Monitör değişikliği sonrası takılmalar

errain

Hectopat
Katılım
3 Şubat 2021
Mesajlar
250
Çözümler
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Bir süre önce ekran kartından tam verim alabilmek adına monitör değişikliğine gittim. Daha önce 60Hz bir monitörüm vardı hiçbir sorunum yoktu. Acer marka 165 Hz monitör aldım. Ekran kartım NVIDIA monitör FreeSync ama artık FreeSync G-SYNC desteklediği için bir sorun görmedim. Monitörü bağladım G-SYNC aktif ettim ve favori oyunum Cold War açtım.

Hz farkını sonuna kadar hissettim yalnız takılmalar olduğunu fark ettim her maça girdiğimde belli aralıklarla takılmalar görüntü atlamaları oluyordu. Ben bunu internet ile alakalı olabilir diye görmezden geldim. Ama baktımki her gün her maçta oluyor bu durum. Vede hiç olmayan bir ses gelmeye başladı kasadan ya da ekran kartından ya da fanlardan sesin kaynağını tespit edemedim hala. Ses uğultu şeklinde yükselip azalan bir ses. Sanki fan hızlanıyor yavaşlıyor ya da uğultu şeklinde ama yükselip azalan bir ses.

Afterburner açtığımda sıcaklıklar normal seviyelerde bu ses olduğu halde. Ekran kartım normal performansta 61-64 derece çok yüke girerse Max 71 derece. Diğer oyunlara bakmak istedim. 165 Hz G-SYNC açık olmasına rağmen tüm oyunlarda takılma olduğunu tespit ettim. Monitörü 60 Hz deaktif duruma getirdiğimde ise takılmalar geçiyor ama görüntü akışı inanılmaz rahatsız etmeye başladı. Sanki 60 FPS değil de 25-30 gibi. Başka monitör denedim 60 Hz olan maalesef artık görüntü 60FPS'te akıcı değil rahatsız edici konuma geldi.

Neden bu duruma geldi hiç fikrim yok. Şu an 75Hz AOC FreeSync bir monitöre geçtim. Cold War oynarken G-SYNC açık halde performans akıcı rahatsız edici değil. Ama diğer oyunlarda bu mod problemli takılmalar oluyor.

O oyunlarda ise G-SYNC off 60 Hz seçip oynuyorum. Ekran kartından gelen uğultu sesine gelirsek her zaman olmuyor genelde FPS kilidini açınca oluyor. Ekran kartı 5 aylık garantiye vermek istemiyorum. Sebebi eğer arıza tespit edilir değişim ve ürün olmayıp ücret iadesine döner diye zarara uğramamak için. Yaptıklarım; DDU ile ekran kartı driverları silip en stabil sürümü yükledim.

Windows güncellemeleri yapıldı. RAM parçalarım sıfır ve test ettim. Yalnız Windows legacy olarak yüklü yani UEFI değil bir alakası olabilir mi bilmiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

Sistemim:
İşlemci: Intel i5 9400F.
RAM: 8x2 16 GB DDR4 2666 MHz Corsair.
Ekran kartı: MSI RTX 2060 Super Ventus gp.
Güç kaynağı: Xigmatek 600W 80Plus.
Anakart: ASUS B365M-K
 

Geri
Yukarı