Merhaba arkadaşlar. Sorun başlıktaki gibidir. Direwolf20 1.12 mod paketiyle oynarken 8 GB RAM yetmiyor.
Sistemim:
- İşlemci: Intel Core i5 3570K (4.0 GHz overclock'lu)
- Anakart: ASUS P8Z77-V lx.
- RAM: G.Skill ares 2x4GB (8 GB) DDR3 2133MHz CL10.
- Ekran kartı: MSI GTX 960 Gaming 2G.
- Depolama: Samsung 840 EVO 120GB SSD ve Kingston UV400 240GB SSD (sistemde HDD yok)
- Kasa: Xigmatek asgard Pro.
- Güç kaynağı: Xigmatek XCP-A600
- Soğutucu: Aerocool verkho5.
İşletim sistemim ve oyunum orijinal. Yani korsandan kaynaklı bir sorun bulunmuyor. Windows 10 Pro 1903 kullanıyorum.
Kullandığım mod paketi direwolf20 1.12. sadece Forge'u ve birkaç modu güncelledim, Custom main Menu'yu devre dışı bıraktım ve railcraft ile project Red modlarını ekledim. Bu arada bunları yapmadan önce de aynı sorun vardı.
Öncelikle boştaki RAM kullanımını göstereyim:
Eki Görüntüle 440006
Boşta gördüğünüz gibi 2.1 GB RAM kullanımı görünüyor. Aslında arkada bir resim düzenleme uygulaması açıktı ancak bilgisayar yeni açıldığında hiçbir şey açık değilken ortalama RAM kullanımı 2.1-2.4 GB arası oluyor. (arka planda sadece Kaspersky, NVIDIA, Realtek ve VMware tray açık)
Ancak oyuna girdiğimde daha ana ekranda RAM kullanımı çıldırıyor:
Eki Görüntüle 440012
Eki Görüntüle 440013
Gördüğünüz gibi sadece Minecraft daha ana ekranda bile 4599 MB RAM kullanıyor. Toplam RAM kullanımı ise 7.4 GB oluyor.
Dünyaya girdiğimde ise RAM kullanımı iyice artıyor:
Eki Görüntüle 440015
Eki Görüntüle 440016
Eki Görüntüle 440017
Resimlerde de gördüğünüz gibi oyun 5289 MB RAM yiyor. Toplam RAM kullanımı aynı gibi görünse de "commited" yani hem gerçek hem de sanal bellek üzerinden belirlenen RAM kullanımı ana ekranda 8.4 GB iken oyuna girince 9.6 GB oluyor. Zaten fark ettiyseniz Minecraft, oyuna ayırdığım RAM'in tamamını kullanıyor. (5. resimde sağ üst tarafta belli oluyor, "allocated: 100% 3698MB" yazıyor)
Bu sorundan dolayı jetpack ile hızlı hızlı uçarken oyun sık sık 5-10 saniyeliğine takılıyor. Aslında 5-10 saniyelik takılmanın sebebi Minecraft'a ayırdığım RAM'in yetersiz olması. Ancak şu haliyle bile bilgisayarımdaki RAM'in tamamı kullanıldığı için daha da arttırdığımda ne olacağını tahmin bile edemiyorum.
RAM kullanımını biraz olsun bastırmak ve oyuna ekstra RAM sağlayabilmek adına sistem RAM'inde biraz boşluk elde etmek için sizce ne yapabilirim?
Not: Resimlerde faithful 32x32 adlı bir doku paketi aktifti, ancak doku paketini kapatsam da bir şey değişmiyor.