Monster v25.1 sıcaklık değerleri normal midir?

Okhann

Decapat
Daha fazla  
RAM
16
SSD veya HDD modeli
500 Gb SSD
Ekran kartı
RTX 3060
İşlemci
i7-11800H
Monster v25.1 model laptopumu aldıktan yaklaşık 2 ay sonra fanın kasasına sürtmesinden dolayı servise verdim, serviste fan değişimi ve soğutucu blok değişimi yapıldı. Bu olaydan sonra "AIDA64" adlı programdan düzenli olarak ısı takibi yapmaya başladım. Araştırmalarım sonucunda ideal işlemci ısısının boştayken 30-50 derece aralığında yük altındayken 60-85 derece aralığında olduğu idi, ekran kartı için ise boştayken 30-40 derece aralığı yük altındayken 60-85 derece aralığında olması gerektiği idi.
Gelelim benim sıcaklık değerlerime. İşlemcim cihaz boşta çalışırken, boştan kastım internette gezdim ya da YouTube'dan video izledim. 50 derece minimum 60 derece maximum değer veriyor yani cihaz boşta 50-60 arası çalışıyor 55 dereceden sonra fan açıyor tekrar 50 dereceye inince fanı kapatıyor. Fakat benim hep sağ fanım güçlü çalışıyor, sağ fan neyi soğutuyor onu bilmiyorum, nedense sol fanı boşta hiç güçlü açmıyor. Ekran kartı ise boşta aşağı yukarı 50 derece ve 60 dereceleri görüyor o da tabii video izlerken biraz daha yükseliyor. Oyun testimde ise GTA V de ayarlı yükseltebildiğim en yüksek değere aldım ve 30 40 dk kadar oynadım. CPU Max 73 dereceyi gördü GPU ise 74 dereceyi gördü. Oyundan çıktıktan sonra ise sıcaklık değerleri çok hızlı bir şekilde normale döndü. Bu arada ben cihazı feature Manager de balanced modda kullandığımı belirtmek isterim. Toplamak gerekirse değerleri vereyim:
  • İşlemci boştayken sıcaklık aralığı: 50-60 derece
  • İşlemci yük altındayken Max değeri: 73 derece
  • Ekran kartı boştayken sıcaklık aralığı: 50-60 derece
  • Ekran kartı yük altındayken Max değeri: 74 derece
Gözlemlerim bu şekilde sizlere sorum ise bu değerler normal mi? Umarım yeterli bilgileri doğru bir şekilde aktarabilmişimdir.

Ayrıca şunu eklemeyi unuttum. Cihazın fanları ve soğutucu bloğu değiştikten sonra sol hoparlörden nadiren cızırtı sesi geliyor, tekrar sökülmesini istemediğim için ve bu sefer de başka bir yerinden sorun çıkar diye şu an servise vermiyorum.

-Gta V de turbo fan açık değildi.
-Sol taraftaki fandan bariz sürtme sesi geliyordu, maalesef 2 aylık cihazın fanları ve soğutucu bloğu komple değişti.
-Dahili gpu aktif mi derken maalesef ne kast ettiğini anlayamadım.

Ayriyetten değişimden sonra cihazı sağ fan sol fana göre çoğunlukla daha güçlü çalıştığı için tekrar servise vermiştim servis bir sorun yok diyip geri verdi. Zaten tekrar bir işlem yapılsaydı cihaz değişimi talep edecektim, gerçi bilmiyorum değişim süreci nasıl işliyor ama 2 aylık cihazın sorun çıkartması gerçekten can sıkıcı ve şu an midem bulanmadı değil cihazdan. Zaten Monster da satışını durdurmuş. Bu kasayı taklit edip Markut diye üst düzey bir model çıkarmış.

Bu arada sanırım sizde de v25.1 var internette gezerken ya da video izlerken fanlarınız eşit güçte mi çalışıyor?

Bu bahsettiğiniz ayarları biostan mı yapıyorsunuz acaba?
Boşta cihazın ısı değerlerini vermişsiniz burada boştan kastınız sadece cihazın masaüstünde kendi kendine boşta çalışması mı?
Feature Manager kullanıyor musunuz?

Benim boş ısı değerlerimde internette gezip Youtube da video izledim ona göre bir ortalama çıkardım. Cihazı Feature Manager de Balanced modda kullanıyorum bu arada ben. Sorularıma vakit ayırıp cevap verebilirseniz mutlu olurum. Teşekkürler şimdiden.
Undervolt'u BIOS'tan yaptığımda tam verim alamadım. Throttlestop üzerinden yapıyorum.
Boşta derken tarayıcıda falan takılırken, oyun oynamazken, Skype-Discord üzerinden arkadaşlarla konuşurken falan bu seviyelerde. %5 civarı falan CPU kullanımı oluyor böyle 3-4 program açıkken. %5 civarı yine iGPU kullanıyor. RTX 3060 boşta,kendini kapatıyor.
Feature manager ve Windows güç ayarları yüksek performansta sürekli.

@Okhann Hocam konunun üzerinden epey geçti ama bu testleri yaparken future manager'da ayrik grafik modu mu yazıyordu ms hybrid mi
Kusura bakmayın öncelikle yeni görüyorum mesajınızı. Benim Future Manager da söylediğiniz seçenekler yok, sadece high performance, balanced, silent ve super battery var.

Kusura bakmayın öncelikle yeni görüyorum mesajınızı. Benim Future Manager da söylediğiniz seçenekler yok, sadece high performance, balanced, silent ve super battery var.
hocam bu sıcaklıklarda intel uhd graphics açık mı yoksa sadece rtx3060 mı var? Daha nasıl sorabilirim bilmiyorum :)
EDİT: Görev yöneticindeki performans kısmında gpu0 ve gpu1 yazıyor mu?

Sorduğunuz sorunun cevabını bilmiyorum açıkçası. Ama Performans kısmında evet yazıyor. Gpu 1 değerleri hep mi 0 şu an mı sıfır bilmiyorum. Bu konuyu araştıracağım.
ssss.PNG

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı