Bilgisayarı aldığım günden beri aktif olarak kullanıyorum. Şuan piyasada fiyatlar artmış. Ben geri ödeme ile 5000-5100 TL civarına almıştım ki bu fiyat aralığında oldukça tatmin edici.
Soğutucu kullanmıyorum ve kullanmadım. Ancak bu günlerde almayı düşünmüyor değilim. Havalar iyice ısınmaya başladı. Odam konumu dolayısıyla öğlen 12.30'dan sonra sürekli güneş alıyor ve oda inanılmaz sıcak oluyor. Direkt olarak ölçmedim ama evin diğer odalarına göre farkedilir şekilde daha sıcak odam. Tabii ki bunun da etkisini sıcaklıklarda görmeye başladım.
Sıcaklıklar biraz artmış durumda ekran kartı oyun esnasında 70-80 arası gidip geliyor. Eğer uzun süreli oyun oynarsam 80 dereceyi anlık geçtiği oluyor. İşlemci ise oyun esnasında ekran kartına göre genelde 5-10 derece fazla oluyor. Ancak bunların nedeni bilgisayarın konumu da olabilir. Daha önceden arkasında 25-35 cm boşluk vardı. Şuan masanın köşesinde çapraz duruyor ve fanın birinin arkası açık olsa da diğerinin arkasında 10 cm civarı boşluk var ki bu mesafe aslında çok da yeterli değil.
Pişman olduğum nokta var mı? Açık konuşmak gerekirse yok. Sadece ben bilgisayarı aldıktan 2 ay sonra filan R7 3750H + GTX 1650 olan model daha ucuza satıldı. Biraz fazla para ödemiş gibi hissetmiştim

Ancak bunun bilgisayar ile bir alakası yok.
Daha önceki bir yorumumda F1-12 tuşlarının FN kombinasyonu olarak olduğunu ve bunun bir eksi olduğunu yazmıştım. BIOS içerisinde ayar varmış. Ayarı değiştirince klasik olarak F1-12 tuşları çalışıyor. Ses açma kısma gibi işlevler FN ile çalışıyor. Yani bu bir eksi değil.
İlla ki bir eksi noktasını söylemem gerekirse cevabım SSD olurdu. 128 GB alan yetersiz. Sürekli bir şeyleri silmek zorunda kalıyorsun veya sürekli bir şeyleri HDD'ye taşıyorsun. Bu durum pek işlevsel değil. Eğer yeni bir bilgisayar alacaksanız en azından 256 GB SSD + 1 TB HDD veya 512 GB SSD türevi bir konfigürasyon alın. Ayrıca daha önceki yorumumda da bahsetmiştim SSD biraz ısınıyor. Ancak bazı diğer markaların ve modellerin incelemelerine baktığımda da benzer bir sorun var. SSD'ler laptoplarda biraz ısınıyor gibiler. Tabii ki güvenli kabul edilebilecek sıcaklıklarda çalışıyorlar.
Bunlara ek olarak bilgisayarın ekranı IPS ancak 8 bit değil 6 bit bir panel kullanılmış. Windows içinde 6 bit olarak gözüküyor. Ben kullanırken bir eksiklik hissetmedim. Hatta şuan 8 bit (6bit+FRC) olan TN monitör ile kullanıyorum. IPS renkleri ve açıları daha iyi. Eğer keyifle arkama yaslanıp bir şeyler izleyecek olsam laptobun ekranını tercih ederim.
Bunlar dışında bir eksi saymam oldukça zor. Sıcaklıklar fazla gibi gelebilir ancak alacağınız birçok laptop da bu sorun olacak. Yani biraz fazla ısınacak. Yeni Ryzen 4000 serili laptopları incelemedim. Yani sıcaklık değerlerinde pek haberim yok ancak çok büyük farklar olacağını düşünmüyorum ancak dediğim gibi henüz testlerine bakmadım.
Sıcaklığa çözüm olarak da 'Undervolt' işlemi ciddi fark yaratıyor. Özellikle Intel dizüstü işlemcilerde eğer oyun oynayacağım veya yük bindiren işler yapacağım diyorsanız bu işlem tercih olmaktan biraz çıkıp zorunluluğa doğru gidiyor. Yani eğer Intel işlemcili bir laptop alacaksanız 'Undervolt' işlemi yapmayı muhtemelen isteyeceksiniz.