Rehber Mobilde, Mobil Uygulama Geliştirmek

Selam Dostlar!

Gün geçtikte ihtiyaç artan, çoğu insanın gülerek geçip gitti ama ihtiyaç haline gelen bir konuya göz atacağız.

Biraz konuyu uzatacağım, karmaşıklığı azaltan bir kütüphane kullanacağız ve yaklaşık 15 dakika içerisinde otomatik bir APK derleme tamamlayacağız.

Mobilden Yazılımcılık Yapılır Mı? Ne Kadar Sağlıklı?
Özetle, yazılım yapılır; geliştiriciler bu alana pek yatırım yapmadığı için imkanlar biraz kısıtlı o kadar.

NAS İle Mobil Uygulama Geliştirmek İçin Neleri Bilmeliyiz?

NAS (Nopen Android Studio) Hakkında Bilmemiz Gerekenler

link: NAndroidStudio

Adım adım kuralım! (Temel düzey Android bildiğinizi varsaymak zorundayım.)
1- ZArchive uygulamasını Play Store'dan yükleyin.
2- Linkteki 0.3 sürümlü dosya ile Termux dosyasını indirin.
3- ZArchive ile Termux.zip dosyasından Termux.apk dosyasını çıkarıp kurun.

4- Dahili hafızanızda (İndirilenler, Belgeler ve DCIM gibi klasörler bulunur) NAndroidStudio adında bir klasör oluşturun.
5- 0.3 sürümlü zip dosyanızı oluşturduğunuz klasörün içine çıkartın.
6- Termux'a ayarlardan tüm dosyalara erişim izni verin.
7- Termux'a girin, "pkg update && pkg upgrade && pkg install python && cd /sdcard/NAndroidStudio && python başlatıcı.py" komutunu çalıştırın. Çıkan (y/n) sorularına "y" yazıp enterlayarak yanıt verin. (e/h ise e diyin.)
8- Çıkan ekranda ortam kurulumunu seçin, zaten tek modülümüz. 7. maddedeki kurallar geçerli. İşlem bittiğinde "exit" ile termuxu kapatın.
9- NAndroidStudio klasöründeki şambonlar klasörüne girin. yeni-proje.zip dosyasını bir üst klasöre çıkıp çalışmalar klasörüne çıkartın.
10- termuxu yeniden açın "chmod -R 777 /data/data/com.termux/files/home/nas" komudunu çalıştırın ve ardından "cd /sdcard/NAndroidStudio/çalışmalar/yeni-proje && sh gradlew assembleDebug" komutunu çalıştırın.

Derleme başarılı olacaktır. Hataları ve sorularınızı paylaşmaktan çekinmeyin.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250713-234524.jpg
    139,7 KB · Görüntüleme: 27
Termux ortamının iyi bir arayüz sunduğuna inanmıyorum. Daha sade ve kafa karıştırmayan arayüzü olan codeassist ve Aide'yi kullanabilirsiniz.

Termux ortamının iyi bir arayüz sunduğuna inanmıyorum. Daha sade ve kafa karıştırmayan arayüzü olan codeassist ve Aide'yi kullanabilirsiniz.
Görüşünüz için teşekkürler.

Arayüzden neyi kast ettiğinizi pek anlayamadım. Ortamı kurma ve oluşturma konusunda Termux zorunlu ama eğer script yazma diyorsanız zaten projeyi sdcard içine kurduk TribEdit gibi editörler ile kolaylıkla script yazılabilir.

Nano ile yazılacak değil 4 farklı editör kullandım projeyi kendim baştan oluşturmak zorunda kaldım.

Termux topluluğunun önceden derlemiş olduğu paketlere ihtiyacımız var (jdk-18 ve aapt2)

Arayüz derken Termux kullanmayı pek gerek görmedim. Daha iyi IDE'ler var. Bu biraz zorlaştırmış işlemi. Ama bu da güzel yararlı olmuş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…