Çözüldü Monitörlerde pixel yoğunluğu artırılabilir mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Bütçe
10000

ariftunaunal

Centipat
Daha fazla  
Vaktimin %70'i yazılım, 3D modelleme, PCB tasarımı gibi işlerde, %30'unu da oyunlarda geçiriyorum. Laptop ekranı küçük geldiği için bir monitöre ihtiyacım var. Daha önce bu MSI monitörü aldım. Kenarlarından beyaz şeritler gözüktüğü için iade ettim ama açıkçası pixel yoğunluğu da hoşuma gitmedi. Laptopun ekranı ile kıyasladığımda piksel piksel görünüyordu.
Ne yapıp ettiysem de 120 Hz'den yukarı çıkamadım (monitör 180 Hz ama belki DisplayPort'a özel olabilir. Ben HDMI bağladım)
120Hz'e razı olsam da pixel görüntü hissettirmeyen bir monitöre ihtiyacım var. Çözünürlük, pixel yoğunluğu gibi konularda yardımcı olursanız sevinirim.
Bilgisayarım: Lenovo IdeaPad Gaming 3 i5-11320H 3.20GHz / RTX 3050 Ti 4 GB / 16 GB RAM.

Merak ettiğim şey şu. 24" monitörde pikselleşme olmasının sebebi 1920*1080 olması mı? 2K bir monitör kullansaydım daha mı keskin görüntü olurdu? Veya pixel yoğunluğu kavramı bunlardan bağımsız bir şey mi? 1920*1080 olup farklı yoğunluklarda ekranlar var mıdır?
10k bütçem var. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Vaktimin %70'i yazılım, 3D modelleme, PCB tasarımı gibi işlerde, %30'unu da oyunlarda geçiriyorum. Laptop ekranı küçük geldiği için bir monitöre ihtiyacım var. Daha önce bu MSI monitörü aldım. Kenarlarından beyaz şeritler gözüktüğü için iade ettim ama açıkçası pixel yoğunluğu da hoşuma gitmedi. Laptopun ekranı ile kıyasladığımda piksel piksel görünüyordu.
Ne yapıp ettiysem de 120 Hz'den yukarı çıkamadım (monitör 180 Hz ama belki DisplayPort'a özel olabilir. Ben HDMI bağladım)
120Hz'e razı olsam da pixel görüntü hissettirmeyen bir monitöre ihtiyacım var. Çözünürlük, pixel yoğunluğu gibi konularda yardımcı olursanız sevinirim.
Bilgisayarım: Lenovo IdeaPad Gaming 3 i5-11320H 3.20GHz / RTX 3050 Ti 4 GB / 16 GB RAM.

Merak ettiğim şey şu. 24" monitörde pikselleşme olmasının sebebi 1920*1080 olması mı? 2K bir monitör kullansaydım daha mı keskin görüntü olurdu? Veya pixel yoğunluğu kavramı bunlardan bağımsız bir şey mi? 1920*1080 olup farklı yoğunluklarda ekranlar var mıdır?
Pixel yoğunluğu, çözünürlük ile panel boyutunun birbirine oranıdır. Güzel görüntü için 100PPI'ın altına inmemenizi tavsiye ederim. Mesela 27" 1440p bir monitör 109 PPI oluyor, yani bir inçlik alanda 109 adet pixel bulunuyor.

Sorunuza gelirsek. Evet, 24" monitörünüzdeki görüntünün keskin olmamasının ve çapraz çizgilerin merdiven gibi olmasının nedeni çözünürlüğün ekran boyutuna göre yetersiz kalmasından kaynaklı. 24" 1440p olsaydı bu sorunlar olmazdı veya 1080p monitör 24" yerine 19" gibi bir şey olsaydı sorun yaşanmazdı.

Monitör 1080p olsun derseniz, küçük ekrana sahip bir monitör seçmeniz gerekir ancak 24" altında çok fazla monitör yok. Bu nedenle daha yüksek çözünürlüklü bir monitör almanız gerekiyor.

Samsung Odyssey G5 bütçenizi 500TL aşıyor ama almaya değer.
Hatta biraz saçma olacak ama bütçe 2.5k daha artar derseniz Odyssey G65B var, ben de kullanıyorum ve çok memnunum. Kavisli, 27", 1440p, 240Hz, VA panel ancak IPS seviyesinde ghostinge sahip (yani ghosting oldukça az), smart monitor özelliği var (akıllı televizyon gibi kullanabiliyorsunuz, Netflix, Youtube vb monitörün içinde yüklü).

Ayrıca PPI ile birlikte ekran boyutu da artınca ekrandaki simgeler daha küçük olabiliyor. Ben de önceden 24" 1080p monitör kullanıyordum ve simgeler kocamandı, eğer simgeler küçültülürse çözünürlük düşük kaldığından simgelerin bir kısmı bozulmaya veya yok olmaya başlıyordu (normalde 3x3 alanda oynanan XOX oyununu 2x2 alanda oynuyormuşsunuz gibi). Yeni monitörümde her şey gözü rahatsız etmeyecek derecede küçük, çok daha güzel görünüyor.

Pixel yoğunluğu, çözünürlük ile panel boyutunun birbirine oranıdır. Güzel görüntü için 100PPI'ın altına inmemenizi tavsiye ederim. Mesela 27" 1440p bir monitör 109 PPI oluyor, yani bir inçlik alanda 109 adet pixel bulunuyor.

Sorunuza gelirsek. Evet, 24" monitörünüzdeki görüntünün keskin olmamasının ve çapraz çizgilerin merdiven gibi olmasının nedeni çözünürlüğün ekran boyutuna göre yetersiz kalmasından kaynaklı. 24" 1440p olsaydı bu sorunlar olmazdı veya 1080p monitör 24" yerine 19" gibi bir şey olsaydı sorun yaşanmazdı.

Monitör 1080p olsun derseniz, küçük ekrana sahip bir monitör seçmeniz gerekir ancak 24" altında çok fazla monitör yok. Bu nedenle daha yüksek çözünürlüklü bir monitör almanız gerekiyor.

Hatta biraz saçma olacak ama bütçe 2.5k daha artar derseniz Odyssey G65B var, ben de kullanıyorum ve çok memnunum. Kavisli, 27", 1440p, 240Hz, VA panel ancak IPS seviyesinde ghostinge sahip (yani ghosting oldukça az), smart monitor özelliği var (akıllı televizyon gibi kullanabiliyorsunuz, Netflix, Youtube vb monitörün içinde yüklü).

Ayrıca PPI ile birlikte ekran boyutu da artınca ekrandaki simgeler daha küçük olabiliyor. Ben de önceden 24" 1080p monitör kullanıyordum ve simgeler kocamandı, eğer simgeler küçültülürse çözünürlük düşük kaldığından simgelerin bir kısmı bozulmaya veya yok olmaya başlıyordu (normalde 3x3 alanda oynanan XOX oyununu 2x2 alanda oynuyormuşsunuz gibi). Yeni monitörümde her şey gözü rahatsız etmeyecek derecede küçük, çok daha güzel görünüyor.

Çözüm
Piksel yoğunluğunu arttırmanız mümkün değil. Monitörün boyutu ve piksel miktarı ile alakalı bir şey bu.
monitör laptop ekranına göre daha büyük olduğu için piksellerin gözünüze batmış olması muhtemel. Bu durumda size önerim 24-27 inç arasında 1440P bir monitör almanız olur.

Tam olarak anladığın şekilde. Şayet ekran boyutu büyürse çözünürlük sabit tutulursa doğal olarak pixel yoğunluğu azalır ve görüntülerde pixelleşme dediğimiz şey ortaya çıkar. 2 gündür forumda ekran önerilerine yazdığımı sana da yazacağım.

24" ve daha küçük boyuttaki ekranlar için 1080p
24"den büyük 32"den küçük ekranlar için 2K
34" ve üstü için isteğe bağlı 4K veya 8K tercih edilebilir.

Diğer türlü ya çok yoğun pixel olduğu için görüntüleri net görememe ya da tam tersi; çok az yoğunlukta pixel olduğu için pixelleşme yaşanır.

Monitörün boyutunu ise oturma şekline ve mesafene göre seçmelisin. Mesela çok yakın oturuyorsan 27"den büyük bir monitör aldığında gözlerin ekranın tamamını tarayamaz ve oyunlarda özellikle FPS tarzı oynuyorsan sıkıntı yaşarsın.

Samsung pahalı derseniz 27" 1440p 180Hz monitörler:
Bunlar bir göz atabilirsiniz.

Hatta biraz saçma olacak ama bütçe 2.5k daha artar derseniz Odyssey G65B var, ben de kullanıyorum ve çok memnunum. Kavisli, 27", 1440p, 240Hz, VA panel ancak IPS seviyesinde ghostinge sahip (yani ghosting oldukça az), Smart monitor özelliği var (akıllı televizyon gibi kullanabiliyorsunuz, Netflix, YouTube vb monitörün içinde yüklü).

Ayrıca PPI ile birlikte ekran boyutu da artınca ekrandaki simgeler daha küçük olabiliyor. Ben de önceden 24" 1080p monitör kullanıyordum ve simgeler kocamandı, eğer simgeler küçültülürse çözünürlük düşük kaldığından simgelerin bir kısmı bozulmaya veya yok olmaya başlıyordu (normalde 3x3 alanda oynanan xox oyununu 2x2 alanda oynuyormuşsunuz gibi). Yeni monitörümde her şey gözü rahatsız etmeyecek derecede küçük, çok daha güzel görünüyor.

Hocam bilgilendirmeniz için teşekkür ederim, aklıma takılan bir iki yer daha var.

İlki bilgisayarımın dokümantasyonuna baktım. HDMI 2.0 destekliyor. Aldığım monitörde öyle. Ama ben max 120 Hz alabiliyordum. Oysa monitör 180Hz idi (içinden çıkan kabloyu kullandım) bu normal mi? Neden 180 alamamış olabilirim?

İkincisi, eğer 2K monitör alırsam kullanırken arayüzde, VS Code'da, programlarda vs kasma donma yapar mı veya FPS düşüşü olur mu?
Açıkçası bilgisayarımın bu konudaki kabiliyetini bilmiyorum bu sebeple soruyorum.

Edit: Masam çok büyük değil, mümkünse 24" istiyorum

eğer 2K monitör alırsam kullanırken arayüzde, VS Code'da, programlarda vs kasma donma yapar mı veya FPS düşüşü olur mu?

Hayır olmaz. Sadece GPU kullanan ağır uygulamalarda olur.

Hocam bilgilendirmeniz için teşekkür ederim, aklıma takılan bir iki yer daha var.

İlki bilgisayarımın dokümantasyonuna baktım. HDMI 2.0 destekliyor. Aldığım monitörde öyle. Ama ben max 120 Hz alabiliyordum. Oysa monitör 180Hz idi (içinden çıkan kabloyu kullandım) bu normal mi? Neden 180 alamamış olabilirim?

İkincisi, eğer 2K monitör alırsam kullanırken arayüzde, VS Code'da, programlarda vs kasma donma yapar mı veya FPS düşüşü olur mu?
Açıkçası bilgisayarımın bu konudaki kabiliyetini bilmiyorum bu sebeple soruyorum.

Edit: Masam çok büyük değil, mümkünse 24" istiyorum
120Hz olayı yanlış bilmiyorsam monitör üreticisinin sınırlamasından kaynaklı. Eski 1080p monitörümde 180Hz kullanırken yeni konitörümde ne 1440p'de ne de 1080p'de 120Hz üstüne çıkamıyorum. Eğer kaptopunuzda DP ALT mode desteği varsa typeC kablosu ile 120Hz'in üzerine çıkabilmesi lazım (bu özellik bende olmadığından test edemiyorum).
FPS düşüşü sadece oyunlarda/render alımında vb GPU ihtiyacı fazla olan programlarda yaşanabilir ancak FPS'iniz bir anda 200'den 60'a düşecek gibi düşünmeyin. GPU yüküne bağlı olarak bazı oyunlarda 0, bazı oyunlarda 30-50fps fark yaratabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı