Monitör incelemeleri ve renk kalibrasyonu ile ilgili bilgiler

Experiment67

Hectopat
Katılım
21 Ekim 2016
Mesajlar
106
Çözümler
2
Baştan belirtiyorum oyun monitörü kullanmadım.

Monitörler X-Rite Display Pro Plus cihazı ile renk ve ışık kalibrasyonu tamamladıktan sonra kullanılıyor. Renk doğrulu hakkında yorum yapabilirim.
Workstation (İş istasyonu ya da İş bilgisayarı) kullanmak üzere 20-30 monitör alımı gerçekleştirdim. Evimde kullanmak üzere bazı monitörler aldım ve sattım.
Dell, ASUS, Eizo, Viewsonic ve BenQ kullandım. 1-2 ay gibi kısa süreli Nec monitör tecrübem de oldu.
  • Unutulmaması gereken nokta iade için şartlar uygun dahi olsa servis süreci ve iadenin hesabınıza yatırılması gibi işlemler nedeniyle 10-15 gün vakit harcamayı göze almanız gerekiyor.

Markalara göre Monitör Tecrübelerim:

ASUS

  • "ASUS Pa329c" sıfır ölü piksel garanti etmeden renklerin doğruluğu için üretilmiş bir monitördür. 32inç ve 4k olan bu monitörde 14 adet ölü piksel ile karşılaştım. Amazon üzerinden Webdenal firması aracılığı ile satılan bir üründü. Ayıplı ürün olduğuna dair servis onayı aldıktan sonra sorunsuz iade işlemi gerçekleştirdim.
  • "ASUS ProArt PA24AC" modelinde de 6 adet ölü pixel ile karşılaştım. Bu ürünü de Hepsiburada üzerinden satın almıştım. Servisten belge aldığım için iade kısmında problem çıkmadı.

Viewsonic

  • "Viewsonic VP2768-4k" Modelinde problem yaşamadım. Teslim sürecinde ben yoktum. İki kenarı da ezilmiş bir kutu ile karşılaştım. Normalde teslim alınmaması gereken bir kargo. Viewsonic fabrikada ürünü iyi paketlediği için kargo çalışanları kutuyu nasıl daha iyi ezebiliriz adlı çalışmasına gerçekleştirmişler. Buna rağmen monitör sağ kurtulmayı başardı. İki üç senedir günde 10-13 saat arası sorunsuz çalışmakta
  • "ViewSonic VX3276-4K" Modelini 2019 başında almıştık. Bu üründe sağ bölümünde ufak bir ışık sızması sorunu mevcut. Gözü rahatsız etmediği ve yazılımcı arkadaş kullandığı için garanti vs işlemleri ile uğraşılmadı.
  • "ViewSonic VP2785-4K" Renk performansından memnun olduğum bir cihaz. 2 hafta kadar renk bozulmadan çalışıyoruz. Normal bir monitörde 2 günde bir kalibrasyona ihtiyaç duyuyor.

Dell

  • "Dell U2711" Modelini 2012-2013 net tarihini hatırlamıyorum. Bu yıllar arasında kişisel kullanım amaçlı satın aldım. Renk kalibrasyonunu yaparak kullandım. Belirtilen ömrünün üzerinde kullandığım için arka aydınlatması eskidiği ekran 9 eşit parçaya bölünüp ölçüldüğünde %10 ile %15 aydınlatma farkı oluyor. Doğru aydınlatmayı veremediği için ek monitöre ihtiyacım varsa kullanıyorum
  • "Dell P2717H" Monitörden 2017 başında 6 ya da 7 adet satın aldık. Kurumsal düzeyde server için parça aldığımız için monitörleri de internet yerine firmadan tedarik ettik. 1 monitörde 2 ay kadar sonra 3-4 adet ölü piksel çıktı. Değişim konusunda servis sorun çıkarmadı.
  • "Dell P2217H" monitörden de 4 adet mevcut. N11 üzerinden satın alım yaptım. Satıcı firmanın ismini bilmiyorum. Voltaj dalgalanması nedeniyle arızalandı. Garantiden tamiri yapıldı.

Eizo

  • "EIZO CG275W" Bu monitörü hala kullanımda sorunsuz çalışmaktadır. Eizo ile ilgili herhangi bir problem ile karşılaşmadım.
  • "EIZO CG248-4K" Bu monitörü kullanan 2 arkadaşım da memnun. Eizo hakkında herhangi bir olumsuz durum ile asla karşılaşmadığım için yorum yapamayacağım.
  • Not: İkinci el Eizo monitör satın almadan önce mutlaka içinde yazan kullanım saatine bakın. Uzun kullanım süresi olan modelleri ucuza alın ya da uzak durun. Arka aydınlatmanın ömrü olduğunu unutmayın.

NEC

  • "NEC MultiSync PA311D" Bu monitörü baskı öncesi renk doğruluğundan emin olmak için kullanıyoruz. Çok monitör kullandım fakat bu monitör kadar renkleri uzun süre koruyan bir cihaz ile karşılaşmadım. Monitörün renk doğruluğu için daha yüksek enerji çekip ısınması da ayrı bir olumsuzluk. Umarım ileride renk doğruluğu için üretilen referans monitörlerin ortama ısı yaymasının önüne geçilir.

BenQ

  • "BenQ SW2700PT" 2 adet monitör ve Dell u2711 ile birlikte kullanıyordum ve Benq monitörleri satarak elimden çıkarttım. Dönemine göre iyi bir monitör olsa da renk kalibrasyonu yapmak zordu. Tecrübe gerektiren bir işti.

  • "BenQ SW270c" Model monitörden 2 adet kullanmaktayım. Ölü piksel ve ışık sızması ile karşılaşmadım. Eizo, NEC ve Viewsonic ile karşılaştıracak olursam Eizo monitörler sorun yaşatmıyor. Nec kullandığımda gördüğüm sonuç inanılmazdı. Birkaç hafta sonra her monitörde olan renk sapmaları gözle görülmeyecek seviyedeydi. Viewsonic 2768 için: Arka ışık dağılımı iyi olsa da tam bir profesyonel değil. BenQ 2700 modeli Viewsonic 2768-4k ekrandan daha kötü ışık dağılımına sahip. Bu bahsettiğin değerler profesyonel açıdan değerlendirmedir. Bir çok kullanıcı bu farkı görmeyecektir. 9 noktadan ölçüm yaptığımda aynı ışık yoğunluğunu sağlayamıyordu. Şu an bahsettiğim model olan BenQ Sw270c fiyatına oranla bu konuda son derece başarılı bir cihaz. Donanımsal kalibrasyon desteklemesi ve içinde renkleri işlemek için işlemciye sahip olması renkleri uzun süre stabil korumasını sağlıyor.



Not: Dünyanın en iyi monitörüne sahip olun fabrikada kalibre edilmiş bir monitör doğru gösterir bilgisi yanlıştır. Niçin bu bilgi yanlış?
Monitör o cihaz için kalibre edilmiştir. Ekran kartı ve işletim sistemi (Mac ya da Windows) görüntüye daima müdahale eder. Bu nedenle renk standartları çıkmıştır. A bilgisayarında da b bilgisayarında da aynı görüntü bu şekilde oluşturulur. 10 cm uzunluğun dünyanın her noktasında standart olması gibi örnek vermek doğru olacaktır.
3 bilgisayara sahip bir işletme için örnek vereyim. Bu bilgisayarlar marka modeline kadar aynı ekran kartına sahip olsunlar. Fabrikada kalibre edilmiş monitörün renklerini hatasız ölçmek için "X-Rite Display Pro" tipi cihazlar yani kalorimetreler(Cihaz içine aldığı ışığı ölçer) ile ölçüm aldığınızda her bilgisayarda farklı sonuç alırsınız. Kalibrasyon sadece monitörü ayarlamaz. Erkan kartını ve işletim isteminin yazılımsal olarak doğru renkleri göstermesini sağlar.

Baskı cihazları için kullanılan cihaz tipi Spektrofotometre'dir.

kgörseli.jpg


Spektrofotometre yukarıdaki görselde görüldüğü üzere kağıt ya da obje üzerinden yansıyan ışığı ölçer. Bu nedenle daha doğru sonuç verir. Günümüzde satılan spektrofotometre'ler 31 farklı renk filtresine sahiptir.
Kalorimetre ise ekran kalibre etmek için kullanılan spektrofotometre'den daha hızlı sonuç veren cihazlardır. Kalorimetre ışık kaynağı olmadan çalışmaz. Fotoğraf makinesinin sensörü gibi ıçine giren ışığı ölçer. Kağıt ya da kumaş gibi objeler ışık yaymaz. Işık yaymayan objelerin rengini ölçmek için kalorimetre kullanılmaz. Kalorimetre Tristimulus değerde ölçim yapar. Bu değerler LAB (Lightness(ışık) a ve b rengin o uzaydaki konumudur.) ve RGB (Red(Kırmızı) Green(Yeşil) Blue(Mavi)) gibi renk spektrumlarında çalışmak için tasarlanmıştır. Kalorimetreler spektrofotometre kadar ayrıntılı okuma yapmazlar. Spektrofotometre monitörlerin renk doğrulu için bu kadar detaylı işlem gereksiz vakit kaybı olacağı için tercih edilmez. Aradaki zaman farkı ortalama 4-5 kat fazla olacağı için tercih edilmez. Profesyonel kalibrasyon işleminde kalorimetrenin 30-35 dakika gibi bir sürede kalibrasyon gerçekleştirdiği düşünüldüğünde 4-5 kat uzamasını hoş olmaz.

Monitör tam mat panele sahip olduğunda canlı renkler gözükmeyecektir. Kısaca baskı için kullanılan "Adobe RGB" renk gamutunu(renk uzayını) mat paneller veremez. Parlak yüzeye sahip monitör parlayacağı için renkler doğru gözükmeyecektir. Yarı mat ekran canlı renkleri gösterir. Yarı mat olmasının olumsuz yanı ve renk doğruluğunu etkileyen parlamaya mutlaka engel olunması zorunludur. Monitör etrafına panel konur. Bu panelin monitöre bakan kısmında yansımayı engelleyen tam siyah kadife benzeri kumaş bulunur. Bu sayede etraftan gelen ışık engellenir ve parlama en düşük seviyeye iner.
 
Baştan belirtiyorum oyun monitörü kullanmadım.

Monitörler X-rite display Pro Plus cihazı ile renk ve ışık kalibrasyonu tamamladıktan sonra kullanılıyor. Renk doğrulu hakkında yorum yapabilirim.
Workstation (iş istasyonu ya da iş bilgisayarı) kullanmak üzere 20-30 monitör alımı gerçekleştirdim. Evimde kullanmak üzere bazı monitörler aldım ve sattım.
Dell, ASUS, eizo, ViewSonic ve BenQ kullandım. 1-2 ay gibi kısa süreli nec monitör tecrübem de oldu.
  • Unutulmaması gereken nokta iade için şartlar uygun dahi olsa servis süreci ve iadenin hesabınıza yatırılması gibi işlemler nedeniyle 10-15 gün vakit harcamayı göze almanız gerekiyor.

markalara göre monitör tecrübelerim:

ASUS

  • "ASUS PA329C" sıfır ölü piksel garanti etmeden renklerin doğruluğu için üretilmiş bir monitördür. 32inç ve 4K olan bu monitörde 14 adet ölü piksel ile karşılaştım. Amazon üzerinden webdenal firması aracılığı ile satılan bir üründü. Ayıplı ürün olduğuna dair servis onayı aldıktan sonra sorunsuz iade işlemi gerçekleştirdim.
  • "ASUS proart PA24AC" modelinde de 6 adet ölü pixel ile karşılaştım. Bu ürünü de Hepsiburada üzerinden satın almıştım. Servisten belge aldığım için iade kısmında problem çıkmadı.

ViewSonic

  • "ViewSonic VP2768-4K" modelinde problem yaşamadım. Teslim sürecinde ben yoktum. İki kenarı da ezilmiş bir kutu ile karşılaştım. Normalde teslim alınmaması gereken bir kargo. ViewSonic fabrikada ürünü iyi paketlediği için kargo çalışanları kutuyu nasıl daha iyi ezebiliriz adlı çalışmasına gerçekleştirmişler. Buna rağmen monitör sağ kurtulmayı başardı. İki üç senedir günde 10-13 saat arası sorunsuz çalışmakta.
  • "ViewSonic VX3276-4K" modelini 2019 başında almıştık. Bu üründe sağ bölümünde ufak bir ışık sızması sorunu mevcut. Gözü rahatsız etmediği ve yazılımcı arkadaş kullandığı için garanti vs işlemleri ile uğraşılmadı.
  • "ViewSonic VP2785-4K" renk performansından memnun olduğum bir cihaz. 2 hafta kadar renk bozulmadan çalışıyoruz. Normal bir monitörde 2 günde bir kalibrasyona ihtiyaç duyuyor.

Dell

  • "Dell U2711" modelini 2012-2013 net tarihini hatırlamıyorum. Bu yıllar arasında kişisel kullanım amaçlı satın aldım. Renk kalibrasyonunu yaparak kullandım. Belirtilen ömrünün üzerinde kullandığım için arka aydınlatması eskidiği ekran 9 eşit parçaya bölünüp ölçüldüğünde %10 ile %15 aydınlatma farkı oluyor. Doğru aydınlatmayı veremediği için ek monitöre ihtiyacım varsa kullanıyorum.
  • "Dell P2717h" monitörden 2017 başında 6 ya da 7 adet satın aldık. Kurumsal düzeyde server için parça aldığımız için monitörleri de internet yerine firmadan tedarik ettik. 1 monitörde 2 ay kadar sonra 3-4 adet ölü piksel çıktı. Değişim konusunda servis sorun çıkarmadı.
  • "Dell P2217h" monitörden de 4 adet mevcut. N11 üzerinden satın alım yaptım. Satıcı firmanın ismini bilmiyorum. Voltaj dalgalanması nedeniyle arızalandı. Garantiden tamiri yapıldı.

eizo

  • "eızo CG275W" bu monitörü hala kullanımda sorunsuz çalışmaktadır. Eizo ile ilgili herhangi bir problem ile karşılaşmadım.
  • "eızo CG248-4K" bu monitörü kullanan 2 arkadaşım da memnun. Eizo hakkında herhangi bir olumsuz durum ile asla karşılaşmadığım için yorum yapamayacağım.
  • Not: İkinci el eizo monitör satın almadan önce mutlaka içinde yazan kullanım saatine bakın. Uzun kullanım süresi olan modelleri ucuza alın ya da uzak durun. Arka aydınlatmanın ömrü olduğunu unutmayın.

nec

  • "nec multisync PA311D" bu monitörü baskı öncesi renk doğruluğundan emin olmak için kullanıyoruz. Çok monitör kullandım fakat bu monitör kadar renkleri uzun süre koruyan bir cihaz ile karşılaşmadım. Monitörün renk doğruluğu için daha yüksek enerji çekip ısınması da ayrı bir olumsuzluk. Umarım ileride renk doğruluğu için üretilen referans monitörlerin ortama ısı yaymasının önüne geçilir.

BenQ

  • "BenQ SW2700PT" 2 adet monitör ve Dell U2711 ile birlikte kullanıyordum ve BenQ monitörleri satarak elimden çıkarttım. Dönemine göre iyi bir monitör olsa da renk kalibrasyonu yapmak zordu. Tecrübe gerektiren bir işti.
  • "BenQ SW270C" model monitörden 2 adet kullanmaktayım. Ölü piksel ve ışık sızması ile karşılaşmadım. Eizo, nec ve ViewSonic ile karşılaştıracak olursam eizo monitörler sorun yaşatmıyor. Nec kullandığımda gördüğüm sonuç inanılmazdı. Birkaç hafta sonra her monitörde olan renk sapmaları gözle görülmeyecek seviyedeydi. ViewSonic 2768 için: Arka ışık dağılımı iyi olsa da tam bir profesyonel değil. BenQ 2700 modeli ViewSonic 2768-4K ekrandan daha kötü ışık dağılımına sahip. Bu bahsettiğin değerler profesyonel açıdan değerlendirmedir. Birçok kullanıcı bu farkı görmeyecektir. 9 noktadan ölçüm yaptığımda aynı ışık yoğunluğunu sağlayamıyordu. Şu an bahsettiğim model olan BenQ SW270C fiyatına oranla bu konuda son derece başarılı bir cihaz. Donanımsal kalibrasyon desteklemesi ve içinde renkleri işlemek için işlemciye sahip olması renkleri uzun süre stabil korumasını sağlıyor.



Not: Dünyanın en iyi monitörüne sahip olun fabrikada kalibre edilmiş bir monitör doğru gösterir bilgisi yanlıştır. Niçin bu bilgi yanlış?
Monitör o cihaz için kalibre edilmiştir. Ekran kartı ve işletim sistemi (Mac ya da Windows) görüntüye daima müdahale eder. Bu nedenle renk standartları çıkmıştır. A bilgisayarında da b bilgisayarında da aynı görüntü bu şekilde oluşturulur. 10 cm uzunluğun dünyanın her noktasında standart olması gibi örnek vermek doğru olacaktır.
3 bilgisayara sahip bir işletme için örnek vereyim. Bu bilgisayarlar marka modeline kadar aynı ekran kartına sahip olsunlar. Fabrikada kalibre edilmiş monitörün renklerini hatasız ölçmek için "X-rite display Pro" tipi cihazlar yani kalorimetreler(cihaz içine aldığı ışığı ölçer) ile ölçüm aldığınızda her bilgisayarda farklı sonuç alırsınız. Kalibrasyon sadece monitörü ayarlamaz. Erkan kartını ve işletim isteminin yazılımsal olarak doğru renkleri göstermesini sağlar.

Baskı cihazları için kullanılan cihaz tipi spektrofotometre'dir.

Eki Görüntüle 955513

Spektrofotometre yukarıdaki görselde görüldüğü üzere kağıt ya da obje üzerinden yansıyan ışığı ölçer. Bu nedenle daha doğru sonuç verir. Günümüzde satılan spektrofotometre'ler 31 farklı renk filtresine sahiptir.
Kalorimetre ise ekran kalibre etmek için kullanılan spektrofotometre'den daha hızlı sonuç veren cihazlardır. Kalorimetre ışık kaynağı olmadan çalışmaz. Fotoğraf makinesinin sensörü gibi ıçine giren ışığı ölçer. Kağıt ya da kumaş gibi objeler ışık yaymaz. Işık yaymayan objelerin rengini ölçmek için kalorimetre kullanılmaz. Kalorimetre tristimulus değerde ölçim yapar. Bu değerler lab (lightness(ışık) A ve B rengin o uzaydaki konu mudur?) Ve RGB (red(kırmızı) Green(yeşil) blue(mavi)) gibi renk spektrumlarında çalışmak için tasarlanmıştır. Kalorimetreler spektrofotometre kadar ayrıntılı okuma yapmazlar. Spektrofotometre monitörlerin renk doğrulu için bu kadar detaylı işlem gereksiz vakit kaybı olacağı için tercih edilmez. Aradaki zaman farkı ortalama 4-5 kat fazla olacağı için tercih edilmez. Profesyonel kalibrasyon işleminde kalorimetrenin 30-35 dakika gibi bir sürede kalibrasyon gerçekleştirdiği düşünüldüğünde 4-5 kat uzamasını hoş olmaz.

Monitör tam mat panele sahip olduğunda canlı renkler gözükmeyecektir. Kısaca baskı için kullanılan "Adobe RGB" renk gamutunu(renk uzayını) mat paneller veremez. Parlak yüzeye sahip monitör parlayacağı için renkler doğru gözükmeyecektir. Yarı mat ekran canlı renkleri gösterir. Yarı mat olmasının olumsuz yanı ve renk doğruluğunu etkileyen parlamaya mutlaka engel olunması zorunludur. Monitör etrafına panel konur. Bu panelin monitöre bakan kısmında yansımayı engelleyen tam siyah kadife benzeri kumaş bulunur. Bu sayede etraftan gelen ışık engellenir ve parlama en düşük seviyeye iner.

Kolorimetreyi kalorimetre diye yanlış yazmanıza çok takıldım ama yine de bilgiler için teşekkürler.
 
Ticari olmayan (kişisel) kullanım için renkleri göz kararı ayarlamak sizce doğru mu? Bunu uzun zamandır yapıyorum açıkçası bilgisyarda herhangi bir değişiklik yapmadığım dönemlerde bile monitörümün dışarıdan aldığı mevsimsel ışıklardan dolayı galiba renkleri senede iki veya üç defa ayarlıyorum. Bunlar tamamen plasebo da olabilir ama renkleri seviyorum. Ne yaptığıma gelecek olursak öncelikle parlaklığı en kısık seviyere düşürüyorum çünkü kullandığım oyun monitörünün fabrika ayarları aşırı parlak ve renkleri çamur gibi ruhsuz hale getiriyor. Ardından doğada sıkça gördüğüm renkleri içeren ve yıllardan beri alışık olduğum Windows'un arka planı arka plan fotoğrafını açıyorum (mesajıma ekledim) ve benim için doğru olduğunu düşündüğüm ayarları bulana kadar deneme yanılma yöntemiyle renkleri ayarlıyorum. Göz alışkanlığından olsa gerek bu manzara resmine bakınca kendim için en doğru tonlara net kararlar verebiliyorum, çünkü bu renkleri günlük hayatta da sıkça görüyorum. Akabinde bazı renk paletlerini de açıp temel renkleri kontrol ediyorum. Siyah ayarı için yaptığım şeyi özetleyecek olursam siyah bir arka planda siyaha yakın bir şeyi ayrıt edebilmeye çalışıyorum ama siyahı grileştirmeden. Açıkcası bu şekilde her kesin günlük kullanım ihtiyaçlarını giderebileceğini düşünüyorum yanlış mı? Asıl merak ettiğim şeyler ise böyle yaparak çok şey kaybediyor muyum? Sanat eserlerine bakarak veya güzel bir manzarayı inceleyerek insanın görsel yönünü güçlendirmesine gözü eğitmek denildiğini okumuştum sizce bu kendi uydurduğum kalibrasyon göz eğitimine zararlı mı? Renk kalibrasyonu sadece monitöre göre değil, ekran kartına ve sisteme göre değişkenlik gösterdiği gibi kişiden kişiye de değişiklik gösteriyor mu? Ek olarak uyguladığım bu yöntemi daha iyi hale getirebilir miyim? (trick vs. verebilir misiniz?) Günün sonunda renkleri ayrıt ederken temel referansım doğada ne gördüğüm olduğu için bu şekilde renkleri ayarlamak mantıklı gibi hissettiriyo. Bu konuyu paylaştığınız için teşkekkürler.

Ticari olmayan (kişisel) kullanım için renkleri göz kararı ayarlamak sizce doğru mu? Bunu uzun zamandır yapıyorum açıkçası bilgisyarda herhangi bir değişiklik yapmadığım dönemlerde bile monitörümün dışarıdan aldığı mevsimsel ışıklardan dolayı galiba renkleri senede iki veya üç defa ayarlıyorum. Bunlar tamamen plasebo da olabilir ama renkleri seviyorum. Ne yaptığıma gelecek olursak öncelikle parlaklığı en kısık seviyere düşürüyorum çünkü kullandığım oyun monitörünün fabrika ayarları aşırı parlak ve renkleri çamur gibi ruhsuz hale getiriyor. Ardından doğada sıkça gördüğüm renkleri içeren ve yıllardan beri alışık olduğum Windows'un arka planı arka plan fotoğrafını açıyorum (mesajıma ekledim) ve benim için doğru olduğunu düşündüğüm ayarları bulana kadar deneme yanılma yöntemiyle renkleri ayarlıyorum. Göz alışkanlığından olsa gerek bu manzara resmine bakınca kendim için en doğru tonlara net kararlar verebiliyorum, çünkü bu renkleri günlük hayatta da sıkça görüyorum. Akabinde bazı renk paletlerini de açıp temel renkleri kontrol ediyorum. Siyah ayarı için yaptığım şeyi özetleyecek olursam siyah bir arka planda siyaha yakın bir şeyi ayrıt edebilmeye çalışıyorum ama siyahı grileştirmeden. Açıkcası bu şekilde her kesin günlük kullanım ihtiyaçlarını giderebileceğini düşünüyorum yanlış mı? Asıl merak ettiğim şeyler ise böyle yaparak çok şey kaybediyor muyum? Sanat eserlerine bakarak veya güzel bir manzarayı inceleyerek insanın görsel yönünü güçlendirmesine gözü eğitmek denildiğini okumuştum sizce bu kendi uydurduğum kalibrasyon göz eğitimine zararlı mı? Renk kalibrasyonu sadece monitöre göre değil, ekran kartına ve sisteme göre değişkenlik gösterdiği gibi kişiden kişiye de değişiklik gösteriyor mu? Ek olarak uyguladığım bu yöntemi daha iyi hale getirebilir miyim? (trick vs. verebilir misiniz?) Günün sonunda renkleri ayrıt ederken temel referansım doğada ne gördüğüm olduğu için bu şekilde renkleri ayarlamak mantıklı gibi hissettiriyo. Bu konuyu paylaştığınız için teşkekkürler.
Maalesef technopat ın dumurluğuna uğradım. Aklımdakileri bir araya getirmeye çalışırken zaman aşımına uğradım ama kopyaladığım için buraya aktarıyorum umarım bunu okursunuz :(

Ticari olmayan (kişisel) kullanım için renkleri göz kararı ayarlamak sizce doğru mu? Ne zaman renkeri çamurlaşmış gibi hissetsem aşağıda anlattığım şekilde renkleri ayarlıyorum senede iki üç defayı bulabiliyor. Muhtemelen odamın aldığı ışık miktarının dönemsel olarak değişmesinden dolayı ve driver sürüm değişikliği, temiz kurulum format vs. olabilir. Veya hepsi benim için placebo ama renkleri seviyorum. Ne yaptığıma gelecek olursak öncelikle parlaklığı en kısık seviyelere düşürüyorum çünkü kullandığım oyun monitörünün fabrika ayarları aşırı parlak ve renkleri çamur gibi ruhsuz hale getiriyor. Ardından doğada sıkça gördüğüm renklere barındıran ve halen arka plan olarak kullandığım klişe manzara fotoğrafını açıyorum (mesajıma ekledim) Benim için doğru olduğunu düşündüğüm ayarları bulana kadar deneme yanılma yöntemiyle renkleri ayarlıyorum. Göz alışkanlığından olsa gerek bu manzara resmine bakınca kendim için en doğru ve doğal ayarları tereddütsüz karar verebiliyorum başka örneklerlere bakınca hep çelişkide kalıyorum, çünkü bu renkleri günlük hayatta da sıkça görüyorum. Akabinde bazı renk paletlerini de açıp temel renkleri kontrol ediyorum. Siyah ayarını sonraya bırakıyorum çünkü birbirine yakın tonları içeren sekme, oyun sahnesi gibi durumlar sıkça karşıma çıkıyor o zaman siyah ayarını birbirine yakın tonları ayırt edebilecek şekilde ayarlıyorum. Renkleri bu şekilde ayarlamak bana neler kaybettiriyor? Sanat eserlerini incelemenin veya güzel bir manzaraya uzun uzun bakmanın insanın görsel yönünü güçlendirdiği aşikar. Hatta "FRONT PAGE TR" da buna gözümüzü eğitmek diyordu yazar. Kendimce uydurduğum kalibrasyon göz eğitimine zararlı olabilir mi sizce veya bu sorunun daha somut hali; yukarıda bahsettiğim ayarlara sahip monitörümden renk kalibrasyonu iyi yapılmış bir monitöre geçiş yapsam sizce fark nasıl olur? Renk kalibrasyonu sadece monitöre göre değil ekran kartına ve sisteme göre değişkenlik gösterdiği gibi kişiden kişiye de değişiklik gösteriyor mu? 2x2=4 gibi net ifadeler ile renkleri ifade edebiliyor muyuz? Yeşile mavi demek elbette olmaz burada renklerin tonları veya yakın renkler için 2x2=4 örneğini verdim, en basitinden renkli bir çıktı alınan cihazların renkler için ortak veya referans bir dili olduğunu biliyorum ticari kullanımdan bağımsız olarak 2x2=4 sorusunu sorduğumu bilin lütfen. Son olarak monitörüme uyguladığım bu yöntemi daha iyi hale getirebilir miyim? (trick vs. verebilir misiniz?) Günün sonunda renkleri ayrıt ederken temel referansım doğada ne gördüğüm olduğu için bu şekilde renkleri ayarlamak mantıklı gibi hissettiriyor. Bu konuyu paylaştığınız için teşekkür ederim. Uzun zamandır bu konuda aklıma gelen şeyleri ilk defa bir araya topladım galiba. Bu mesajımı sonuna kadar okuyan herkese teşekkürler.
 

Dosya Ekleri

  • bliss.jpg
    bliss.jpg
    37,6 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı