Minecraft'ın kısa tarihçesi

Başlangıç

Minecraft ilk adımını 2009’da Markus "Notch" Persson’la attı. Java tabanlı basit bir inşa sistemiydi: ne görev vardı ne de amaç. Sadece sen, birkaç piksel blok ve sınırsız olasılık. Ama temelindeki fikir açıktı; ''özgür dünya''. Bu basit yapı kısa sürede oyuncular arasında yayıldı, versiyonlar arka arkaya geldi: Indev, Infdev, Alpha, Beta…
Derken 2011’de tam sürüm çıktı. Artık sadece blok dizmek değil, gece gelen yaratıklardan kaçmak, maden kazmak, dünyalara geçmek gerekiyordu. Oyun, oyuncuyu sadece yaratıcı değil hayatta kalmaya zorlayan bir sisteme evrildi. Bu dönemde "sandbox" kavramının tanımı bile yeniden yazıldı.

Gelişime açılış

2012 sonrası konsol versiyonlarıyla birlikte Minecraft salonlara, televizyonlara taşındı. Mobil sürümle otobüste, yatakta bile blok kırabiliyordun. 2014'te Microsoft’un Mojang’ı satın almasıyla işler kurumsallaştı. Minecraft artık milyon dolarlık bir markaydı.

Gelişim

Sonrasında eğitim versiyonları geldi. Kodlama, fizik, kimya... Öğrenciler dijital dünyada laboratuvar kuruyor, deney yapıyordu. Ardından "Story Mode" geldi, Minecraft artık bir hikâye anlatıcısı da olmuştu. Ancak gerçek dönüşüm güncellemelerle yaşandı: okyanusları derinleştiren mekanikler, köy sistemlerinin revizyonu, nether bölgesinin baştan tasarlanması... Bu dönemlerde oyun sadece içerik değil, grafiksel olarak da evrildi. RTX desteğiyle aydınlatma ve gölge sistemleri oyuna yeni bir boyut kattı.

Ufak not

Ama belki de Minecraft’ı diğerlerinden ayıran, topluluk gücü oldu. Modlar, haritalar, texture paketleri... Oyuncular oyunu kendi elleriyle yeniden tasarladı. Kimi Star Wars evrenini kurdu, kimi sanal şehirler oluşturdu. Minecraft artık bir oyun olmaktan çıktı, dijital bir platforma dönüştü.

Gelecek

Geleceğe gelince... Minecraft kendi evrimini artık geliştiricilerden değil oyunculardan alıyor. Yapay zekâ ile desteklenen NPC’ler, prosedürel hikâye sistemleri, oyun içi fizik motorları ve hatta alternatif gerçeklik deneyimleri — hepsi mod yapımcılarının ellerinde şekilleniyor. Minecraft bugün dijital mimarların, sistem hacker’larının ve hayal gücü sınırsız olanların laboratuvarına dönüştü.

Elimden geldiği kadar yazmaya çalıştım. Ufak yerlerde yapay zekadan yardım aldım. Umarım iyi olmuştur.

Elinize sağlık.

Oyun açık dünya oyunu olmasıyla beraber oyuncuların özgürce hareket edebileceği bir oyun oldu. Bu sebepten de yaratıcı olma yarışı oluştu. Bundan ötürü modlar, haritalar yapıldı, sunucular kuruldu.

Özellikle "komut bloğu" ile birlikte insanlar gerçekten de maddi durumu oyun almaya yetmeyen insanlar için bir amaç taşıyan haritalar yapmaya başladı. Örneğin bir tuşa basınca seni ışınlıyor, sana görev verebiliyordu. Çok basit örneği "Oyunbaz Hayran Haritaları" serisi. Zamanında insanlar haritalar yapıyordu. Yani bir hikayesi varmışcasına eğlenebiliyorduk.

Ufak bir ekleme yapmak istedim. Artık bu oyunu oynayanların yaşı büyüdüğü için popülerlik azaldı. Üzüldüm ya. Artık eggwars kimse oynamıyor, build battle kimse oynamıyor..

Bunu da kendim ekliyim, Minecraft'taki bazı eşyaların ve UI tasarımlarının çoğu Minecraft'tan önce Notch tarafından geliştirilen Legend of the Chambered oyunundan gelmektedir.

@closed.selim Açıkçası ben daha kitlesinin azaldığını düşünmüyorum. Aksine yükseldi. Özellikle yurt dışında bu sene daha çok popüler gibi geldi bana. Technoblade vefat ettikten sonra bir düşüş yaşanmıştı ama Daquavis gibi kanallar fazlalaştı. Bu sayede ilgi daha çok arttı. Beğendiğiniz için teşekkür ederim. @closed.selim @Esrefovic

Türkiye çapında ben azaldığını düşünüyorum hocam. RDR2 gibi oyunlar çıktığından beridir daha adamakıllı videosu minceraft survival çeken kanal görmedim. Arada bir sonoyuncu falan giriyorum ve gördüğüm kadarıyla kesinlikle eski popülerliği kalmamış. Yurt dışı diyince 8 milyar insandan söz ediyoruz. Dünya çapında eminim hala popülerliği devam ediyordur.

Ah be.. 1.7.2 sürümünde skin kullanabildiğim için sırf o sürümü oynardım. Ardından 1.8 gelince mod paketi falan kurardık.. Ne günlermiş hacı.

Alpha v1.0.4'ten bu yana hâlâ bu oyunu oynuyorsam, oyun bir şeyleri iyi yapıyor demektir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…