Blaskal

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
IT Uzman Yardımcısı
Herkese iyi günler değerli forum üyeleri. Bundan yaklaşık 4-5 ay önce Monster notebookdan Abra A5 v12.1.2 modelli laptopu satın aldım. Satın almamdan bu yana laptopu en az 2 kez servise yolladım. Sebebi ise oyunlardaki darboğaz, ani FPS düşüşleri ve takılmalardı. İlk servise gönderişimde laptopun durumunun stabil olduğu söylenmişti ama sorunlar devam ediyordu. Aradan 2-3 ay geçtikten sonra tekrar yolladım bu seferkinde ise HDD değişimi yaptılar. Seagate Barracuda Pro 7200rpmlik HDD'den taktılar. Tam sorun çözülecek diye umut ediyordum ama aynı sorunlar devam etti. Bu sefer ise Monster notebook müşteri hizmetlerini aradı ve sorunumu anlattım. Onlar bana Windows sürümünü yükseltip denememi rica ettiler. Bende en son sürüm olan Win 10 1803 sürümünü yükledim ama sorun şu an hala devam etmekte. İnceleme videolarındaki Windows 10 1703 sürümünü kurup öylede denedim fakat yine verimli bir sonuç alamadım. Bu sadece GTA 5 gibi oyunlarda, orta veya düşük sistem isteyen oyunlarda bile yukarıdaki sorunlar oluyor. Bu yukarıdaki sorunlarımı nasıl çözebilirim ?

Sistemin genel özellikleri:
Intel Core i5-7300HQ 2.50 Turbo boost ile 3.50
Nvidia GeForce GTX 1050 4 GB
A-Data 8 GB 2400 MHz RAM
Seagate Barracuda Pro 1TB 7200 RPM HDD
Windows 10 1803 son sürüm işletim sistemi.

GTA5 grafik ayarlı (sistemin belirlediği grafik ayarları):
1-
grafik ayarları.jpg

2-
grafik ayarları 1.jpg

3-
grafik ayarları 2.jpg

4-
grafik ayarları 3.jpg

GTA5 performans:
1-
performans.jpg

2-
performans 1.jpg

3-
performans 2.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet oyun orijinal. İşlemciyi yoran herhangi bir program yok. Şuan en son sürüm olan 398.82 kurulu. DDU ile her iki ekran kartınıda kaldırıp temiz kurulumu tekrar yaptım.

Ben oyunu yakın zamanda aldığım için ayarlara çok hakim değilim ancak kimi ayarlar belki işlemciye yükleniyor olabilir. Örneğin, ''Soft Shadows'' ayarında Nvidia ile ilgili seçenek falan olması lazım. Onun dışında nüfus yoğunluğu gibi ayarları da biraz düşürebilirsin belki. Ayarlara oynayarak doğru seçenek bulunabilir. Nvidia Geforge Experience ile optimizasyon yapmayı denedin mi?

Evet Geforce Experience'den Optimum ayarları uyguladım ama pek fark etmedi. Bu sorunlar sadece GTA5de değil tüm oyunlarda aynı sorun var.
Hatta win 10 1703, 1709, 1803 sürümlerini temiz kurulumla sürekli test ediyorum.
Konu hâlâ güncel.

Son düzenleme:
Sıkıntı işlemci frekansında. Oyun içindeyken 2.5 de çalışıyor normalde o değer 3.1 civarı olmalı. Control Center ve Windows güç seçeneklerini kontrol et, her ikisinde de performans modunda olduğundan emin ol. Daha da düzelmez ise servisi arayıp durumu anlatın, işlemci frekansı normalden düşük çalışıyor vs deyin. Dediğim gibi o değer en az 3000 mhz olmalı.

Sıkıntı işlemci frekansında. Oyun içindeyken 2.5 de çalışıyor normalde o değer 3.1 civarı olmalı. Control Center ve Windows güç seçeneklerini kontrol et, her ikisinde de performans modunda olduğundan emin ol. Daha da düzelmez ise servisi arayıp durumu anlatın, işlemci frekansı normalden düşük çalışıyor vs deyin. Dediğim gibi o değer en az 3000 mhz olmalı.

İşlemcimin temel frekans hızı 2.50 ghz 2.50ghz'den yukarı çıkıncı takılmalar dahada artıyor zaten Turbo boost hızı ile GTA5 gibi oyunlarda bu takılma sorunları oluyormuş ? Acaba işlemcim 2.50ghz'den yukarı çıkmadığı içinmi darboğaz sorunu oluyor ? Normal masaüstü kullanımlarımda Turbo boost hızı devrede 2.50ghz'den yukarıda çalışıyor ama iş oyun oynamaya gelince 2.50ghz'de sabit kalıyor.

Bakın aynı cihaz bende var ve oyunlarda işlemcim hep 3100 ya da 3090 mhz sabit oluyor ve frekans yükseldikçe takılma olmaz tam tersi azalır. Sizde olan takılmaların büyük çoğunluğu işlemci hızının 2.5 de kalması eminim buna. Soğutmada bir problem varsa o yüzden frekansı düşük tutuyor olabilir işlemci.

Benim cihazımda oyun oynarken hep 2.50ghz sabit kalıyor ama oyun dışında 2.50ghz üstüne çıkıyor. Oyunlardada GHZ'yi nasıl arttırabilirim. 1803, 1709 ve 1703 sürümlerindede aynı sorun var oyun esnasında 2.50ghz'den yukarı çıkmıyor bunu nasıl çözebilirim ? Yukarıdaki fotoraflarda CPU'nun ısı değerleride sürekli 70-75 arası seyrediyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı