Mobilde kripto para olacağını iddia eden uygulamalar doğru mu?

Aeklink

Hectopat
Katılım
9 Kasım 2020
Mesajlar
5.805
Makaleler
6
Çözümler
20
Yer
Antalya
İlki "Pi Network". Diğeri "Bee Network". Bunlara her gün giriş yapıp puan kazanıyorsunuz. Sonra ilerleyen zamanlarda bu birim gerçek bir kripto paraya dönüşürse para kazanıyorsunuz. Olay bu. Doğru mu bu? Bana inandırıcı gelmedi. Ayrıca Bee'ye telefon numaramı verince kabul etmiyor.
 
Öncelikle belirteyim mining ile yaklaşık 2 haftadır ilgilenyiorum, derin bir bilgim yok, hatalı bilgi vermek istemem kimseye. Bunlar sadece benim izlenimlerimdir.

Pi network'un whitepaper'ini hızlıca bir okudum, mining'e yaklaşımları çok ilginç. Belli başlı farkları yazabilirim elimden geldiği kadar;

1) Katılımcılar gerçek kişileri davet ediyor ve bir güvenilir bir ağ oluşturuyorlar, yanlış anlamadıysam katılım sırasına göre veya lokasyona dayalı bir hiyerarşi oluşuyor, (saadet zincirlerindeki gibi geldi bana), ve tüm katılımcılar uygulamaya her gün giriş yapmalılar (gerçek kişi olduklarını / robot olmadıklarını kanıtlamak için).

2) Stellar consensus dedikleri bir sistemleri var, ödüller proof of work (pow) usulü dağıtılmıyor, bu da demek oluyor ki ağdaki enerji sarfiyatı btc eth gibi kriptoparalardan çok çok daha az (nispeten çevre dostu diyebiliriz). Yine pow kullanmadıkları için miner havuzlarına da gerek olmadığını yazmışlar, kısaca işlem gücüne değil de, kişilerin gerçek kişiler olmasına dayanan bir güven zinciri. Bu sebeple kişiler cep telefonlarından bile girip günlük doğrulamasını gerçekleştirebilecek imiş.

3) Gerçek kişilerden oluşan bu "güven zinciri" ağdaki kripto para trafiğini denetliyor onaylıyor, bu kısmı mantık olarak diğer coinlerle benzer, yani sistemin merkezi olmasının önüne geçiyor (decentralisation muhabbeti)

4) Muhtemelen ağdaki kripto para trafiği bir ücrete tabi ve toplanan bu ücret, belli aralıkla ağdaki gerçek katılımcılara "meritokratik" bir biçimde dağıtılıyormuş. White paper'deki tam kelime bu, meritokratik. Benim anladığım ağa yapılan katkıya göre kişiler payını alıyor. Nedir bu katkının ölçüsü derseniz o kısmını çok iyi anladığımı söyleyemem, terimlere pek yabancıyım, iki ihtimal geliyor aklıma birincisi ağa davet edilen kişi sayısı, ikincisi ağda geçirilen süre belkide?

Bunlar tamamen kendi izlenimlerimdir, direk whitepaper'ı okuyup edindiğim görüşlerdir, kesinlik payı olmayan şeylerdir, yanlışım varsa lütfen düzeltiniz. bu coin henüz geliştirme aşamasında olduğu için bu bilgilrein çoğu değişebilir.
 

Geri
Yukarı