Monitör bir anda kapandı ve açılmıyor

ıwas21

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar dün aldığım monitor dün akşam bir anda siyah ekran gelip bozuldu ve daha da gelmedi. Sadece açınca Lenovo yazısı geliyor başka bir şey gelmiyor ama eski monitörüm çalışıyor.

Acınca Lenovo yazısı geliyorsa bence monitör bozulmamıştır. Bozuk olsa hiç görüntü gelmez. Kabloda bir sorun olabilir. Ya da ekran kartının diğer girişlerini deneyebilirsin.

Acınca Lenovo yazısı geliyorsa bence monitör bozulmamıştır. Bozuk olsa hiç görüntü gelmez. Kabloda bir sorun olabilir. Ya da ekran kartının diğer girişlerini deneyebilirsin.

Hocam bir yöntemi yok mudur?

Televizyona da taktım yine aynı

Son düzenleme:
Mesela Ekran kartı sürücüsü otomatik güncellendiyse, Windows ekran çözünürlüğünü yanlış bir değere çekmiş olabilir. Özellikle AMD veya NVIDIA denetim panellerinde özel çözünürlük tanımlanmışsa, monitör bunu çıkış olarak alabilir ama görüntü veremez.

Ya da İki monitör birden bağlıysa (eski+yeni gibi), bazen sistem yeni monitöre yanlış çözünürlük ya da desteklemediği tazeleme hızı (örneğin 100Hz) atayabilir. Bu durumda monitör “signal out of range” gibi bir mesaj göstermezse, siyah ekran verip tamamen sessiz kalabilir.

Bir oyun ya da uygulama monitör çözünürlüğünü geçici olarak değiştirdiyse ve sistem onu hatırladıysa (örneğin 1440p'ye çekip çıktıysan), bu ayar yeniden başlattığında monitöre geçersiz bir sinyal gönderir

Ya da Monitörler bilgisayara kendilerini "tanıtır" (EDID denen bir veriyle). Eğer bu veri bozulduysa ya da bağlantı sorunluysa, bilgisayar monitörü yanlış tanır ve uyumsuz bir sinyal yollar.

Monitör kendiliğinden çözünürlük değiştirmez. Ama bilgisayar veya ekran kartı ona yanlış çözünürlük sinyali gönderebilir. Bu da monitörde "görüntü varmış gibi" siyah ekran görünmesine neden olur..

Sana soru sormuştum. Sen televizyona ne bağladın da görüntü alamadım dedin?

Mesela Ekran kartı sürücüsü otomatik güncellendiyse, Windows ekran çözünürlüğünü yanlış bir değere çekmiş olabilir. Özellikle AMD veya NVIDIA denetim panellerinde özel çözünürlük tanımlanmışsa, monitör bunu çıkış olarak alabilir ama görüntü veremez.

Ya da İki monitör birden bağlıysa (eski+yeni gibi), bazen sistem yeni monitöre yanlış çözünürlük ya da desteklemediği tazeleme hızı (örneğin 100Hz) atayabilir. Bu durumda monitör “signal out of range” gibi bir mesaj göstermezse, siyah ekran verip tamamen sessiz kalabilir.

Bir oyun ya da uygulama monitör çözünürlüğünü geçici olarak değiştirdiyse ve sistem onu hatırladıysa (örneğin 1440P'ye çekip çıktıysan), bu ayar yeniden başlattığında monitöre geçersiz bir sinyal gönderir

Ya da Monitörler bilgisayara kendilerini "tanıtır" (EDID denen bir veriyle). Eğer bu veri bozulduysa ya da bağlantı sorunluysa, bilgisayar monitörü yanlış tanır ve uyumsuz bir sinyal yollar.

Monitör kendiliğinden çözünürlük değiştirmez. Ama bilgisayar veya ekran kartı ona yanlış çözünürlük sinyali gönderebilir. Bu da monitörde "görüntü varmış gibi" siyah ekran görünmesine neden olur?

Sana soru sormuştum. Sen televizyona ne bağladın da görüntü alamadım dedin?

Hocam ben monitoru televizyona bağladım göruntu gelmedi. Bir de beIN var bizde onu bağladım yine gelmedi. Peki bu anlattığın olay varsa nasıl çözerim? Sadece ilk başta Lenovo yazısı geliyor. Oda monitoru kapatıp açınca geliyor

Sanırım eski ve yeni monitörü aynı anda takıp kullanmıyorsun. Yenisinden görüntü alamıyorsun ama yenisini çıkartıp yerine eski monitörü taktığında görüntü alıyorsun. O zaman ekran kartında sorun yok. Farklı HDMI kablolarıyla da denemişsin yine görüntü gelmemiş. Farklı girişleri denemişsin yine sonuç alamamışsın. Yeni monitörüne sadece beIN cihazı bağlamışsın ondan da görüntü alamadıysan büyük olasılıkla monitörün arızalanmış gibi duruyor.

Denemek için monitörün fabrika ayarlarına döndürmeye çalış. Yani resetle (İnternette nasıl yapılacağı yazar)

İkinci deneme için eski monitörü tak ve çözünürlüğü 1920x1080 60Hz yap. Sonra da
Sadece yeni monitörü takıp aç. Hala siyahsa sorun monitörde.

Zaten monitörü yeni almışsın. Değişim/iade talep et.

Hocam ikisini de aynı anda da kullandım dediklerini deneyeceğim

Son düzenleme:
Sanırım eski ve yeni monitörü aynı anda takıp kullanmıyorsun. Yenisinden görüntü alamıyorsun ama yenisini çıkartıp yerine eski monitörü taktığında görüntü alıyorsun. O zaman ekran kartında sorun yok. Farklı HDMI kablolarıyla da denemişsin yine görüntü gelmemiş. Farklı girişleri denemişsin yine sonuç alamamışsın. Yeni monitörüne sadece beIN cihazı bağlamışsın ondan da görüntü alamadıysan büyük olasılıkla monitörün arızalanmış gibi duruyor.

Denemek için monitörün fabrika ayarlarına döndürmeye çalış. Yani resetle (İnternette nasıl yapılacağı yazar)

İkinci deneme için eski monitörü tak ve çözünürlüğü 1920x1080 60Hz yap. Sonra da
Sadece yeni monitörü takıp aç. Hala siyahsa sorun monitörde.

Zaten monitörü yeni almışsın. Değişim/iade talep et.

Eğer mağazadan aldıysan koy kutusuna durumunu anlat. Eğer internetten aldıysan bir dilekçe ile durumu yaz ve yolla. Şöyle yazabilirsin.

Ürün Değişim/İade Talep Dilekçesi

Ürün: Lenovo R24E-20 23.8" Monitör
Satın Alma Tarihi:
Fatura No:

Sayın Yetkili,

Yukarıda bilgileri yer alan monitör, satın alındıktan sonraki ilk kullanım gününde çalışmayı durdurmuştur. Ürünü bilgisayarıma HDMI kablosuyla bağladıktan sonra yalnızca açılışta “Lenovo” logosu görünmekte, ardından ekran siyah kalmakta ve hiçbir şekilde görüntü alınamamaktadır.

Monitör, farklı HDMI kabloları ve farklı cihazlarla da test edilmiş olup sorun devam etmektedir. Aynı sistemde başka bir monitör sorunsuz şekilde çalışmaktadır. Dolayısıyla arızanın üründen kaynaklandığı açıkça anlaşılmaktadır.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, ürünün arızalı çıkması nedeniyle ayıplı mal statüsünde değerlendirilmesini, bu nedenle değişim veya iadesinin gerçekleştirilmesini talep ediyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Ad – Soyad:
İmza:
Tarih:

Firmaya böyle bir mail at. Seninle irtibata geçmelerini iste.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı