan olarak Yandex arama motoru ile geliyor. Arayüzünde en kötü yereyerleştirilmiş arama ayarlarından, arama motorunu Google olarak değiştirmeniz gerekiyor.

Eki Görüntüle 1933946

Eki Görüntüle 1933966

Eki Görüntüle 1933944

Eki Görüntüle 1933957

Eki Görüntüle 1933958

Eki Görüntüle 1933956


H264ify uzantısı YouTube video oynatıcısını farklı bir Codec ile çalışmaya zorlar. Bu yöntem YouTube CPU tüketimini azaltır. Ama 1080P 60 FPS üstü video seçeneklerinden mahrum kalırsınız.


Mue uzantısını kurduktan sonra otomatik devre dışı olacaktır. Microsoft bilinçsiz kullanıcının, yeni sekme sayfasının bozulmasını engellemek ve kendi hizmetlerini dayatmak için yapıyor. Yeni sekme sayfası çok kaynak tükettiğinden Mue kullanmanızı şiddetle öneriyorum. Uzantıyı kurduktan sonra uzantılar sayfasından tekrar etkinleştirmeniz gerekiyor.

Eki Görüntüle 1620966


Kısaca yukarıda Edge güvenlik, gizlilik odaklı ve basit kullanıcının sorun yaşamayacağı şekilde hazırladım. Edge gizlilik odaklı bir tarayıcı değil. Ama Chrome gibi size çoğu ayarı sunmayan bir tarayıcı yerine daha fazla özelleştirme sunan hızlı bir tarayıcı. Bu yüzden Chrome, Opera kullanmak yerine Edge kullanmanızı öneririm. Gizlilik odaklı tarayıcı arayanlara Brave, LibreWolf ya da Firefox öneriyorum.
 
Son düzenleme:
@Bordo38 Nano adblocker, reklam engelleme olarak geçiyor. Nano defender ise, reklam engelleme uyarısını kaldırıyor. İki uzantı, diğer reklam engelleme uzantılarına göre düşük bellek tüketiyor. Tüm filtreleri açık halde Nano adblocker ve defender toplamda 70 Bin MB bellek tüketiyor. Diğer reklam engelleme uzantıları saf hallerinde 100 Bin MB bellek tüketiyor. Bu konuda gerekli testleri yapıp, paylaşmıştım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@Bordo38 Nano adblocker, reklam engelleme olarak geçiyor. Nano defender ise, reklam engelleme uyarısını kaldırıyor. İki uzantı, diğer reklam engelleme uzantılarına göre düşük bellek tüketiyor. Tüm fitlreleri açık halde Nano adblocker ve defender toplam da 70 Bin MB bellek tüketiyor. Diğer reklam engelleme uzantıları saf hallerin de 100 Bin MB bellek tüketiyor. Bu konu da gerekli testleri yapıp, paylaşmıştım.
Bu eklentileri edge mağazısın'dan değil de chrome mağazsın'dan eklememizin herhangi bir sakıncası olur mu?

Teşekkür ederim.
 
@Bordo38Diğer reklam engelleme uzantıları saf hallerin de 100 Bin MB bellek tüketiyor.
Diğerlerini bilmiyorum ama uBlock Origin oldukça düşük bellek tüketiyor. Tabii hangisini kullanmayı seviyorsanız onu kullanabilirsiniz, hepsi memnun eder. Bence uBlock Origin daha iyi. :)
Untitled.png
 
Normal sürümündeki veri toplama ayarlarını kapatmak için Shut Up 10 yazılımını kullanabilirsiniz.
Uygulamayı yönetici olarak çalıştırın. İstiyorsanız Edge sekmesi altından önerilen ayarları kapatın. Ama ben ''Apply only recommended settings'' ayarını yapmanızı öneririm. Windows 10 diğer veri toplama ve gizliği ihlal eden hizmet ve görevleri kapatmasını sağlar.

Screenshot_1.png


Bu ayarları yapınca tarayıcı geri bildirim işlevi de devre dışı kalıyor. Bu ayarı açmak için ise resimdeki ayarı kapatın. Ayrıca bu uygulamanın sitesini ara sıra kontrol edin. Windows kendini güncelledikçe değişen ayarlar ve yeni eklenen ayarlar için uygulamaya güncelleme sunuyorlar.

Screenshot_2.png


Bazı yerlerde ''Tarayıcınız kuruluşunuz tarafından yönetilir.'' diye yazılar görebilirsiniz. Bu bir sorun değil. Uygulama işletmelerdeki gibi ayarı engellediği için böyle bir uyarı veriyor.

Screenshot_1.png


Uzantı sayfasını güncellemişler. Yakında Edge insider sayfasındaki gibi koyu tema desteği de getirecekler.

Screenshot_1.png


Dark Reader - Edge
HTTPS Everywhere - Edge

Bu özellik bayağı önce gelmişti. Ama bilmeyenler için anlatayım. Yer imlerine eklediğiniz sitenin sadece simgesini gösterebiliyorsunuz. Diğer tarayıcılarda simge olarak görebilmek için adını silmeniz gerekiyor.
Screenshot_4.png


Screenshot_5.png
 
Son düzenleme:
Selamlar hocam daha önce soruldu mu bilmiyorum sorulduysa affola. Benim Google hesabımda Gmail hesabım girili ve tüm linklerim ve şifrelerim bu Gmail hesabımda mevcut. Edge kurdum bayağı beğendim fakat Gmail hesabım ile giriş yok hotmail girişi var sanırım sadece. Bunu çözmenin bir yolu var mı yoksa eşitlemeyi sadece hotmail ile mi yapmak zorundayız?
 
Yeni güncelleme ile Web yakalama ayarı geldi. Bu ayar sayfaların istediğiniz bir alanı ya da tamamının ekran görüntüsünü almanızı sağlıyor. Şimdilik gördüğüm kadarıyla ekran kısmını ayarladıktan sonra Kopyala diyerek görüntüyü alıyorsunuz. Bu görüntüyü Paint 3D vb. yapıştır diyerek aktarıyorsunuz. Ya da Çiz diyerek resmin üzerine bir şeyler yazıp, çıkan arayüzden ayrıca resmi kaydedebiliyorsunuz. Windows 10 Alıntı ve Taslak sistemini kullanmadığımdan, belki bu yazılım ile uyumludur.

Göze çarpan diğer özellik ise İşletmeler için sunulan Kiosk mode diyebiliriz. Detayları bağlantıda yazıyor. Ayrıca diğer güncelleme notları için ikinci bağlantıya göz atabilirsiniz.
Configure Microsoft Edge kiosk mode | Microsoft Docs
Microsoft Edge release notes for Stable Channel | Microsoft Docs

Screenshot_3.png


Screenshot_4.png


Bana göre Lightshot halen daha rahat ve basit bir kullanıma sahip. Microsoft bu ekran alıntısı sistemini kullanıcıya sunduğu ayarlar ile basitleştirmesi gerekiyor.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı