Rehber Milli Eğitim Bakanlığına bağlı "F@tih" ağına nasıl bağlanılır?

Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Intel Core 2 Duo
4GB Ram
Meslek
Hizmetçi, Öğrenci
Giriş:
Bildiğiniz üzere okullarda ve bazı Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda f@tih isimli bir ağ ile internet erişimi sağlanıyor. Takdir ettiğiniz üzere bu ağda bir siteye girmek "Bağlantınız Gizli Değil" hatası yüzünden sinir bozucu bir hal alıyor. Bugün size Milli Eğitim Bakanlığının bizzat kendisi tarafından sunulan "Fatih CA" sertifikası ile "Bağlantınız Gizli Değil" hatasını nasıl çözeceğiz onu anlatmaya çalışacağım.

Gelişme:
Öncelikle buraya tıklayarak sertifikamızı indirelim.
Daha sonra inen sertifikayı telefonun kolay erişebileceğiniz bir klasörüne taşıyalım. Şimdi telefonumuzun ayarlar uygulamasına gidelim ve sertifika araması yapalım. Eğer arama fonksiyonu cihazınızda yoksa "Gizlilik ve Güvenlik" bölümündeki sertifikalar bölümüne gelelim. Buradan "Cihaz depolamasından yükle" seçeneğini seçelim. Açılan menüden "CA sertifikaları"nı seçelim. Dosya yöneticisi size sertifikayı belirtmeniz için açılacak. Buradan indirdiğimiz sertifikayı seçip indirme işlemini tamamlayalım.

Sonuç:
Bu işlemler sonucunda f@tih ağına Bakanlığın kısıtlamaları çerçevesinde rahatça kullanabilmeniz gerekli. Burada anlattığım işlem Android 11 ve üzerini çalıştıran cihazlar için geçerli olup Windows ve eski Android cihazlar için rehberimi güncelleyeceğim. Okuduğunuz için teşekkür, umarım işinize yarar.

Doğrudan ana mesaja ekleme yapamadığım için bu mesajdan devam edeceğim.

Sertifika yükleme işleminden önce internet baglantınızı kesmenizi öneririm. Bazen Huawei ve Xiaomi cihazlarda sorunlara neden olabiliyor internetin açık olması.

Eki Görüntüle 2423720
1. Verdiğim bağlantı üzerinden sertifikayı indirip masaüstüne koyalım
Eki Görüntüle 2423723
2. Sertifikamızı, verilen uyarıyı onaylayıp kurmaya başlayalım.
Eki Görüntüle 2423725
3. Açılan pencerede "Geçerli Kullanıcı" seçeneğine tıklayıp devam edelim.
Eki Görüntüle 2423729
4. Sertifika depolama alanı seçeneğinde "Tüm sertifikaları aşağıdaki depolama alanına yerleştir" seçeneğini seçip "Gözat..." seçeneğini seçelim.
Eki Görüntüle 2423731
5. Açılan pencereden "Güvenilen Kök Sertifika Yetkilileri" klasörünü seçelim ve tamam tuşuna basalım.
Eki Görüntüle 2423732
6. Sonraki tuşuna basıp işleme devam edelim.
Eki Görüntüle 2423733
7. Son tuşuna basarak sıradan sihirbazı sonlandıralım.
Eki Görüntüle 2423735Eki Görüntüle 2423736
8. Küçük penceredeki "Tamam" büyük penceredeki "Evet" tuşuna basıp işlemi bitirelim.
Eki Görüntüle 2423737
9. Bu ekranı gördüğünüzde artık bilgisayarınızı yeniden başlatmaya hazırsınız demektir.
10. İşlem tamamlanmıştır artık cihazınızı internete bağlayabilirsiniz.

Not: Bu kurulum CyanogenMod12.1 kurulu Samsung Galaxy S+ cihazına yapılmıştır bazı kısımlarda farklılık olması muhtemeldir.
Eki Görüntüle 24237531. Verdiğim linkten indirdiğimiz sertifikamızı ulaşması kolay bir klasöre yerleştirelim.
Eki Görüntüle 24237552. Cihaz ayarlarından güvenlik ayarlarına giriş yapalım.
Eki Görüntüle 24237563. "SD karttan yükle" seçeneğiniseçelim.
Eki Görüntüle 24237594. Ben burada cihazıma sonradan farklı bir dosya yöneticisi kurmuştum o nedenle onunla devam etmek için "Yalnızca Bir Defa" seçeneğini seçip devam ediyorum.Eki Görüntüle 24237735. Sertifikamızı daha önceden koyduğumuz klasöre gidip seçelim.
Eki Görüntüle 24237756. Sertifikamıza "fatihca" ismini verip Kimlik bilgisi kullanımını "VPN ve uygulamalar" olarak seçelim ve "Tamam" tuşuna basalım.
Eki Görüntüle 24237767. Eğer şifreniz yoksa sadece kuruluma mahsus ekran kilidi oluşturalım. Kurulum sonrası şifreyi kaldırabilirsiniz.
Eki Görüntüle 24237789. Güvenlik ayarlarındaki "Güvenilir kimlik bilgisi" menüsüne girip "Kullanıcı" sekmesine geçelim. Eğer bu şekildeki gibi "fatihca" sertifikamız gözüküyorsa işlem başarılı demektir.
Eki Görüntüle 2423781Eki Görüntüle 242378210. Android güvenlik politikası dolayısıyla bu bildirimi görebilirsiniz. Tedirgin olmanıza gerek yok bu sertifika normal internetinizi kullanırken size zarar vermez fayda da sunmaz.
Umarım işinize yarar.

Bazı üyeler tıpkı üniversite ve belediye internetlerinde olduğu gibi yetkilendirme esaslı internete sahip olduklarını ve bu yöntemin kuru kuruya işe yaramadığını belirtti. Eğer bu tarz bir ağa sahipseniz yetkilendirme sayfasından EBA hesabınız ile giriş yapmanız gerekmekteymiş. Bu konuda uyandığı için @Loki Laufeyson nickli üyemize teşekkür ediyorum. Linux ve iOS için de kurulum rehberi hazırlamaya çalışacağım, şu anda Android 14 bir cihaz bulmaya çalışıyorum.

Bu konuda anlattığım yöntem ile herhangi bir ağ sertifikasını kurabilirsiniz. Yani elinizde bir ağ sertifikası varsa ve kuramıyorsanız bu konu işinize yarar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bunu okulda deneyeceğim fakat soracağım şey benim telefonda kendi ev internetine bağlandığımda girdiğim siteleri kısıtlar mı bu sertifika?

Son düzenleyen: Moderatör:
Doğrudan ana mesaja ekleme yapamadığım için bu mesajdan devam edeceğim.

Ana mesajda belirtmeyi unutmuşum. Sertifika yükleme işleminden önce internet baglantınızı kesmenizi öneririm. Bazen Huawei ve Xiaomi cihazlarda sorunlara neden olabiliyor internetin açık olması.

IMG-20250214-WA0013.jpg

1. Verdiğim bağlantı üzerinden sertifikayı indirip masaüstüne koyalım
IMG-20250214-WA0019.jpg

2. Sertifikamızı, verilen uyarıyı onaylayıp kurmaya başlayalım.
IMG-20250214-WA0011.jpg

3. Açılan pencerede "Geçerli Kullanıcı" seçeneğine tıklayıp devam edelim.
IMG-20250214-WA0012.jpg

4. Sertifika depolama alanı seçeneğinde "Tüm sertifikaları aşağıdaki depolama alanına yerleştir" seçeneğini seçip "Gözat..." seçeneğini seçelim.
IMG-20250214-WA0017.jpg

5. Açılan pencereden "Güvenilen Kök Sertifika Yetkilileri" klasörünü seçelim ve tamam tuşuna basalım.
IMG-20250214-WA0010.jpg

6. Sonraki tuşuna basıp işleme devam edelim.
IMG-20250214-WA0015.jpg

7. Son tuşuna basarak sıradan sihirbazı sonlandıralım.
IMG-20250214-WA0014.jpg
IMG-20250214-WA0016.jpg

8. Küçük penceredeki "Tamam" büyük penceredeki "Evet" tuşuna basıp işlemi bitirelim.
IMG-20250214-WA0018.jpg

9. Bu ekranı gördüğünüzde artık bilgisayarınızı yeniden başlatmaya hazırsınız demektir.
10. İşlem tamamlanmıştır artık cihazınızı internete bağlayabilirsiniz.

Not: Bu kurulum CyanogenMod12.1 kurulu Samsung Galaxy S+ cihazına yapılmıştır bazı kısımlarda farklılık olması muhtemeldir.
IMG-20250214-WA0031.jpg
1. Verdiğim linkten indirdiğimiz sertifikamızı ulaşması kolay bir klasöre yerleştirelim.
IMG-20250214-WA0029.jpg
2. Cihaz ayarlarından güvenlik ayarlarına giriş yapalım.
IMG-20250214-WA0028.jpg
3. "SD karttan yükle" seçeneğiniseçelim.
IMG-20250214-WA0027.jpg
4. Ben burada cihazıma sonradan farklı bir dosya yöneticisi kurmuştum o nedenle onunla devam etmek için "Yalnızca Bir Defa" seçeneğini seçip devam ediyorum.
IMG-20250214-WA0026.jpg
5. Sertifikamızı daha önceden koyduğumuz klasöre gidip seçelim.
IMG-20250214-WA0024.jpg
6. Sertifikamıza "fatihca" ismini verip Kimlik bilgisi kullanımını "VPN ve uygulamalar" olarak seçelim ve "Tamam" tuşuna basalım.
IMG-20250214-WA0023.jpg
7. Eğer şifreniz yoksa sadece kuruluma mahsus ekran kilidi oluşturalım. Kurulum sonrası şifreyi kaldırabilirsiniz.
IMG-20250214-WA0022.jpg
9. Güvenlik ayarlarındaki "Güvenilir kimlik bilgisi" menüsüne girip "Kullanıcı" sekmesine geçelim. Eğer bu şekildeki gibi "fatihca" sertifikamız gözüküyorsa işlem başarılı demektir.
IMG-20250214-WA0021.jpg
IMG-20250214-WA0020.jpg
10. Android güvenlik politikası dolayısıyla bu bildirimi görebilirsiniz. Tedirgin olmanıza gerek yok bu sertifika normal internetinizi kullanırken size zarar vermez fayda da sunmaz.
Umarım işinize yarar.

Bazı üyeler tıpkı üniversite ve belediye internetlerinde olduğu gibi yetkilendirme esaslı internete sahip olduklarını ve bu yöntemin kuru kuruya işe yaramadığını belirtti. Eğer bu tarz bir ağa sahipseniz yetkilendirme sayfasından EBA hesabınız ile giriş yapmanız gerekmekteymiş. Bu konuda uyandığı için @Loki Laufeyson nickli üyemize teşekkür ediyorum. Linux ve iOS için de kurulum rehberi hazırlamaya çalışacağım, şu anda Android 14 bir cihaz bulmaya çalışıyorum.

Bu konuda anlattığım yöntem ile herhangi bir ağ sertifikasını kurabilirsiniz. Yani elinizde bir ağ sertifikası varsa ve kuramıyorsanız bu konu işinize yarar.

Moderatorlere sevgilerimi yolluyorum gerçekten birleştirmişler mesajımı.

Son düzenleme:
Bunu okulda deneyeceğim fakat soracağım şey benim telefonda kendi ev internetine bağlandığımda girdiğim siteleri kısıtlar mı bu sertifika?

Sertifika internetini kısıtlamaz, kısıtlamayı koyan tek şey MEB'in güvenlik duvarı/firewallıdır.Muhtemelen MEB'in firewallında cihazda sertifika yüklü değil ise internete çıkış yapamasın veya tamamen engelle gibi bir kural olabilir.

Aslında baglanti protokolünü değiştirip kısıtlamayı komple geçmek mümkün ancak bu yöntemin güvenli olduğunu düşünmüyorum.

Yeni konular

Geri
Yukarı